Forum

Rozmowy wolne i frywolne

potrawy dla anemika

• Autor: lucky Data: 2006-02-28 15:38:33

czy ktoś zna jakieś pyszności dla anemika ? moje erytrocyty są malutkie i słabiutkie brakuje im żelaza  a ja nie wiem jak im pomóc.
    Łykam pastylki ale chciałabym lepiej jeść i nie wiem co ? ratunku

• Autor: Mag8 Data: 2006-02-28 15:48:16

Z tego  co wiem to na anemie baardzo pomocna jest pietruszka. Dodawaj jej duzo i do wszystkiego!  Slyszalam tez cos o  buraczkach, ale tego nie jestem pewna. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia. Mag8

• Autor: olusia1 Data: 2006-02-28 15:59:46

ja słyszłam o czerwonym winie z  zółtkiem .....pozdrawiam

• Autor: lajan Data: 2006-02-28 16:26:50

Lucy , podam Ci na ile zdążę napisać co masz robić.

Anemia.
    Jedz dużo. mięsa, wątróbki i drobiu, produktów zbożowych wzbogaconych w żelazo, świeżych zielonych warzyw.
    UNIKAJ picia herbaty podczas posiłków.
    Zaopatrzenie tkanek w tlen jest ograniczone, kiedy we krwi obniży się poziom hemoglobiny, czyli substancji białkowej, której cząsteczki transportują układem krwionośnym tlen, lub gdy liczba krwinek czerwonych spadnie poniżej normy. Niedokrwistość /anemia/ ktora wówczas powstaje, może mieć przebieg łagodny, objawiający się zmęczeniem i ogólnym osłabieniem, lub ostry gdy symptomy wyczerpania są wyrażne i towarzyszą im takie dolegliwości jak, bladość skóry, palpitacje, duszność, zawroty głowy, obrzęki stóp i bóle w nogach.
    Znaczenie diety, najczęściej przyczyną anemi która występuje przede wszystkim wsród dorastających dziewcząt i kobiet w okresie rozrodczym, jest niedobór żelaza.Grupą w znacznym stopniu zagrożoną tą chorobą są małe dzieci, ponieważ w ich opartej na mleku diecie malo jest tego składnika mineralnego.. Ponieważ żelazo nie jest tak łatwo przyswajalne, jego niedobór w organizmie może wystąpić nawet wówczas, gdy pożywienie obfituje w ten składnik.Wchelazo z produktów pochcodzenia zwierzęcego, takich jak mieso i ryby, przyswajane jest łatwiej niż z produktów rolinnych/zielonych warzyw zbóż i nasion roślin strączkowych.Organizm lepieej wchłania żelazo z produktów roślinnych, jeśli w posiłkach jest dużo witaminy C,cennym składnikiem pożywienia są teżś wzbogacone produkty zbożowe. c.d.n. jesli chcesz.

• Autor: lajan Data: 2006-02-28 16:47:24

Cztery typy niedokrwistości, niedostateczne odżywianie lub utrata krwi w wyniku, np, zbyt obfitych miesiączek albo krwotoków wewnętrznych/wrzody żołądka,rak/ może prowadzić do anemi na tle niedoborów żelaza. Anemia hemoliczna występuje wtedy, gdy krwinki czerwone /erytrocyty/ ulegają rozpadowi szybciej, niż mogą być odtworzone,, ma to miejsce w wypadku niedokrwistości sierpowatej.Przyczyną anemi może być również bialaczka,w przebiegu której dochodzi do zaburzeń w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Z anemią złośliwą natomiast mamy do czynienia, gdy upośledzone jest wchłanianie witaminy B12. Niekiedy tracona hemoglobina może być uzupełniana przez odpowiednie odżywianie, które wspomaga odttwarzanie prawidłowego poziomu erytrocytów. Najskuteczniejszym sposobem leczenia anemii jest podawanie dodatkowych dawek żelaza i witamin w postaci tabletek. W przypadku anemii złośliwej chory otrzymuje co 3 miesiące zastrzyki witaminy B12. Niezależnie od tego, jaki rodzaj anemii zostanie stwierdzxony, leczenie może odbywać się tylko pod kierunkiem lekarza.
    Ryzyko wystąpienia choroby, anemia spowodowana brakiem kwasu foliowego lub witaminy B12 nie jest tak częsta, jak postać tego zaburzenia spowodowane niedoborem żelaza.Warto jednak wiedzieć, że wegetarianie , a szczególnie weganie, zagrożeni są właśnie z powodu niedoboru witaminy B12, której nie ma w żywności pochodzenia roślinnego. Czynnikiem ryzyka dla kobiet w ciąży jest natomiast niedobór kwasu foliowego. Amen.

• Autor: Sweetya Data: 2006-02-28 16:18:18

Popieram Mag!Miałam anemię,więc wiem napewno-natka ,natka i jeszcze raz natka-do wszystkiego i najlepiej świeża-na każdą kanapkę,codziennie i do każdej sałatki.
    Buraczki są dobre -dla podwyższenia poziomu żelaza-co też jest konieczne-gdyż wchodzi ono w skład hemoglobiny-barszczyk Hortexu do popijania-świetny.
    Ale przede wszystkim natka!
    Życzę jak najszybszego powrotu do zdrówka-pozdrawiam serdecznie-Aga;)))

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-02-28 16:05:59

Ja coś niecoś słyszłam o szpinaku:)- pysznituka sprawa, wystarczy przyzwoicie przyrządzić. Zobacz na www.wp.pl; portal polki, artykuły o zdrowiu tytuł "Kobieta z żelaza" pozdrówka:)

• Autor: smakosia Data: 2006-03-01 10:11:17

Użytkownik Gapa_1410 napisał w wiadomości:
    >  Ja coś niecoś słyszłam o szpinaku:)- pysznituka sprawa, wystarczy
    > przyzwoicie przyrządzić. Zobacz na www.wp.pl; portal polki, artykuły o
    > zdrowiu tytuł "Kobieta z żelaza" pozdrówka:)

O szpinaku mówiło sie tak do czasu.... gdy przeprowadzono badania, które jednoznacznie stwierdziły, że żelazo ze szpinaku nie jest przyswajane przez nasz organizm. Więc to już niestety legenda. Szkoda :-(
    Co zaś tyczy sie pietruszki, to faktycznie jest wskazana przy anemii ponieważ posiada bardzo dużo witaminy C, dzięki której żelazo jest lepiej przyswajane przez organizm. Taka właśnie jest rola owej zieleniny.
    Właśnie wczoraj zrobiłam badanie krwi i odkryłam, że też mam małą anemię :-(((  Trzeba będzie zabrać się za siebie.

• Autor: kamilka Data: 2006-02-28 16:33:11

Ja tez zaliczam sie do anemikow bralam tabletki ,ale mi nic nie pomogly i biore teraz zastrzyki.Duzo zelaza ma watrobka kurza i sok z czarnej porzeczki.Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

• Autor: lucky Data: 2006-02-28 16:56:49

raz jeszcze dzięki za wszystkie dobre podpowiedzi

Przejdź do pełnej wersji serwisu