Forum

Kuchenne porady

Rzeżucha

• Autor: marzenkaw77 Data: 2006-03-15 09:51:39

Proszę podjcie jakieś przepisy do których można zastosować rzeżuchę ,jakieś fajne sałatki .

• Autor: Cewa2 Data: 2006-03-15 10:39:35

Rzeżuchę można wykorzystać do farszu i zrobić pyszne jajka faszerowane.
    Farsz na ok. 6 dużych jajek: 6 łyżek tłustego twarogu, 3 łyżki rzeżuchy, żółtka z tych jajek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka miękkiego masła, przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka).

• Autor: aryt Data: 2006-03-15 15:47:34

Polecam następujące sałatki :

"Sałatka z rzeżuchy wodnej "
       Składniki:
    20 dag  rzeżuchy,
    3 dag  oleju,
    sok z cytryny lub kwas z buraków,
    sól,
    cukier.
       Sposób przyrządzenia:
            Młode liście opłukać, osączyć z wody. Rzeżuchę pokroić. Olej rozmieszać z dwiema łyżkami wody, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwasem z buraków. Zalać rzeżuchę, wymieszać.
       "Sałatka z rzeżuchą I”
      Składniki:
    Po 1 strąku żółtej i pomarańczowej papryki,
    1 biała rzodkiew,
    garść  rzeżuchy
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    2 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
    sól,
    pieprz,
    sok z cytryny.
       Sposób przyrządzenia:
            Paprykę starannie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Rzodkiew oskrobać, pokroić w cienkie słupki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny i oliwę. Rzeżuchę umyć , osuszyć.Wymieszać wszystkie składniki sałatki, skropić sosem, wstawić do lodówki.

"Sałatka z kiełkami II  i rzeżuchą"
       Składniki:
    6 dag kiełków soczewicy,
    6 dag  kiełków słonecznika,
    6dag rzeżuchy
    5 łyżek octu jabłkowego,
    3 łyżki soku jabłkowego,
    1 - 2 łyżki cukru,
    sól,
    pieprz,
    5 łyżek oleju słonecznikowego,
    2 duże jabłka,
    40 dag marchewki,
    13 dag  sera mozzarella,
    0.5 pęczka bazylii,
    8 liści sałaty.
        Sposób przyrządzenia:
            Kiełki słonecznika i soczewicy przebrać. Opłukać, przełożyć na sitko i pozostawić do ocieknięcia.

Sos winegret (w międzyczasie): ocet dobrze utrzeć z cukrem i sokiem jabłkowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając małymi porcjami dolewać olej.

Jabłka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć na krzyż, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z sosem. Opłukać liście sałaty , rzeżuchę i bazylię, osuszyć. Oderwać listki bazylii od gałązek. Oskrobać marchewkę, umyć, pokroić w zapałkę. Osączyć z zalewy mozzarellę. Ser pokroić w kostkę. Marchewkę wymieszać z serem, kiełkami i jabłkami. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 min.

Gotową sałatkę przełożyć do czterech wyłożonych liśćmi sałaty miseczek. Posypać listkami bazylii. Podawać z sokiem pomarańczowym i ciemnym pieczywem cienko posmarowanym masłem.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-03-15 16:01:49

na święta robię rzeżuchęi mam jej trochędo wykorzystania wtedy. W zasadzie wrzucam jądo wszystkiego, jako dodatek na kromki z jajkiem czy wędlinką, do serka białego (robionego ze śmietaną), do jajecznicy (tak samo ze szcypiorkiem ogrodowym robię), Do sałatek dodaje też jako dodatek nawet jak nie ma tego w przepisie.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-28 11:48:12

Odświeżam wątek. Zbliża się wiosna... taka prawdziwa :) Może macie jakieś nowe pomysły na tą pyszną roślinkę?

• Autor: as Data: 2011-03-28 12:12:43

Ja rzeżuchę używam do kanapek zamiast cebuli na biały ser czy pomidor.

• Autor: as Data: 2011-03-28 12:15:51

Jak w wyszukiwarkę wpisałam rzeżucha i kazałam szukać w przepisach to znalazło to:

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-28 12:31:45

18 przepisów... większość wypróbowałam :) Może ktoś ma więcej inwencji twórczej!

Przejdź do pełnej wersji serwisu