Forum

Gawędy o jedzeniu

ile powinno sie gotowac jajko na miekko??????

  • Autor: Kasia4444 Data: 2006-02-27 22:06:05

  • Autor: Ivon.a Data: 2006-02-27 22:23:22

    Użytkownik Kasia4444 napisał w wiadomości:
    > a różnie , zależy jaką konsystencję jajka się lubi. Ja gotuję 3,5 - 4 minuty - dla mnie jest idealne, żółtko jest wtedy kremowe, fajne. Teściowa np. gotuje 2 minuty, ale nam to nie smakuje, jest prawie surowe.

  • Autor: jasia Data: 2006-02-27 23:24:27

    Czas gotowania, jajka na miękko zależy od  : wielkości jajka, od tego,czy jajo z lodówki.
    I od tego kiedy mierzysz czas, tzn - czy od momentu włożenia jaja do wrzątku, czy od momentu zagotowania się wody z jajem.

    A mój mąż wkłada jaja z lodówki , do zimnej wody. Nigdy nie wiem ile czasu gotuje ( myślę, żę on też), ale zawsze wychodzą mu na pół twardo.
    Mimo skrócenia czasu gotowania, jaja nie są miękkie, ale półtwarde. Hahahaha
    Ja gotuję 4 minuty.
    jasia

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-02-28 02:41:40

    u mnie wrzuca się jaja na wrzątek i gotuje tak 6 minut. Wychodzą miękie, takie w sam raz. Dodam, żę są to duże jaja.

  • Autor: Maja R. Data: 2006-02-28 08:26:04

    Małe jajko - trzy zdrowaśki od momentu zagotowania sie wody, duże jajo cztery - mówiąc normalnym tempem. Moja przyszła teściowa tak gotuje i jej syn a mój partner inaczej nie zje więc też stoję nad garnkiem i odmawiam...hahahahah Gwarantuję - wyjdą idealne. Pozdrawiam.

  • Autor: bahus Data: 2006-02-28 10:07:36

    No tak...muzułmanin...nie ugotuje. No chyba że sprytny i się nauczy :D
    Bahus

  • Autor: Janek Data: 2006-03-01 10:22:26

    Będzie przechrzta i zrobią mu " kęsim"

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-02-28 10:13:42

    Ja gotuję 5 minut (co do sekundy ;))) i wychodzi na półtwardo: białko ścięte a żółtko płynne. Takie najbardziej lubię.

  • Autor: bahus Data: 2006-02-28 10:15:17

    U mnie jajko nawet po 20 minutach gotowania ciągle twarde :(
    Bahus

  • Autor: jasia Data: 2006-02-28 10:34:49

    A to pech !!!
    jasia

  • Autor: dada Data: 2006-02-28 10:55:38

    wyciągam z lodówki, wkładam do zimnej wody, od momentu zagotowania- 3 minuty ( nastawiam minutnik ), białko jest twarde, żółtko miękkie. Noooooo, czasami jak widzę wyjątkowo duże jajko to cztery minutki je gotuję. Takie właśnie lubimy.Pozdrawiam :)

  • Autor: inka21 Data: 2006-02-28 11:30:25

    dada- robię idealnie tym samym sposobem co ty i jestem zdziwiona ,ze ktoś tak jak ja ma ten system opanowany. Powiem jedno - jajka są super miękkie i idealne do konsumpcji,pozdrawiam inka21

  • Autor: dada Data: 2006-02-28 13:20:58

    dzięki ! cieszę się :)pozdrawiam:)

  • Autor: klio Data: 2006-03-01 15:02:43

    U mnie to samo, przy czym mąż stoi ze stoperem w ręku i po 1,30 obraca jajko. Zawsze 3 min. gotuje (do zimnej z lodówki). I wtedy lepiej sie do niego nie zbliżać bo jak przegapi czas to jest awantura (oczywiście wszystko przeze mnie). Po gotowaniu zlewa zimną wodą i zaraz wyjmuje żeby nie ostyglo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu