Witajcie.... Mam za zadanie wymyślić nazwę do niedużej, uplasowanej na sredniej półce cenowej restauracji. Będzie w niej królowała kuchnia śródziemnomorska (francuska, hiszpańska, włoska). Wystrój w kolorach ciepłych:pomarańcz, krem i brąz. Zależy mi na nazwie znanej w Polsce, rozpoznawalnej, a odnoszącej się do regionów z których pochodzi ta kuchnia. Zwracam się do Was, bo to forum jest prężne i masa w nim fajnych ludzi. Co prawda nie uczestniczę czynnie w forum- zadaję tylko czasem jakieś pytanie, ale mam duże zaufanie do waszego gustu zarówno kulinarnego jak i ogólnie pojętego... Moje propozycje są takie: 1. Riviera 2. Mamma mia 3. Orange'eria 4. Salsa 5. Lazur 6. Ole! 7. Oliwka 8. Saint Tropez 9. Nice Wypowiedźcie się proszę na temat tych nazw. A może Wy macie jakiś pomysł....
Gabi ja bym była za polską nazwą restauracji np. OLIWKA - bardzo trafne , jakoś nie przekonują mnie obcojęzyczne nazwy ale to tylko moje zdanie pozdrawiam serdecznie dankarz
Użytkownik dankarz napisał w wiadomości: > Gabi ja bym była za polską nazwą restauracji np. OLIWKA - bardzo trafne , > jakoś nie przekonują mnie obcojęzyczne nazwy ale to tylko moje zdanie > pozdrawiam serdecznie dankarz
Tak, tak ja też jestem za OLIWKĄ. Brzmi wymownie, ciepło, po polskiemu ;-), krótko i smacznie.
Ja bym spolszczyła "trójeczkę". Czemu nie Oranżeria?? Pomarańcze kojarzą się z ciepłym śródziemnomorskim klimatem, a polska nazwa jest bardziej przystępna.
jeżeli to ma być rest. to raczej nie sugeruj się krótką nazwą a tym co można tam zjeść.Może masz już jakieś danie ekstra śródziemnomorskie itd......nie wypowiadam się raczej na forum a rest.odwiedzam tą gdzie wiem co tam podają.Powodzenia.
Wdzięczną nazwą, bo dla nas Polaków brzmi ciepło będzie - "Pulcinella". Słowo to oznacza maskę, którą się nosi na twarzy podczas karnawału w Wenecji. Przy tej nazwie łatwo też o dekoracje wewnątrz lokalu. W razie czego (gdyby) 10% od miesięcznego utargu dla mnie proszę :-)
mam taką maskę - broszkę, przywiezioną z Wenecji, ale nie wiedziałam, że tak sie nazywa. zapamiętam. Nazwa brzmi tak słodko, ciepło i pulchnie (kojarzy się z dobrze wyrośnietym ciastem)...
Strasznie Wam dziękuję za głosowanie i za nowe nazwy. Spodobała mi się La strada (niestety zastrzeżona), Sjesta (pod tą nazwą występują wszystkie restauracje państwa Kręglickich), Toscania (jest kilka restauracji o tej nazwie), Pulcinella -rzeczywiście cieplutka, jednak chciałabym uniknąć włoskich nazw, ponieważ w ostatnim roku ma miejsce wysyp włoskich restauracji- chciałabym się od nich odróżnić chociażby nazwą . Bahus też była niezła :-)....Cieszę się, że spodobały Wam się szczególnie dwie, zresztą moje faworytki: Riviera i Oliwka, ta ostatnia ma podwójne znaczenie, kojarzy się z regionem morza śródziemnego a moja córeczka ma na imię Oliwia. Dzięki za odzew, naprawdę się nie spodziewałam, ale czekam na jeszcze :-)
Riviera albo Orangeria. Oliwka choć brzmi swojsko, może kojarzyć się z tanim barem-na pewno nie z kuchnią śródziemnomorską(paradoksalnie).Nazwa oliwka nie jest jazzy w obecnym czasie.Uważam, że nazwa powinna intrygować i wzbudzać zainteresowanie, a nie brzmieć swojsko-chyba, że jest to Swojskie Jadło, ze swojską kuchnią
Witajcie....
Mam za zadanie wymyślić nazwę do niedużej, uplasowanej na sredniej półce cenowej restauracji. Będzie w niej królowała kuchnia śródziemnomorska (francuska, hiszpańska, włoska). Wystrój w kolorach ciepłych:pomarańcz, krem i brąz. Zależy mi na nazwie znanej w Polsce, rozpoznawalnej, a odnoszącej się do regionów z których pochodzi ta kuchnia.
Zwracam się do Was, bo to forum jest prężne i masa w nim fajnych ludzi. Co prawda nie uczestniczę czynnie w forum- zadaję tylko czasem jakieś pytanie, ale mam duże zaufanie do waszego gustu zarówno kulinarnego jak i ogólnie pojętego...
Moje propozycje są takie:
1. Riviera
2. Mamma mia
3. Orange'eria
4. Salsa
5. Lazur
6. Ole!
7. Oliwka
8. Saint Tropez
9. Nice
Wypowiedźcie się proszę na temat tych nazw. A może Wy macie jakiś pomysł....
