Odmiana pszenicy którą już nasi praprzodkowie Słowianie uprawiali w Biskupinie (odkryli ten fakt archeolodzy). Jest to pszenica w/g tego co wyczytałem w internecie bezglutenowa i doskonała dla tych co chcą zrzucić wagę , poza tym bardzo zdrowa. Gluten zawarty w pieczywie na bazie mąki "normalnej" pszenicy powoduje tycie.Jakiś lekarz w TV zachęcał ostatnio do spożywania orkiszu. Niestety nasze kochane "Wielkie Żarcie" nie dysponuje jeszcze żadnymi pszepisami dot. orkiszu ale być może że ktoś coś ma w zanadrzu na ten temat i zamieści jakieś ciekawe propozycje. Ale wpisz sobie w wyszukiwarkę "google" orkisz i jest sporo na ten temat.
spora ilosć przepisów chlebowych z niemieckiej stronki właśnie bazuje na orkiszu. Jak nabędę go, przepisy wypróbuję to wtedy będę je przetłumaczone wpisywać z linkiem do oryginału.
pytanie jak w tytule - skad to wziąć i ewentualnie jak wygląda - z opisu wynika, ze jest w ziarnach.
Witam, kiedyś w piekarni widziałam chleb orkiszowy. Wiem tylko, że jest to kasza lub mąka z pszenicy albo jęczmienia
Jest to ziarno pszenicy, bardzo pożywne, zawiera dużo białka. Można je dostać w sklepach z żywnością ekologiczną, np. www.naturo.pl. Pozdrawiam.
Odmiana pszenicy którą już nasi praprzodkowie Słowianie uprawiali w Biskupinie (odkryli ten fakt archeolodzy). Jest to pszenica w/g tego co wyczytałem w internecie bezglutenowa i doskonała dla tych co chcą zrzucić wagę , poza tym bardzo zdrowa. Gluten zawarty w pieczywie na bazie mąki "normalnej" pszenicy powoduje tycie.Jakiś lekarz w TV zachęcał ostatnio do spożywania orkiszu. Niestety nasze kochane "Wielkie Żarcie" nie dysponuje jeszcze żadnymi pszepisami dot. orkiszu ale być może że ktoś coś ma w zanadrzu na ten temat i zamieści jakieś ciekawe propozycje.
Ale wpisz sobie w wyszukiwarkę "google" orkisz i jest sporo na ten temat.
spora ilosć przepisów chlebowych z niemieckiej stronki właśnie bazuje na orkiszu. Jak nabędę go, przepisy wypróbuję to wtedy będę je przetłumaczone wpisywać z linkiem do oryginału.
Kupuje chleb z orkiszem bardzo dobry.