Forum

Rozmowy wolne i frywolne

coś z niczego

• Autor: ella Data: 2006-02-25 15:04:54

A może by tak o dekoracjach w domu - tych wykonanych własnoręcznie. Rozpiera mię chęc działania lecz trochę brak pomysłów zwłaszcza takich mało kosztownych. Zawsze pociągało mię zrobienie czegoś z "niczego". Może macie jakieś pomysły?

• Autor: EWA007 Data: 2006-02-25 15:50:20

Nie tak całkiem z niczego, ale i pożyteczne, i ładne przy okazji: pomarańczę nabijasz goździkami, gęsto, jeden przy drugim. Otrzymujesz brązową kulę, która rok odsługuje w szafie, ładnie pachnąc i odstraszając mole, a po roku-wyschnięta i lekka, ale nadal ładna -może być dowolnie wykorzystana do dekoracji.

• Autor: jasia Data: 2006-02-25 23:19:10

Ewa , wstaw zdjęcie takiej pomarańczy w galerii, albo w rozmowach wolnych i frywolnych.
    Ciekawy pomysł,  i napisz coś więcej o jej wykorzystaniu w dekoracji.
    jasia

• Autor: EWA007 Data: 2006-02-26 10:37:20

Jasiu, nie wstawię, bo aparat mam tylko w telefonie, a poza tym jestem noga techniczna. Pomarańcza jest brązowa, pięknie i długo w szafie pachnie, wyczytałam gdzieś, że odstrasza mole. Leżąc na spodeczku w szafie, wysycha, stąd nawet jeśli były prześwity między główkami goździków-znikają, bo całość się ździebko jakby kurczy. Co do późniejszego wykorzystania dekoracyjnego-to już co komu na myśl przyjdzie. Można ją nawet nabić na patyczek szaszłykowy i wykorzystać do zimowych bukietów, u mnie robi w kuchni za element kompozycji wiklinowo-agatowo- suszkowej.

• Autor: aga9999 Data: 2006-02-26 11:19:11

Hmm.. niezły pomysł a to nie spleśnieje? (takie mam obawy..)

• Autor: EWA007 Data: 2006-02-26 15:26:38

Nie, już 5 lub szósty rok przygotowuję takie wsady szafowo-antymolowe.

• Autor: busia1950 Data: 2006-02-26 15:28:56

Nie spleśnieje, chyba że w szafie będzie wilgoć.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-02-26 16:05:16

ale te aparaty w telefonie też nie robiątakich najgorszych zdjęć (chociaż najlepsze też nie są) Tylko że będziesz potem potrzebowała kabla żeby telefon podłączyćdo kompa bądź IRDĘ

• Autor: Wróbelek Data: 2006-02-26 17:08:36

A możę cośtakiego: stara doniczka, patyk znaleziony na spacerze i obklejony słomą, kawałek styropianu, goździki i suszone róże ( ja miałam ich ciut mało i dladego użyłam sztucznych które zostały mi z czegoś i w sumie miałam nawet zamiar je wyrzucić):

Albo wydmuszki (niestety ostała mi się jedna, a miałąm jeszcze rybki, zajączki i kilka innych), trochę waty na oczy, plakatowe farby, brystol pomalowany na zielono:

pudełka po wegecie służą teraz jako pojemniki na mąkę i cukier ( narazie tylko dwa mam):

Albo kamienie, znaleśćodpowiednie i proszę. Przykleić klejem i pomalowaćfarbami- jak ma masz dzieci to napewno i farby w domu). Oprócz tego co pokazuję miałąm jeszce pieska, rybkę (płetwy miaął z listków), słonika, żyrafę.

lub pomalowaći przykleićdo czegośjako ozdoba ( ja przykleiłam listki i biedronki do pudełka w którym trzymam spinki)

Mogłabym tak jeszce długo wymieniać. Mam nadzieję żę moje pomysły Cia natchną:))

Pozdrawiam

Ania

• Autor: EWA007 Data: 2006-02-26 17:48:16

Wróbelku, a jakiego kleju uzywasz do kamieni?
    Zdjęcie kuli pomarańczowo-goździkowej spróbuję dać (ale nie bardzo liczę na swoje umiejetności techniczne), za kilka dni, jak naładuję telefon, bo przy małej ilości kresek nawet do komputera mi nie chce wysyłać.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-02-26 18:02:43

kropelki bądź budaprem. Nie polecam ośmiorniczki. Klej po stwardnieniu puszca. To czekam na zdjećie kuli:))

Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu