Forum

Kuchenne porady

czym zastąpić likier cointreau?

• Autor: Myszor Data: 2006-03-07 19:49:40

Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej. Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?

• Autor: Sweetya Data: 2006-03-07 23:11:29

nikt nie odpowiada...hmmmm....ja bym chyba po prostu wykorzystała tak jak mówisz jakiś tańszy likier pomarańczowy-dobrze jakby był jeszcze z gorzkich pomarańczy...ewentualnie kilka kropli cytryny do tego-ale niekoniecznie....Myślę,że masz dobry pomysł-pozdrawiam

• Autor: Myszor Data: 2006-03-08 16:17:41

Dzęki wielkie za podpowiedź. Chyba sprobuję w ten sposób:)

• Autor: lubczyk69 Data: 2006-03-08 21:23:21

Użytkownik Myszor napisał w wiadomości:
    > Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej.
    > Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym
    > masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier
    > zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier
    > pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski
    > pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?

Oryginal w sumie nie jest az tak kosztowny. Gorzej bywa z innymi likierami tego typu.
    W celu osiagniecia wlasciwego smaku nie da sie go niczym zastapic. Wszelkie "pochodne" beda mizerna podroba. Mozesz sprobowac moczyc skorki z mandarynek przez wiele godzin w bialym winie. Ale i tak nie uda Ci sie zblizyc do zyczonego efektu.
    Sorry! Czasem nie da sie zrobic jajecznicy bez rozbicia skorupki jajka. Albo? Albo

• Autor: Myszor Data: 2006-03-09 19:09:20

Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)

• Autor: lubczyk69 Data: 2006-03-10 08:58:41

Użytkownik Myszor napisał w wiadomości:
    > Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam
    > jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)

Jak go skosztujesz, to przyznasz mi rację, że nie da się go niczym zastąpić, bo nie ma mu podobnych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu