rodzaj cebuli:
szalotka (rodzinna)
Gatunek Allium, cepa L.
Odmiana (rasa): aggregatum G.Don
Szalotka ceniona jest ze względu na bardzo dobry, delikatny, soczysty, aromatyczny szczypior i nieduże dobrze przechowujące się cebule. Szalotka podobnie jak cebula jest bardzo bogata w substancje odżywcze - witaminy C, B1, B2, karoteny, flawonoidy, sole mineralne niezbędne w żywieniu człowieka. Cebule szalotki są cenione w przetwórstwie.
Ze względu na ich wczesność może być wykorzystywana w okresie, gdy nie ma jeszcze cebuli. Cebule szalotki są mrozoodporne, mogą zamarzać i rozmarzać bez pogarszania jakości.
Mam naprawde wielkie pytanie co to jest szalotka ?? spotkałam się z tym w wielu potrawach ale nadal nie wiem co to jest???Prosze pomóżcie!!!
cebulka
jejciu na prawde ci dziękuje !!! uratowałaś mnie
rodzaj cebuli: szalotka (rodzinna) Gatunek Allium, cepa L. Odmiana (rasa): aggregatum G.Don Szalotka ceniona jest ze względu na bardzo dobry, delikatny, soczysty, aromatyczny szczypior i nieduże dobrze przechowujące się cebule. Szalotka podobnie jak cebula jest bardzo bogata w substancje odżywcze - witaminy C, B1, B2, karoteny, flawonoidy, sole mineralne niezbędne w żywieniu człowieka. Cebule szalotki są cenione w przetwórstwie. Ze względu na ich wczesność może być wykorzystywana w okresie, gdy nie ma jeszcze cebuli. Cebule szalotki są mrozoodporne, mogą zamarzać i rozmarzać bez pogarszania jakości.