Forum

Kuchenne porady

żeberka w sosie czosnkowym po chińsku

• Autor: edek444 Data: 2006-03-14 07:08:04

w jednej z restauracji jadłem pyszne żeberka po chińsku w sosie czosnkowym. Od tego czasu staram się odtworzyć tę potrawę - niestety bezskutecznie. Żeberka potrafię już zrobić ale sos, ani rusz

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-14 08:32:52

oj będę Ci wiernie kibicować, bo brzmi to smakowicie..........

• Autor: Janek Data: 2006-03-14 11:37:01

Co jeszcze było na talerzu, jarzyny,(?) .....ciekawa potrawa...moze razem dojdziemy jak ja zrobic.

• Autor: marinik Data: 2006-03-14 12:41:49

moze glazurowane???? ale one raczej bez sosiku

• Autor: edek444 Data: 2006-03-14 15:18:42

Sądzę, że żeberka były smażone oddzielnie w głębokim tłuszczu. Ja przed ich smażeniem ( w stosunkowo niewielkiej temperaturze) zanurzyłem je w rzadkim cieście z mąki kartoflanej rozrobionej kieliszkiem wódki. Ten etap wyszedł mnie znakomicie. Schody zaczynają się przy sosie. Próbowałem z sosem słodko-kwaśnym ( moim zdaniem bomba), ale w dobry sos czosnkowy nie mogę utrafić.Janku potrawa poza sosem i żeberkami nic innego nie zawierała. Typowe chińskie danie do ryżu

• Autor: krista Data: 2006-03-15 02:07:27

.....ja podam Ci taka mala sciage, moze cos wykorzystasz z tego, ja przepisow tych nie probowalam, traktuje je tylko jako podpowiedz /reklamacji nie przyjmuje/:
     1 szklanka = 240 ml, 1 lyzka = 15 ml, 1 lyzeczka = 5 ml

I.
    2 lyzki oleju saladkowego
    3 zabki czosnku, posiekac
    3-4 lyzki pokrojonego szczypiorku z dymki
    2 lyzki cukru
    3 lyzki wytrawnej sherry
    2 lyzki sosu sojowego

W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu i dodac czosnek, smazyc az czosnek bedzie lekko brazowy. Zdjac z ognia, dodac szczypiorek, cukier, sherry i sos sojowy.

II.
    2 duze zabki czosnku, rozgniesc
    1/4 szklanki sosu sojowego
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki miodu
    2 lyzki oleju warzywnego
    1 lyzka maki ziemniaczanej
    1/4 szklanki szczypiorku z dymki

W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu, dodac czosnek, smazyc chwile. Dodac skladniki, podgrzewajac, zaciagnac maka ziemniaczana rozpuszczona w wodzie.

III.
    1 lyzka sosu sojowego
    1 lyzka wytrawnej sherry
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    1 szklanka wywaru z miesa /moze byc z torebki/
    3 szt. dymki, pokrojonej / razem z cebulka/
    8-9 zabkow czosnku, posiekanego
    1 lyzka oleju

Rozegrzac tluszcz, dodac cebulke i 1 zabek czosnku, smazyc ok. 1 minuty. Dodac pozostaly czosnek, sos sojowy, sherry i wywar; przykryc, dusic 2 minuty. Rozmieszac make ziemniaczana w 3 lyzkach wody i zagescic sos.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

• Autor: edek444 Data: 2006-03-15 06:53:36

Bardzo Ci Kristo dziękuję za podpowiedź. Przemawia do mnie szczególnie przepis nr II. W oryginalnym sosie obok czosnku był wyraźnie wyczuwalny smak miodu. Bardzo dziękuję - o efektach napiszę

Przejdź do pełnej wersji serwisu