Ponieważ b. mnie zainteresowały te "żabki" to pogrzebałam trochę, ale masz rację niewiele o nich można się dowiedzieć. Znalazłam tylko taki fragment w portalu Wiedza i Życie:
U żab szklanych z rodziny Centrolenidae (nazwanych tak, ponieważ przez ich przezroczystą skórę doskonale widać narządy wewnętrzne) samce strzegą skrzeku złożonego na liściach nad strumieniami. Na dodatek przypominają ubarwieniem sam skrzek, ryzykują więc śmierć ze strony jego amatorów, ale zwiększają szanse przeżycia własnych dzieci.
Może coś to pomoże np. nazwa łacińska. Pozdrawiam.
Człowiek się uczy całe życie,dzięki za tą łacińską nazwę dzięki niej udało mi się znaleść trochę więcej. Jak kogoś interesuje to może zaglądnąć http://tolweb.org/tree/tree?group=Centrolenidae Bahusku może uda ci się coś ugotować z tego.
Może ktoś wie gdzie żyją szklane żabki w jakim środowisku? nigdzie nic nie mogę znaleść na ten temat.
Ostatnio śliczne widziałam w sklepie z kryształami i szkłem artystycznym na Rynku we Wrocławiu, ale pewnie nie o takie zabki Ci chodziło?
Dzięki ale to nie te mają być żywe z przezroczystym brzuchem.
A chociaż jadalne? ;)
Bahus
Ponieważ b. mnie zainteresowały te "żabki" to pogrzebałam trochę, ale masz rację niewiele o nich można się dowiedzieć. Znalazłam tylko taki fragment w portalu Wiedza i Życie:
U żab szklanych z rodziny Centrolenidae (nazwanych tak, ponieważ przez ich przezroczystą skórę doskonale widać narządy wewnętrzne) samce strzegą skrzeku złożonego na liściach nad strumieniami. Na dodatek przypominają ubarwieniem sam skrzek, ryzykują więc śmierć ze strony jego amatorów, ale zwiększają szanse przeżycia własnych dzieci.
Może coś to pomoże np. nazwa łacińska. Pozdrawiam.
O matko nawet nie wiedziałam że takie żaby istnieją pozdrawiam dankarz
Człowiek się uczy całe życie,dzięki za tą łacińską nazwę dzięki niej udało mi się znaleść trochę więcej.
Jak kogoś interesuje to może zaglądnąć http://tolweb.org/tree/tree?group=Centrolenidae
Bahusku może uda ci się coś ugotować z tego.
wszystko o tej zabce mozesz przeczytac w ksiazce...."Kolorowy swiat plazow"-Maria Ogielska