Forum

Kuchenne porady

W sprawie "Rzeszowiaka"

  • Autor: cel Data: 2006-03-05 18:34:11

    Jakiś czas temu dostałam przepis na ciasto, które nazywa się "Rzeszowiak". Jeśli ktoś zna to proszę o pomoc. 
    Podczas przepisywania składników chyba pominęłam mleko w masie orzechowej. Orzechów jest 30 dag i trzeba zalać je mlekiem, ale nie mam pojęcia ile tego mleka ma być. Wiem, że na Żarłaczy można liczyć, więc czekam na Waszą pomoc. 

  • Autor: ekkore Data: 2006-03-05 18:48:28

    Ja w przepisie na orzechowiec mam na 16 dag orzechów na 1 szkl gorącego mleka i kostkę masła. Moze ci to pomoże?

  • Autor: alman Data: 2006-03-05 19:28:33

    Witaj!
    Jeżeli przepis, który dostałaś pochodzi z "Przepisów Pani Luśki" to tam rzeczywiście w składnikach nie podano ilości mleka a jest w wykonaniu /orzechów jest 30 dkg/.
    Ja w swoim zeszycie pożółkłym już ze starości mam placek "Przekładaniec Rzeszowiaczek" i masę orzechową robię z następujących składników : 25 dkg mielonych orzechów, 3 łyżki gorącego mleka,, cukier do smaku, 1 łyżka masła i piana z 2 białek.
    Zaś wg przepisu z książki "103 ciasta siostry Anastazji" : 35 dkg orzechów, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki mleka, 2 białka.

    Chodzi o to w tym wszystkim, że zmielone orzechy powinny być tym mlekiem sparzone, czyli należy dać go tyle ile wchłoną orzechy /mają być całe zmoczone, ale nie ma powstać "mleko orzechowe"/. Pozdrawiam.

  • Autor: cel Data: 2006-03-05 21:13:09

    Nie wiem czy przepis pochodzi z przepisów pani Luśki, dostałam ten przepis na zasadzie znajoma znajomej, ale dzięki za pomoc, teraz już miniej więcej wiem na czym stoję.

  • Autor: basia19 Data: 2006-03-06 10:46:51

    Cel, ja mam też przepis na krem z orzechami, ale orzechy oczywiście mielone zalewam taką ilością wrzącego mleka żeby zrobiła się gęsta papka, wtedy studzę i potem ucieram z masłem.

  • Autor: alman Data: 2006-03-06 12:18:19

    Myślę, że Cel nie chodzi o krem orzechowy, tylko taką masę, którą się potem piecze, tak przynajmniej wygląda "Rzeszowiak".

Przejdź do pełnej wersji serwisu