Forum

Kuchenne porady

rogaliki...

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-03-15 19:17:44

Witam!
    Wlasnie skonczylam piec rogaliki drozdzowe i wyszly rewelacyjne w smaku ale niestety prawie cale nadzienie mi wyskoczylo na blaszke.Co zrobilam zle?nie dawalam duzo nadzienia ( masa czekoladowa) ale rogaliki nie za bardzo chcoaly sie sklejac.Jesli ktos wie co mam z tym zrobic prosze o rade...

• Autor: olusia1 Data: 2006-03-15 20:58:57

a jaką dałes mase czekoladową, ja zawsze daje kawałek gorzkiej czekolady , a rogaliki przy sklejeniu dobrze posmarowac białkiem jak dobrze pamiętam lub zimną wodą :)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-15 21:29:37

myślę,że ciasto było "za rzadkie", ja robię rogaliki anginkowe sa wyśmienitei "farsz"nie ucieka.

• Autor: bobo_gumi Data: 2006-03-15 21:55:31

No ja tez zrobilam rogaliki anginkowe i ciasto wcale nie bylo za rzadkie a mase czekaladowa dalam taka ze sloiczka ale nie lejaca tylko twarda.Ale jak je zwijalam to sie wcale nie sklejaly.pozniej juz troszke woda posmarowalam i bylo lepiej ale i tak masa byla z boku...W rezultacie w smaku pyszne ale ze sladowa iloscia masy :(

• Autor: AKuKu Data: 2006-03-15 23:03:55

Najlepszy sposób na rozklejajace sie rogaliki to podwinięcie szpiczastego końca przy zwijaniu pod rogalik.
    Dobrze jest posmarowac buiałkiem lub żółtkiem rozbełtanym z łyżka mleka lub woda brzego rogalików żeby sie ciasto skleiło.
    Powodzenia przy następnych rogalikach :)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-15 23:04:33

ja nie robiłam z czekolada raczej z powidłami tylko, one nie musza sie sklejac ja je zawijam luźno, samruję jajkiem............
    może za małe a czekolady za duzo............

• Autor: ABA Data: 2006-03-16 00:07:35

Jeżeli masz taki problem to rogaliki napełniaj masą po upieczeniu wstrzykując strzykawką cienką od strojenia tortów. Uwież mi na prawde łatwy sposób i pewny. U mnie nawet w ten sposób mąż wypełnia ciasta róznymi dżemami. On lubi "mokre" ciasta.  

• Autor: AKuKu Data: 2006-03-16 14:15:47

Doskonały pomysł Abo :) Wtedy do napełnienia rogalików mozna użyc pysznej nutelli i innych, bardziej płynnych mas.
    Dzieki za super radę :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu