Forum

Kuchenne porady

Wyjmowanie ciasta z piekarnika

• Autor: AJ Data: 2006-03-11 16:33:03

Czy ktoś mógłby mnie oświecić jak wyjmuje się ciasto z piekarnika? Dlaczego ilekroć wyjmę ciasto ono opada. Czy najpierw wyłączacie piekarnik i czekacie aż wystygnie przy uchylonych drzwiczkach, czy wyjmujecie od razu, bo np. sie zaparzy?. Czy jak zacznę kroić szybko ciasto to zrobi się zakalaec? I czy ciasto powinno wyjąć się od razu z blachy. Proszę pomóżcie. Mam dwie lewe ręce do pieczenia. Czy tak już pozostanie?

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-03-11 16:39:20

Witaj AJ:)
        Do oświecania to ja się raczej nie nadaję, ale chętnie podzielę sie z Tobą moimi doświadczeniami, otóż:
    1.Są ciasta, które muszą trochę opaść, więc w zdecydowanej większosci przypadków nie ma się co dziwić.
    2.Ja wszystkie ciasta-o ile tlyko mam czas, zostawiam w piekarniku po wyłączeniu. Nigdy nie wyciągam gorącego ciasta!
    Niektórzy uchylają drzwiczki od piekarnika, żeby szybciej stygło, ale mó pies stanowczo by na to nie pozwolił:D
    3.A, i mama mnie nauczyła, żeby nie otwierać biszkoptu w czasie pieczenia. Pewnie coś w tym jest.
    To by było na tyle;)
    Pozdrówka!

• Autor: ekkore Data: 2006-03-11 16:46:21

Ja przeważnie każde ciasto zostawiam 10 minut w wyłączonym piekarniku i następne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. No chyba, że w przepisie jest, żeby od razu wyciągnać z blaszki. Należy unikać studzenia ciasta w piekarniku - bo można wyjąć sucharki (ja się kiedyś tak zrobiłam)

• Autor: AJ Data: 2006-03-11 17:10:12

Dzięki zastosuję się do tej metody. A może jeszcze jakieś proste przepisy dla laika? Ale żeby było w miarę smaczne.

• Autor: Kika2 Data: 2006-03-11 18:07:23

Polecam autorki till "ciasto na jesienne wieczory"-proste smaczne udaje się zawsze," Przepyszna drożdżówka nocna" autor xenka też proste a zawsze się udaje do jednego i drugiego można dodać bakalie spróbuj te upiec .Pozdrawiam

• Autor: Kika2 Data: 2006-03-11 18:10:31

a co najważniejsze dla Ciebie to wyjęcie tych ciast z piekarnika po upieczeniu wg czasu w przepisach ja gaszę piekarnik, nie otwieram i po 10 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika i odrazu z blaszki.Smacznego!

• Autor: AJ Data: 2006-03-11 20:53:11

Dzięki wkrótce wypróbuję. Mam nadzieje, że będę miała się czym pochwalić ;)

• Autor: hazo Data: 2006-03-11 18:57:43

Ja z kolei zawsze wyjmuję od razu, chyba, że przepis wyraźnie mówi co innego. A sernik w tortownicy zaraz po wyjęciu z pieca okrawam ostrym nożem wokół blachy, wtedy sernik, który zawsze trochę opada - opadnie równo na całej powierzchni. Nie będzie dołka w środku i wysokich brzegów.
    Życzę udanych wypieków.

• Autor: ekkore Data: 2006-03-12 08:01:29

Podobno wyjmując biszkop z piekarnika w tortownicy należy położyć obok siebie, ale z kilkunastocentymetrową przerwą dwie deseczki, na nich ustawić tortownicę do góry nogami (przerwa między deseczkami jest po to, aby powietrze mogło sie dostawać do środka i ciasto sie nie zaparzyło) i zostawić do wystygnęcia. Ważne jest aby boków tortownicy nie smarować tłuszczem. No i jak wykładamy papierem to nici z patentu. To sposób mojej koleżanki - przeze mnie nie wypróbowywany, z lenistwa- ja wolę upiec drugi biszkopt, jak mi jeden siądzie

• Autor: AKuKu Data: 2006-03-12 13:08:52

Ja sie w 100% zgadzam ze sposobem na odwracanie blaszki z biszkoptem do góry nogami. Biszkopt pozostaje puszysty i nie ma prawa siąść.
    Polecam ten sposób. A blaszke mozna stawiac też na szklankach.

• Autor: Frigg Data: 2006-03-12 20:04:16

Użytkownik AKuKu napisał w wiadomości:
    > Ja sie w 100% zgadzam ze sposobem na odwracanie blaszki z biszkoptem do góry
    > nogami. Biszkopt pozostaje puszysty i nie ma prawa siąść.Polecam ten sposób.
    > A blaszke mozna stawiac też na szklankach.
    Ja nie kapuję - jak to na szklankach - do gory dnem przecież biszkopt wyleci z tortownicy !!! Wytłumaczcie ciemnocie!

• Autor: AJ Data: 2006-03-12 22:59:36

Jesteście wielkie :)) Zrobiłam drożdżówkę. Wyszła puszysta i mniamniasta. Przywracaie mi wiarę ;)) Zroibłam tak jak mówiłyście 10 minut w zamkniętym i 10 w uchylonym. No to niedługo zabieram się za to drugie ciasto :)

• Autor: ekkore Data: 2006-03-13 07:29:21

Jak nie wysmarujesz brzegów tłuszczem tylko spód (tak zalecane jest przy pieczeniu biszkoptu) to nie wyleci. Jak używasz papieru do pieczenia sztuczka nie wyjdzie.

• Autor: sylwia123 Data: 2006-05-04 21:04:39

Ja nigdy nie wyciągam ciasta od razu z piekarnika zawsze zostawiam na parę minut przy uchylonych drzwiczkach.Moja babcia zawsze mi powtarza,że nigdy nie należy kroić ciepłego ciasta,należy poczekać,aż przestygnie i ja stosuję te zasady.

Przejdź do pełnej wersji serwisu