Forum

Kuchenne porady

Olej

  • Autor: kamilka Data: 2006-02-28 16:29:49

    Ja mam pytanie pieklam juz na oleju paczki w sobote i dzisiaj pieklam oponki ,ile razy mozna uzywac tego oleju do pieczenia i jak dlugo mozna go przechowywac w lodowce oczywiscie?Nie wiem czy sie nadaje jeszcze do pieczenia czy lepiej go wylac.Z gory dzekuje za odpowiedzi.

  • Autor: dankarz Data: 2006-02-28 16:37:21

    Właściwie oleju powinno się używać tylko raz a później do wylania, kilkakrotnie użyty jest bardzo niezdrowy pozdrawiam dankarz

  • Autor: siabasia Data: 2006-02-28 17:45:48

    Niezdrowy, pewno tak, ale staram się go nie "przegrzać" i frytki robię 5 razy na tym samym, no , może 8 . A robię je bardzo często.... Nikt do tek pory nie zaniemógł.

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-28 21:16:47

    Olej mozna używać dopóki nie zmieni koloru na ciemnobrązowy i (lub) nie zaczyna cuchnać (porównaj w pamieci z zapachem frytek w budce)- następuje to jednak dosyć szybko. I gdy jak postoi, nawet nie używany zaczyna się ścinać.
    Gdy olej wydaje Ci się jeszcze dobry - trzeba go przecedzić z przypalonych resztek. I raczej nie używać oleju po słodkim do frytek. Dla mnie przechodzi zapachem (choć niby producenci frytkownic zapewniają, że nie)

  • Autor: Uretan Data: 2006-03-03 17:20:25

    Moja babcia mieszała używany olej z taką samą ilością wody ze szczyptą sody oczyszczonej, ostro mieszała i zostawiała do rozwarstwienia. Potem delikatnie zlewała górną przejrzystą warstwę, a dolną - (woda z brzydkim "kożuszkiem") - wylewała. Olej oczyszczał się z przypalonych resztek, ciemnożółtego zabarwienia i zapachu "przypału". Można to robić 2 - 3 razy, zależnie od wyjściowej jakości oleju

Przejdź do pełnej wersji serwisu