Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej. Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?
nikt nie odpowiada...hmmmm....ja bym chyba po prostu wykorzystała tak jak mówisz jakiś tańszy likier pomarańczowy-dobrze jakby był jeszcze z gorzkich pomarańczy...ewentualnie kilka kropli cytryny do tego-ale niekoniecznie....Myślę,że masz dobry pomysł-pozdrawiam
Użytkownik Myszor napisał w wiadomości: > Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej. > Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym > masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier > zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier > pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski > pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?
Oryginal w sumie nie jest az tak kosztowny. Gorzej bywa z innymi likierami tego typu. W celu osiagniecia wlasciwego smaku nie da sie go niczym zastapic. Wszelkie "pochodne" beda mizerna podroba. Mozesz sprobowac moczyc skorki z mandarynek przez wiele godzin w bialym winie. Ale i tak nie uda Ci sie zblizyc do zyczonego efektu. Sorry! Czasem nie da sie zrobic jajecznicy bez rozbicia skorupki jajka. Albo? Albo
Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)
Użytkownik Myszor napisał w wiadomości: > Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam > jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)
Jak go skosztujesz, to przyznasz mi rację, że nie da się go niczym zastąpić, bo nie ma mu podobnych.
Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej. Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?
nikt nie odpowiada...hmmmm....ja bym chyba po prostu wykorzystała tak jak mówisz jakiś tańszy likier pomarańczowy-dobrze jakby był jeszcze z gorzkich pomarańczy...ewentualnie kilka kropli cytryny do tego-ale niekoniecznie....Myślę,że masz dobry pomysł-pozdrawiam
Dzęki wielkie za podpowiedź. Chyba sprobuję w ten sposób:)
Użytkownik Myszor napisał w wiadomości:
> Znalazłam ciekawy przepis na "ciasto z Werony" w kuchni włoskiej.
> Jednym ze składników jest likier cointreau. Filiżanką cointreau ze stopionym
> masłem polewa się ciasto i wstawia do piekarnika. Chciałabym ten likier
> zastąpić nieco tańszym alkoholem. Czy nadaje się do tego zwykły likier
> pomarańczowy lub cytrynowy? A może trzeba by je pomieszać... (kiepski
> pomysł...) ... Jak z tego wybrnąć?
Oryginal w sumie nie jest az tak kosztowny. Gorzej bywa z innymi likierami tego typu.
W celu osiagniecia wlasciwego smaku nie da sie go niczym zastapic. Wszelkie "pochodne" beda mizerna podroba. Mozesz sprobowac moczyc skorki z mandarynek przez wiele godzin w bialym winie. Ale i tak nie uda Ci sie zblizyc do zyczonego efektu.
Sorry! Czasem nie da sie zrobic jajecznicy bez rozbicia skorupki jajka. Albo? Albo
Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)
Użytkownik Myszor napisał w wiadomości:
> Cóż, spróbować zawsze warto. Wolałam zapytać na wszelki wypadek. Postanowiłam
> jednak zdobyć oryginalny likier:) Przepis jest tego wart:) Dzięki za pomoc:)
Jak go skosztujesz, to przyznasz mi rację, że nie da się go niczym zastąpić, bo nie ma mu podobnych.