Forum

Kuchenne porady

szukam przepisu na: Mongolian Beef - befsztyk po mongolsku

  • Autor: Danusia Grutzka Data: 2006-03-14 21:01:40

    Hallo! jadlam kiedys cos takiego bedac w Stanach, mialo byc z kuchni chinskiej? wiecej sie nie dogadalam :( no ale moze i ktos z was jadl taka potrawe? Wygladalo troche jak gulasz lecz mieso bylo pokrojowe w paseczki, a smak zdradzal obecnosc sosu sojowego. Moze cos wiecie na te temat?

  • Autor: krista Data: 2006-03-15 02:57:17

    ........jest bardzo, ale to bardzo duzo przepisow, podaje jeden, moze jutro wpisze natepny, przepis nie jest wyprobowany, w zwiazku z tym reklamacji nie przyjmuje. Mam nadzieje, ze po "drodze" nic nie zjadlam ze skladnikow tego przepisu, /szklanka=240ml, lyzka=15ml. lyzeczka=5ml/:

      ok. 0,5 kg wolowiny
      3 lyzki sosu sojowego
      1  lyzka maki ziemniaczanej
      2 zabki czosnku posiekac
      3/4 szklanki wody
      2 1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej
      1 lyzeczka ziarnek sezamkowych
      1/2 lyzeczki cukru
      1/8 do 1/4 lyzeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
      2 lyzki oleju warzywnego
      2 srednie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
      1 wiazeczka dymki 
     
    Pokroic wolowine w dlugie paski, w poprzek wlokien. W sredniej misce zmieszac 1 lyzke sosu sojowego, 1 lyzke maki ziemniaczanej i czosnek; dodac wolowine i wymieszac. Odstawic na ok. 10 min. W miedzyczasie, zmieszaj wode z pozostalymi 2 lyzkami sosu sojowego, 2 1/2 lyzeczkami maki ziemniaczanej, ziarnkami sezamowymi, cukrem i czerwonym pieprzem; odstaw na bok. Rozegrzyj 1 lyzke oleju w goracym woku albo w duzej patelni na ostrym ogniu. Dodaj wolowine i smaz /stir fry/ przez 1 minute; wyloz na talerz. Rozegrzyj pozostala 1 lyzke oleju w tym samym woku lub patelni. Dodaj pokrojona marchew i biale czesci dymki, smaz /stir fry/ przez 2 minuty. Dodaj zielona cebulke-szczypior i smaz 1 minute. Dodaj wolowine i miksture sosu sojowego. Gotuj - smazac az sos sie zagotuje i bedzie gesty. Serwowac natychmiast.

    Pozdrawiam i zycze smacznego.

  • Autor: Danusia Grutzka Data: 2006-03-16 22:20:24

    bardzo dziekuje za pomoc w uzyskaniu tego przepisu, az mi slinka cieknie!!!!! musie koniecznie wyprobowac najlepiej zaraz teraz odrazu

  • Autor: krista Data: 2006-03-16 04:23:44

     
     mongolian beef
    ===========
    1 lyzka oleju sezamowego
    1 do 2 lyzeczek drobno posiekanego swiezego imbiru
    1/2 lyzeczki zwyklego cukru
    3 lyzki sosu sojowego
    2 lyzeczki wody
    ok. 1 kg wolowiny, pokrojonej w cienkie , dlugie paski, kroic w poprzek wlokien

    1 lyzka oleju warzywnego
    2 zabki czosnku, zmiazdzonego
    5 czerwonych stronkow pieprzu chilli
    1 cebula, drobno posiekana
    1 szklanka pokrojonego szczypiorku z dymki
    1 czerwona papryka, oczyscic z nasion i pokroic w kawalki

    1.  W misce zmieszac olej sezamowy, imbir, cukier, sos sojowy, wode, i cienko pokrojona wolowine; dokladnie wymieszac i marynowac ok. 20 min.
    2. W patelni na srednim ogniu, dodac olej, zmiazdzony czosnek, pieprz chilli, pokrojona cebule, szczypiorek, i pokrojona czerwpna papryke; smazyc przez okolo 2 do 3 minut.
    3. Dodac miksture miesna, wymieszac, i smazyc przez okolo 3 do 5 minut, albo do chwili usmazenia.
                                                  Pozdrawiam i smacznego!!!!

  • Autor: Danusia Grutzka Data: 2006-03-16 22:23:16

    bardzo duiekuje za przepis i jak juz wyzej wspomnialam musze go koniecznie wyprobowac, jeden i drugi bedzie sprawdzony! Pozdrowienia D.

  • Autor: marinik Data: 2006-03-17 08:10:55

    kristo - co to jest olej warzywny??????????

  • Autor: Danusia Grutzka Data: 2006-03-17 08:38:40

    Czy wolowina musi byc jakas extra, czy moge uzyc np. takiej co i na rolady wolowe?

  • Autor: krista Data: 2006-03-17 12:55:17

    olej warzywny - zwyczajny olej, dobry do smazenia, pieczenia i salatek. Z ciekawosci zajrzalam z czego jest robiony, otoz z soyi.
    wolowina - raczej dobrej lub bardzo dobrej jakosci, bez zyl i tluszczu, absolutnie nie jest to mieso gularzowe. M.innymi takie mozna uzyc ; http://www.beefretail.org/deImagesBR/BeefRawCut/Flank/1581Flank%20Steak.JPG Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu