Uwielbiam Muminki. I bardzo się cieszę, że mój trzy letni synek tak chętnie je obejrzał wczoraj. Opowiadał mi cały odcinek z przejęciem. Mam też "Lato Muminków" na CD do słuchania. W dzieciństwie umiałyśmy całą kasetę magnetofonową na pamięć. Pozdrawiam wszystkich muminkowych fanów.
też lubiłam tę bajeczkę, no po za jednym szczegółem. Za każdym razem jak Mlaućki usłyszał żę leci (czasami samo mu się przypominało) to śpiewał w pewnym momencie ;"muminki sięcieszą, że Ankę powieszą", ach z tym moim ojcem to można osiwieć:)))
ja też dołączam się do fanów Muminków i nie tylko- zaraz z córcią będziemy razem oglądać bajeczkę
pikku myy - tak sie nazywa w oryginale
a to oryginalne nazwania muminków:
mała mi - piku myy
mama muminka - muumimamman
tata muminka - muuminpapa
muminek - muumi
ryjek - nipsu
migotek - niisku
panna migotka - niiskuneiti
włóczykij - nuuskamuikkunen
Najlepszy jest włóczykij.
a tu mozna znaleźć wszystkie muminki w językach europejskich
http://www.thesauruslex.com/sprak/mumin.htm
akurat skończyliśmy z moim Jaśkiem(3,5 roku) oglądać mały siedzial jak zaczarowany tak mu się podobało mnie zresztą też
Uwielbiam Muminki. I bardzo się cieszę, że mój trzy letni synek tak chętnie je obejrzał wczoraj. Opowiadał mi cały odcinek z przejęciem. Mam też "Lato Muminków" na CD do słuchania. W dzieciństwie umiałyśmy całą kasetę magnetofonową na pamięć. Pozdrawiam wszystkich muminkowych fanów.
też lubiłam tę bajeczkę, no po za jednym szczegółem. Za każdym razem jak Mlaućki usłyszał żę leci (czasami samo mu się przypominało) to śpiewał w pewnym momencie ;"muminki sięcieszą, że Ankę powieszą", ach z tym moim ojcem to można osiwieć:)))