Chciałabym zamrozić trochę warzyw: brokuły, paprykę czerwoną i pory. Zastanawia mnie jednak czy przed zamrożeniem warto je zblanszować? Jeśli ktoś może mi poradzić, to byłabym wdzięczna. Chodzi mi o to ile czasu i jakie warzywa blanszować?
Blanszowanie warzyw przed mrożeniem jest niezbędne, bo niszczy pewne enzymy, które mogłyby spowodować rozkład tkanek roślinnych w czasie mrożenia, a tym samym - zepsucie mrożonki. Jeśli mogę coś dodać na temat mrożonek, to podpowiem, jak długo trzeba blanszować warzywa przed mrożeniem ( czyli obgotowywać krótko, a następnie schładzać przez około 5 minut w lodowatej wodzie ). Czas blanszowania jest niezwykle istotny dla wyglądu i późniejszej trwałości warzyw. Jednorazowo można blanszować tylko 1/2 kg warzyw - najlepiej w metalowym sitku ( takim,w jakim się smaży frytki ).Czas zaczyna się liczyć od momentu, jak woda ponownie zawrze po włożeniu do niej sitka z warzywami. Bób- czas blanszowania - 1 i 1/2 minuty brukselka - 3 minuty buraki (młode, malutkie ) - mrozi sie ugotowane do miękkości !!! fasolka szparagowa - 3 minuty groszek - tylko 1 minuta grzyby - 45 sekund w zakwaszonym cytryną wrzątku kalafior ( w różyczkach ) -3 minuty w zakwaszonym wrzątku kukurydza w kolbach - blanszować prez 8 minut marchewka -młoda w całości - 3 minuty papryka - połowki - 3 minuty, kostka - 2 minuty pomidory - bez blanszowania ! szparagi - 3 minuty włoszczyzna - 3 minuty Informacje te pochodzą z książki Renaty Pacer "Kuchnia to moje hobby" i są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone w praktyce.
Dodam jeszcze, że zblanszowane i wystudzone w lodowatej wodzie warzywa dokładnie odcedzam, suszę w miarę dokładnie w lnianej ściereczce i pakuję do woreczków foliowych, starając się maksymalnie usunąć z nich powietrze.
Joasiu dziękuję Ci za wyczerpujące informacje. Tak coś czułam, że lepiej zblanszować warzywka przed mrożeniem. No to do dzieła- mam trochę roboty.. Pozdrawiam!
Chciałabym zamrozić trochę warzyw: brokuły, paprykę czerwoną i pory. Zastanawia mnie jednak czy przed zamrożeniem warto je zblanszować? Jeśli ktoś może mi poradzić, to byłabym wdzięczna. Chodzi mi o to ile czasu i jakie warzywa blanszować?
Myślę, że zblanszowane warzywa będą zbyt nasączone wodą, żeby je mrozić.
Blanszowanie warzyw przed mrożeniem jest niezbędne, bo niszczy pewne enzymy, które mogłyby spowodować rozkład tkanek roślinnych w czasie mrożenia, a tym samym - zepsucie mrożonki. Jeśli mogę coś dodać na temat mrożonek, to podpowiem, jak długo trzeba blanszować warzywa przed mrożeniem ( czyli obgotowywać krótko, a następnie schładzać przez około 5 minut w lodowatej wodzie ). Czas blanszowania jest niezwykle istotny dla wyglądu i późniejszej trwałości warzyw. Jednorazowo można blanszować tylko 1/2 kg warzyw - najlepiej w metalowym sitku ( takim,w jakim się smaży frytki ).Czas zaczyna się liczyć od momentu, jak woda ponownie zawrze po włożeniu do niej sitka z warzywami.
Bób- czas blanszowania - 1 i 1/2 minuty
brukselka - 3 minuty
buraki (młode, malutkie ) - mrozi sie ugotowane do miękkości !!!
fasolka szparagowa - 3 minuty
groszek - tylko 1 minuta
grzyby - 45 sekund w zakwaszonym cytryną wrzątku
kalafior ( w różyczkach ) -3 minuty w zakwaszonym wrzątku
kukurydza w kolbach - blanszować prez 8 minut
marchewka -młoda w całości - 3 minuty
papryka - połowki - 3 minuty, kostka - 2 minuty
pomidory - bez blanszowania !
szparagi - 3 minuty
włoszczyzna - 3 minuty
Informacje te pochodzą z książki Renaty Pacer "Kuchnia to moje hobby" i są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone w praktyce.
Dodam jeszcze, że zblanszowane i wystudzone w lodowatej wodzie warzywa dokładnie odcedzam, suszę w miarę dokładnie w lnianej ściereczce i pakuję do woreczków foliowych, starając się maksymalnie usunąć z nich powietrze.
Joasiu dziękuję Ci za wyczerpujące informacje. Tak coś czułam, że lepiej zblanszować warzywka przed mrożeniem. No to do dzieła- mam trochę roboty.. Pozdrawiam!