witam wszystkich, mam pytanie i nigdzie nie moge znalesc na nie odpowiedzi:( a mianowicie jak poznac ze ryba dokladniej pstrag jest swiezy???:| i kiedy najlepiej kupowac swieze rybki?
świeża ryba ma normalne, a nie mętne oczy, wyraźnie czerwone skrzela i mięso jest jędrne, sprężyste (pod naciskiem palca nie robią się dziury); no i najważniejsze - świeża ryba nie pachnie rybą!!! W poniedziałek kupiłbym rybę tylko prosto od rybaka z kutra...
nie wszystko, co sztywne jest świeże :-))) nie mogę sobie przypomnieć żebym wychodził ze stawowego sklepu ze sztywnymi pstrągami (choć pstrąg to filut)... ale poczekaj, jak zwierz wróci z rejsu, to cię do reszty uświadomi...
świeża ryba zawsze niezależnie od gatunku jest sprężysta tzn :naciskając ją palcem nie zostaje w niej dołek zawsze ma czerwone skrzela zawsze ma świecące oczy co do sztywności to zależy ile czasu temu została złowiona ok 10 -12 h nie jest sztywna ,po tym czasie dostaje tzw tężca i sztywnieje na ok12h,potem robi się znowu giętka ,ale kiedy ryba jest dobrze przechowywana w lodzie w temp ok 2 stopni zachowuje świeżość ok 5 dni
witam wszystkich, mam pytanie i nigdzie nie moge znalesc na nie odpowiedzi:( a mianowicie jak poznac ze ryba dokladniej pstrag jest swiezy???:| i kiedy najlepiej kupowac swieze rybki?
ponoc poznaje sie to po oczach jak sa blyszczace to swieza a jak metne to nieswieza.
ale znawczynia ryb nie jestem
tak tak Aga to samo slyszalam, chociaz ja nie lubie ryb, czy swierze czy nie one dla mnie smierdza
świeża ryba ma normalne, a nie mętne oczy, wyraźnie czerwone skrzela i mięso jest jędrne, sprężyste (pod naciskiem palca nie robią się dziury); no i najważniejsze - świeża ryba nie pachnie rybą!!!
W poniedziałek kupiłbym rybę tylko prosto od rybaka z kutra...
do kutra mam spory kawalek wiec odpada:) czy prawda jest ze pstrag jak jest swiezy jest sztywny????
nie wszystko, co sztywne jest świeże :-)))
nie mogę sobie przypomnieć żebym wychodził ze stawowego sklepu ze sztywnymi pstrągami (choć pstrąg to filut)...
ale poczekaj, jak zwierz wróci z rejsu, to cię do reszty uświadomi...
świeża ryba zawsze niezależnie od gatunku jest sprężysta tzn :naciskając ją palcem nie zostaje w niej dołek
zawsze ma czerwone skrzela
zawsze ma świecące oczy
co do sztywności to zależy ile czasu temu została złowiona ok 10 -12 h nie jest sztywna ,po tym czasie dostaje tzw tężca i sztywnieje na ok12h,potem robi się znowu giętka ,ale kiedy ryba jest dobrze przechowywana w lodzie w temp ok 2 stopni zachowuje świeżość ok 5 dni
to jest fachowa odpowiedź!!!
wielkie dzieki wszystkim za porade:))i serdecznie pozdrawiam!!