Forum

Kuchenne porady

szatkowanie kapusty

• Autor: renataz36 Data: 2006-03-14 13:10:39

Kochane żarłoczki ja wiem że najlepiej się człowiek uczy jak widzi ale może i pisząć (czytając) czegoś sie od Was nauczę. Otóż chodzi mi o szatkowanie białej kapusty, tak normalnie na surówkę, zawsze i od zawsze mam z tym problem (wstyd się przyznać) uwielbiam kiedy kapustka jest druobniutko poszatkowana a jak oglądam Wasze przepisy z fotkami to poprostu mnie trafia NIE UMIEM DROBNO KROIć KAPUSTY proszę poradźcie, jakie macie sposoby może wreszcie i mnie pójdzie łatwiej. Mówią że na nauke nigdy nie jest za późno. Pozdrówka (aha - z pekińską jakoś idzie mi łatwiej)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-14 13:20:55

ja mam taka szatkownicę i wychodzi drobniutko, kupiłam na targu........

• Autor: skolopendra Data: 2006-03-14 13:54:04

A ja na surówkę białą kapustkę trę na tarce z grubymi oczkami , bo małżonek ma braki w uzębieniu, he, he ;), ale całej rodzince taka smakuje, bo szatkowana czasem jest za twarda.

• Autor: alman Data: 2006-03-14 15:00:07

Szatkuję bardzo cieniutkie "plastry" a potem jeszcze je tnę nożem /po szatkowaniu wychodzą paseczki czasem za długie, więc je ciacham, czyli dzielę na mniejsze, no tak w poprzek tych szatkowanych.

• Autor: emiloos Data: 2006-03-16 17:11:48

Ja też preferuję tartą bo jest zupełnie mięciutka choć czasem robię też szatkowaną. Niestety robię to ręcznie bo lubię właśnie takie długie, cienkie kapuściane niteczki :-)

emiloos

• Autor: renataz36 Data: 2006-03-15 06:32:05

dziękuje tym którzy próbują mnie nauczyć tego szatkowania, w najbliższym czasie wypróbuję aha no i poszukam gdzieś na rynku małej ręcznej szatkownicy. Pozdrówka

• Autor: gena Data: 2006-03-15 22:18:14

zobacz sobie tu http://www.domik.com.pl/produkt.asp?lang=pl#top mają dobre produkty.

• Autor: ABA Data: 2006-03-16 00:17:10

Ja jak Skolopendra białą zimową kapustę szatkuję na tarce jarzynowej. Jest SUPER drobniutka. Jak będziesz szukała szatkownicy do krojenia w plastry to zwróć uwagę na regulowaną tarkę, tj ustawianie grubości krojonych plastrów. Mnie się taką udało kupić, ale dawno temu. Ostatnio nie widzę. Przyznam się, że w większych miastach nie szukałam. Pozdrawiam (~_~)

• Autor: MonikaK Data: 2006-03-16 10:03:51

Ja też zawsze miałam problemy z szatkowaniem kapusty białej, dopóki nie kupiłam robota kuchennego, teraz mam problem z głowy no i 5 minut pracy

Przejdź do pełnej wersji serwisu