Wydawało mi się, że widziałam gdzieś w przepisach, chyba Borgii, ale nie jestem pewna, przepis na jabłecznik z taką migdałową polewą. Nawet było do tego zdjęcie. Teraz nie mogę tego znaleźć. Czy to możliwe, żeby przepis gdzieś zniknął? Może ktoś wie o jaki jabłecznik mi chodzi.
Może przyda się przepis Jabłecznik z polewą marcepanową
Składniki na 20 porcji: 19 czubatych łyżek mąki (38 dag), 10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag), 3/4 szklanki cukru (18 dag), 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka i sok z jednej cytryny, szczypta soli, 1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki, 1,3 kg jabłek, 1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej), 10 dag siekanych migdałów, 10 dag cukru pudru, 1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego), 40 ml calvadosu lub winiaku, tłuszcz do blachy. Utrzeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą marcepanową. Piec ciasto około 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posmarować jabłecznik cukrem pudrem utartym z calvadosem
Wydawało mi się, że widziałam gdzieś w przepisach, chyba Borgii, ale nie jestem pewna, przepis na jabłecznik z taką migdałową polewą. Nawet było do tego zdjęcie. Teraz nie mogę tego znaleźć. Czy to możliwe, żeby przepis gdzieś zniknął? Może ktoś wie o jaki jabłecznik mi chodzi.
Chyba Borgia robi wiosenne porządki w przepisach . Mam nadzieję , ze ciasto powróci ... i cała reszta też...
oj nie radzę zaczynać z tym jabłecznikiem..........bardzo ale to bardzo uzaleznia, działa prawie jak narkotyk
, jest przepysznie, przepyszne.
Tak właśnie myślałam, że przepyszny. Tylko, gdzie ja go teraz znajdę.
Może przyda się przepis
Jabłecznik z polewą marcepanową
Składniki na 20 porcji:
19 czubatych łyżek mąki (38 dag),
10 płaskich łyżek masła lub margaryny (20 dag),
3/4 szklanki cukru (18 dag),
6 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
otarta skórka i sok z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki,
1,3 kg jabłek,
1 opakowanie (20 dag masy marcepanowej),
10 dag siekanych migdałów,
10 dag cukru pudru,
1 torebka budyniu migdałowego lub waniliowego),
40 ml calvadosu lub winiaku,
tłuszcz do blachy.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, wbić 4 jajka. Wlać 1/2 pojemnika śmietany, dodać sól i otartą skórkę z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki, a miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek pozostałych jajek. Utrzeć żółtka z marcepanem, połączyć z resztą śmietany. Dodać budyń i migdały, wymieszać z ubitym białkiem. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę. Obłożyć gęsto jabłkami, pokryć polewą marcepanową. Piec ciasto około 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posmarować jabłecznik cukrem pudrem utartym z calvadosem