Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Materac

• Autor: Sylwik Data: 2006-03-14 13:20:44

Moi Drodzy,
    od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna łożka (stelaż, materac). Mam prośbę, poradźcie co należy brać pod uwagę przy wyborze łożka. Materacy i stelaży jest ogrom a ceny też bardzo zróżnicowane. Czy lepiej zainwestowac w dobry stelaż czy też materac (pewnie w oba naraz). Jaki wybrać materac itp. ?Podzielcie się swoimi doświadczeniami, proszę

• Autor: ekkore Data: 2006-03-14 15:26:47

Najlepiej w jedno i drugie. Materac ważny dla kręgosłupa, a stelaż będzie oznaczał trwałość łóżka. Ja niestety korzystam z wersalek, więc co do gatunku nie będę doradzać. Ale wiem, że w Ikei jest ogromny wybór materacy - w ich katalogu są oznaczone według cech. No i jak mogłabyś być w ich sklepie to pracownicy na pewno doradzą.

• Autor: aga9999 Data: 2006-03-14 17:45:21

Przy wyborze łóżka to nie wiem, jeszcze nie mamy :) ale z tego co widziałam w sklepach to chyba zamówimy u stolarza.
    Natomiast materac, cóż to jest spory wydatek.
    Zdecydowaliśmy się na materac spręzynowy, ale każda srężynka jest w oddzielnej kieszeni i jest ich całkiem sporo. Nazywa się chyba kieszonkowy.
    Jest to twardy materac, ale sa o roznej twardosci, najlepiej polozyc sie na materacu w sklepie i wybrac najlepsza opcje, bo niektorzy lepiej spia na twardym a inni na miekkim.
    Spimy na nim juz dlugo i nie narzekamy.
    Troche sie tym interesowalismy, bo cenimy sobie wygode a poza tym mam problemy z kregoslupem takze odpowiedni materac jest dosc wazny.
    Odradzam materac zwykly sprezynowy bonelowy, (tam gdzie jest jakies 30 sprezyn czy cos kolo tego, polaczonych w jedna sprezyne). Sa nietrwale! ale najtansze.
    Polecano nam lateksowe, ktore dopasowuja sie do sylwetki, ale slono to kosztuje. Ceny od ok 700zł do 1900zł. W zaleznosci od rozmiaru i bajerów.
    Przy wyborze materaca zwroc uwage na tzw elastycznosc punktowa czyli jak dopasowuje sie do ciala. Najlepiej gdy ma kilka stref twardosci.
    Aha jezeli chcesz kupic materac na 2 osoby, to wcale nie musisz decydowac sie na jeden. Mozesz kupic np 2 po 80/200 zamiast jednego 160/200 i połączyć. Wydluzy sie w ten sposob jego zywotnosc a poza tym kazda osoba mzoe dobrac sobie materac, ktory niekoniecznie odpowiadalby drugiej.

Polecam strony http://www.wysylka.pl/materace2/index.htm
    http://www.materace.pl/oferta.html?id_g=6

nam wiele pomogły przy wyborze.
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu