Forum

Kuchenne porady

ryż na mleku

• Autor: pewka1 Data: 2006-03-14 16:14:25

Został mi ryż z obiadu (ugotowany w wodzie). Słyszałam, że można podgrzać go w mleku, aby uzyskać coś w stylu ryżu ugotowanego w mleku. Niestety nie wiem zupełnie jak się mam za to zabrać, tzn. ile muszę użyć mleka (mam około 200 gram ugotowanego ryżu) i czy to mleko mam podgrzać czy użyć zimnego Proszę o radę.

• Autor: anna65 Data: 2006-03-14 17:08:48

Ja osobiscie przegotowuje mleko .ryz wsypuje do miseczki a do ryzu dolewam tyle mleka ile potrzebuje tzn.jakie to danko ma byc geste czy rzadkie.ale narobilas mi smaka chyba zaraz ugotuje bedzie kolacyjkazycze smacznego

• Autor: ekkore Data: 2006-03-14 17:12:18

ja bym zagotowała mleko i zalała nim porcje ryżu na talerzu w ilosci takiej jak się lubi (będzie temp akurat do jedzenia). Ewentualnie podgrzewała porcje w mikrofalówce.

• Autor: klio Data: 2006-03-15 08:08:01

Całe dzieciństo mama wsypywała ryż do mleka i tak gotowała. Ryż ugotowany na mleku na nieco inny smak.
    Jak zrobisz np na gesto taki ryż (ciapkowaty). Można potem ciepły polać smietaną posypać cukrem i cynamonem .Pyyyychaaa!!!!!

• Autor: ekkore Data: 2006-03-15 08:41:56

Moja mama też taki gotowała - specjalnie na mleku. Też z cukrem i cynamonem ...Teraz bym nie zjadła, bo nie lubię cynamonu

Przejdź do pełnej wersji serwisu