Witam! Wlasnie skonczylam piec rogaliki drozdzowe i wyszly rewelacyjne w smaku ale niestety prawie cale nadzienie mi wyskoczylo na blaszke.Co zrobilam zle?nie dawalam duzo nadzienia ( masa czekoladowa) ale rogaliki nie za bardzo chcoaly sie sklejac.Jesli ktos wie co mam z tym zrobic prosze o rade...
a jaką dałes mase czekoladową, ja zawsze daje kawałek gorzkiej czekolady , a rogaliki przy sklejeniu dobrze posmarowac białkiem jak dobrze pamiętam lub zimną wodą :)
No ja tez zrobilam rogaliki anginkowe i ciasto wcale nie bylo za rzadkie a mase czekaladowa dalam taka ze sloiczka ale nie lejaca tylko twarda.Ale jak je zwijalam to sie wcale nie sklejaly.pozniej juz troszke woda posmarowalam i bylo lepiej ale i tak masa byla z boku...W rezultacie w smaku pyszne ale ze sladowa iloscia masy :(
Najlepszy sposób na rozklejajace sie rogaliki to podwinięcie szpiczastego końca przy zwijaniu pod rogalik. Dobrze jest posmarowac buiałkiem lub żółtkiem rozbełtanym z łyżka mleka lub woda brzego rogalików żeby sie ciasto skleiło. Powodzenia przy następnych rogalikach :)
ja nie robiłam z czekolada raczej z powidłami tylko, one nie musza sie sklejac ja je zawijam luźno, samruję jajkiem............ może za małe a czekolady za duzo............
Jeżeli masz taki problem to rogaliki napełniaj masą po upieczeniu wstrzykując strzykawką cienką od strojenia tortów. Uwież mi na prawde łatwy sposób i pewny. U mnie nawet w ten sposób mąż wypełnia ciasta róznymi dżemami. On lubi "mokre" ciasta.
Witam!
Wlasnie skonczylam piec rogaliki drozdzowe i wyszly rewelacyjne w smaku ale niestety prawie cale nadzienie mi wyskoczylo na blaszke.Co zrobilam zle?nie dawalam duzo nadzienia ( masa czekoladowa) ale rogaliki nie za bardzo chcoaly sie sklejac.Jesli ktos wie co mam z tym zrobic prosze o rade...
a jaką dałes mase czekoladową, ja zawsze daje kawałek gorzkiej czekolady , a rogaliki przy sklejeniu dobrze posmarowac białkiem jak dobrze pamiętam lub zimną wodą :)
myślę,że ciasto było "za rzadkie", ja robię rogaliki anginkowe sa wyśmienitei "farsz"nie ucieka.
No ja tez zrobilam rogaliki anginkowe i ciasto wcale nie bylo za rzadkie a mase czekaladowa dalam taka ze sloiczka ale nie lejaca tylko twarda.Ale jak je zwijalam to sie wcale nie sklejaly.pozniej juz troszke woda posmarowalam i bylo lepiej ale i tak masa byla z boku...W rezultacie w smaku pyszne ale ze sladowa iloscia masy :(
Najlepszy sposób na rozklejajace sie rogaliki to podwinięcie szpiczastego końca przy zwijaniu pod rogalik.
Dobrze jest posmarowac buiałkiem lub żółtkiem rozbełtanym z łyżka mleka lub woda brzego rogalików żeby sie ciasto skleiło.
Powodzenia przy następnych rogalikach :)
ja nie robiłam z czekolada raczej z powidłami tylko, one nie musza sie sklejac ja je zawijam luźno, samruję jajkiem............
może za małe a czekolady za duzo............
Jeżeli masz taki problem to rogaliki napełniaj masą po upieczeniu wstrzykując strzykawką cienką od strojenia tortów. Uwież mi na prawde łatwy sposób i pewny. U mnie nawet w ten sposób mąż wypełnia ciasta róznymi dżemami. On lubi "mokre" ciasta.
Doskonały pomysł Abo :) Wtedy do napełnienia rogalików mozna użyc pysznej nutelli i innych, bardziej płynnych mas.
Dzieki za super radę :)