Witaj. Ja obstawiam Rivierę. W zasadzie wszystkie nazwy są ciekawe, ale riviera jest nazwą prostą, z klasą i bardzo melodyjną. Powodzenia!
Gabi ja bym była za polską nazwą restauracji np. OLIWKA - bardzo trafne , jakoś nie przekonują mnie obcojęzyczne nazwy ale to tylko moje zdanie pozdrawiam serdecznie dankarz
Witam serdecznie! popieram dankarz! pozdrawiam!
Użytkownik dankarz napisał w wiadomości:
> Gabi ja bym była za polską nazwą restauracji np. OLIWKA - bardzo trafne ,
> jakoś nie przekonują mnie obcojęzyczne nazwy ale to tylko moje zdanie
> pozdrawiam serdecznie dankarz
Tak, tak ja też jestem za OLIWKĄ. Brzmi wymownie, ciepło, po polskiemu ;-), krótko i smacznie.
Ja bym spolszczyła "trójeczkę".
Czemu nie Oranżeria?? Pomarańcze kojarzą się z ciepłym śródziemnomorskim klimatem, a polska nazwa jest bardziej przystępna.
Albo po prostu Pomarańczarnia :))
Całkiem nieźle Cewa to brzmi pozdrawiam dankarz
Podoba mi się OLIWKA. Do restauracji o takiej nazwie na pewno bym weszła. Pozdrawiam :)))
Ale fajnie :-)...Tak szybko i tyle odpowiedzi. Dziękuję i proszę o więcej, na pewno będzie mi łatwiej wybrać.
Ja jestem za Riviera i za Mamma mia.Mysle ze do tego rodzaju kuchni najlepiej pasuje,bo Oliwka kojarzy mi sie z czyms polskim.Pozdrawiam
a mnie leży "Salsa" sama tak bym swój lokal nazwała:)
salsa, lub riviera
a moze coś z przypraw? np. OREGANO?
jeżeli to ma być rest. to raczej nie sugeruj się krótką nazwą a tym co można tam zjeść.Może masz już jakieś danie ekstra śródziemnomorskie itd......nie wypowiadam się raczej na forum a rest.odwiedzam tą gdzie wiem co tam podają.Powodzenia.
z
A moze połączyć dwie Twoje propozycje w jedną- Oliwkowy Lazur
TAK SMAKUJE RAJ
Śródsmak - od kuchni śródziemnomorskiej
Słonecznik, Ravioli, Serenada, Ramzes,Tomatina, Lazuryt, Agat..
jaki jest Twój szcześliwy kamień?
Może....
Pozdrawiam
"Wielkie Żarcie",
"Bahus"
Bahus
a może Gbi Mamma Mia
kamaxyz
Siesta. Toscania . Smak Południa . Riposta. La Strada.
Wdzięczną nazwą, bo dla nas Polaków brzmi ciepło będzie - "Pulcinella". Słowo to oznacza maskę, którą się nosi na twarzy podczas karnawału w Wenecji. Przy tej nazwie łatwo też o dekoracje wewnątrz lokalu. W razie czego (gdyby) 10% od miesięcznego utargu dla mnie proszę :-)
mam taką maskę - broszkę, przywiezioną z Wenecji, ale nie wiedziałam, że tak sie nazywa. zapamiętam. Nazwa brzmi tak słodko, ciepło i pulchnie (kojarzy się z dobrze wyrośnietym ciastem)...
Toscania
Oliwka
Strasznie Wam dziękuję za głosowanie i za nowe nazwy. Spodobała mi się La strada (niestety zastrzeżona), Sjesta (pod tą nazwą występują wszystkie restauracje państwa Kręglickich), Toscania (jest kilka restauracji o tej nazwie), Pulcinella -rzeczywiście cieplutka, jednak chciałabym uniknąć włoskich nazw, ponieważ w ostatnim roku ma miejsce wysyp włoskich restauracji- chciałabym się od nich odróżnić chociażby nazwą . Bahus też była niezła :-)....Cieszę się, że spodobały Wam się szczególnie dwie, zresztą moje faworytki: Riviera i Oliwka, ta ostatnia ma podwójne znaczenie, kojarzy się z regionem morza śródziemnego a moja córeczka ma na imię Oliwia. Dzięki za odzew, naprawdę się nie spodziewałam, ale czekam na jeszcze :-)
Terra . Villa .
Riviera albo Orangeria. Oliwka choć brzmi swojsko, może kojarzyć się z tanim barem-na pewno nie z kuchnią śródziemnomorską(paradoksalnie).Nazwa oliwka nie jest jazzy w obecnym czasie.Uważam, że nazwa powinna intrygować i wzbudzać zainteresowanie, a nie brzmieć swojsko-chyba, że jest to Swojskie Jadło, ze swojską kuchnią
Ja proponuje Olive Garden, Casa Bella, Bella Costa, Grappa, Passione a poza tym opowiadam sie za Orange'eria
A miało być, kiedyś ustanowione polskie nazewnictwo....w Polsce.
Oliwka...po polsku i dobrze brzmi...
Pozdrawiam