w jednej z restauracji jadłem pyszne żeberka po chińsku w sosie czosnkowym. Od tego czasu staram się odtworzyć tę potrawę - niestety bezskutecznie. Żeberka potrafię już zrobić ale sos, ani rusz
Sądzę, że żeberka były smażone oddzielnie w głębokim tłuszczu. Ja przed ich smażeniem ( w stosunkowo niewielkiej temperaturze) zanurzyłem je w rzadkim cieście z mąki kartoflanej rozrobionej kieliszkiem wódki. Ten etap wyszedł mnie znakomicie. Schody zaczynają się przy sosie. Próbowałem z sosem słodko-kwaśnym ( moim zdaniem bomba), ale w dobry sos czosnkowy nie mogę utrafić.Janku potrawa poza sosem i żeberkami nic innego nie zawierała. Typowe chińskie danie do ryżu
.....ja podam Ci taka mala sciage, moze cos wykorzystasz z tego, ja przepisow tych nie probowalam, traktuje je tylko jako podpowiedz /reklamacji nie przyjmuje/: 1 szklanka = 240 ml, 1 lyzka = 15 ml, 1 lyzeczka = 5 ml
W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu i dodac czosnek, smazyc az czosnek bedzie lekko brazowy. Zdjac z ognia, dodac szczypiorek, cukier, sherry i sos sojowy.
II. 2 duze zabki czosnku, rozgniesc 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miodu 2 lyzki oleju warzywnego 1 lyzka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki szczypiorku z dymki
W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu, dodac czosnek, smazyc chwile. Dodac skladniki, podgrzewajac, zaciagnac maka ziemniaczana rozpuszczona w wodzie.
III. 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzka wytrawnej sherry 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 szklanka wywaru z miesa /moze byc z torebki/ 3 szt. dymki, pokrojonej / razem z cebulka/ 8-9 zabkow czosnku, posiekanego 1 lyzka oleju
Rozegrzac tluszcz, dodac cebulke i 1 zabek czosnku, smazyc ok. 1 minuty. Dodac pozostaly czosnek, sos sojowy, sherry i wywar; przykryc, dusic 2 minuty. Rozmieszac make ziemniaczana w 3 lyzkach wody i zagescic sos.
Bardzo Ci Kristo dziękuję za podpowiedź. Przemawia do mnie szczególnie przepis nr II. W oryginalnym sosie obok czosnku był wyraźnie wyczuwalny smak miodu. Bardzo dziękuję - o efektach napiszę
w jednej z restauracji jadłem pyszne żeberka po chińsku w sosie czosnkowym. Od tego czasu staram się odtworzyć tę potrawę - niestety bezskutecznie. Żeberka potrafię już zrobić ale sos, ani rusz
oj będę Ci wiernie kibicować, bo brzmi to smakowicie..........
Co jeszcze było na talerzu, jarzyny,(?) .....ciekawa potrawa...moze razem dojdziemy jak ja zrobic.
moze glazurowane???? ale one raczej bez sosiku
Sądzę, że żeberka były smażone oddzielnie w głębokim tłuszczu. Ja przed ich smażeniem ( w stosunkowo niewielkiej temperaturze) zanurzyłem je w rzadkim cieście z mąki kartoflanej rozrobionej kieliszkiem wódki. Ten etap wyszedł mnie znakomicie. Schody zaczynają się przy sosie. Próbowałem z sosem słodko-kwaśnym ( moim zdaniem bomba), ale w dobry sos czosnkowy nie mogę utrafić.Janku potrawa poza sosem i żeberkami nic innego nie zawierała. Typowe chińskie danie do ryżu
.....ja podam Ci taka mala sciage, moze cos wykorzystasz z tego, ja przepisow tych nie probowalam, traktuje je tylko jako podpowiedz /reklamacji nie przyjmuje/:
1 szklanka = 240 ml, 1 lyzka = 15 ml, 1 lyzeczka = 5 ml
I.
2 lyzki oleju saladkowego
3 zabki czosnku, posiekac
3-4 lyzki pokrojonego szczypiorku z dymki
2 lyzki cukru
3 lyzki wytrawnej sherry
2 lyzki sosu sojowego
W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu i dodac czosnek, smazyc az czosnek bedzie lekko brazowy. Zdjac z ognia, dodac szczypiorek, cukier, sherry i sos sojowy.
II.
2 duze zabki czosnku, rozgniesc
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki miodu
2 lyzki oleju warzywnego
1 lyzka maki ziemniaczanej
1/4 szklanki szczypiorku z dymki
W patelni rozegrzac olej na srednim ogniu, dodac czosnek, smazyc chwile. Dodac skladniki, podgrzewajac, zaciagnac maka ziemniaczana rozpuszczona w wodzie.
III.
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka wytrawnej sherry
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 szklanka wywaru z miesa /moze byc z torebki/
3 szt. dymki, pokrojonej / razem z cebulka/
8-9 zabkow czosnku, posiekanego
1 lyzka oleju
Rozegrzac tluszcz, dodac cebulke i 1 zabek czosnku, smazyc ok. 1 minuty. Dodac pozostaly czosnek, sos sojowy, sherry i wywar; przykryc, dusic 2 minuty. Rozmieszac make ziemniaczana w 3 lyzkach wody i zagescic sos.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Bardzo Ci Kristo dziękuję za podpowiedź. Przemawia do mnie szczególnie przepis nr II. W oryginalnym sosie obok czosnku był wyraźnie wyczuwalny smak miodu. Bardzo dziękuję - o efektach napiszę