dziś przypomniało mi się takie pyszne ciasto ktore kiedys kupowałam ...opiszę je, moze ktos z Was zna podobny przepis?? A więc -spód cienki biszkoptowy ale to najmniej wazne, na tym takie warstwy: -coś jakby mak z lukrem wymieszany ( i moze z wiórkami kokosowymi?) to tworzy taką masę -jakis dżem najprawdopodobniej wisniowy lub czeresniowy bo byly kawałki owoców w tym -na to jeszcze taka jakby pianka czy gładka masa serowa aczkolwiek nic płynnego-niestety nie moge sobie przypomniec smaku -na górze to chyba biała czekolada i posypka z orzechów mielonych
Jak byłam młodsza to bawiłam się w "rozkładanie" tego ciasta na części perwsze bo te warsztwy odchodziły od siebie łatwo i trzymały się :D
Izuńka-;)))przeceniasz mnie...To bardzo miłe-ale nie potrafię chyba....-niestety nie wiem również jak się to ciacho nazywa... Kingo-ale dokładnie pamiętając warstwy-może spróbuj połączyć je na własną rękę?;)))-bardzo prawdopodobne ,że stworzysz to o co Ci chodzi
Znalazłam trzy następujące przepisy , występują w nich podane przez Ciebie składniki , może z nich skorzystasz
Tort makowo-orzechowy Masa makowa: 1,5 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dag rodzynek 2 łyżki orzechów 20 dag cukru pudru 1,5 łyżki miodu 4 jajka 20 dag maku Utrzeć żółtka z cukrem i miodem, dodać sparzony i 2 razy przekręcony mak, mąkę z proszkiem, rodzynki, posiekane orzechy, wymieszać dodać ubitą pianę. Wyłożyć na posmarowaną blachę. Masa serowa 0,5 kg sera 12 dag margaryny 20 dag cukru pudru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, roztopioną margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę. Wymieszać wylać na masę makową.
Masa orzechowa 4 jajka 10 dag orzechów 2 łyżki mąki 5 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na pianę dodać cukier, dodać po jednym żółtku, utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wymieszać, wylać na masę serową. Wszystkie warstwy piec ok.50 min. Ostudzić . Tort przed upieczeniem można posypać startymi na dużych otworach jabłkami (30 dag). Można polać polewą. Cygańska droga 30 dag maku 20 dag cukru pudru 15 dag margaryny 10 dag masła 3 dag kakao 10 dag bakalii (orzechy, rodzynki) 8 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 galaretki Mak sparzyć przemielić 2 razy. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierając dodać mak, mąkę, wodę, kakao i bakalie, wymieszać na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części upiec 2 placki. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Upiec biszkopt. Ostudzony biszkopt pokroić na paski szerokości 2 cm Masa orzechowa 20 dag zmielonych orzechów 1 szkl. gorącego mleka 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 25 dag masła Orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce ostudzonych orzechów, ciągle ucierając. Przekładanie placków Na pierwszy blat makowy wyłożyć połowę masy, ułożyć na niej paski biszkopta w odległości ok. 2 cm. Do rowków wlać krzepnącą galaretkę, pozostawić do stężenia. Następnie posmarować drugą połowę masy i przykryć drugim plackiem makowym. Placek polać polewą.
Placek makowy (kolorowy) Biszkopt: 8 żółtek 2 jaja całe 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka i całe jaj ubić z cukrem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto makowe: 8 białek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru ½ szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Wymieszać i upiec. Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć powidłami. Masa: 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona ½ litra śmietany Ugotować galaretki każdą osobno, każda w 1 szkl. wody. Ostudzić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, podzielić na połowę i wymieszać z galaretką. Kolejność warstw: 1. Biszkopt 2. Galaretka czerwona 3. Ciasto z makiem 4. Powidła 5. Ciasto z makiem 6. Galaretka zielona 7. Biszkopt
dziś przypomniało mi się takie pyszne ciasto ktore kiedys kupowałam ...opiszę je, moze ktos z Was zna podobny przepis??
A więc
-spód cienki biszkoptowy ale to najmniej wazne, na tym takie warstwy:
-coś jakby mak z lukrem wymieszany ( i moze z wiórkami kokosowymi?) to tworzy taką masę
-jakis dżem najprawdopodobniej wisniowy lub czeresniowy bo byly kawałki owoców w tym
-na to jeszcze taka jakby pianka czy gładka masa serowa aczkolwiek nic płynnego-niestety nie moge sobie przypomniec smaku
-na górze to chyba biała czekolada i posypka z orzechów mielonych
Jak byłam młodsza to bawiłam się w "rozkładanie" tego ciasta na części perwsze bo te warsztwy odchodziły od siebie łatwo i trzymały się :D
Z góry dzięki!!
Oj!!! to coś dla Sweetya ( chyba źle napisałam ale nie mam pojęcia jak to odmienić??). Ona jest specjalistką w tych sprawach...
Izuńka-;)))przeceniasz mnie...To bardzo miłe-ale nie potrafię chyba....-niestety nie wiem również jak się to ciacho nazywa...
Kingo-ale dokładnie pamiętając warstwy-może spróbuj połączyć je na własną rękę?;)))-bardzo prawdopodobne ,że stworzysz to o co Ci chodzi
spróbuję, tylko jak narazie brak mi koncepcji na tą masę z makiem i niby lukrem ale.. po błędach do celu :D
Znalazłam trzy następujące przepisy , występują w nich podane przez Ciebie składniki , może z nich skorzystasz
Tort makowo-orzechowy
Masa makowa:
1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dag rodzynek
2 łyżki orzechów
20 dag cukru pudru
1,5 łyżki miodu
4 jajka
20 dag maku
Utrzeć żółtka z cukrem i miodem, dodać sparzony i 2 razy przekręcony mak, mąkę z proszkiem, rodzynki, posiekane orzechy, wymieszać dodać ubitą pianę. Wyłożyć na posmarowaną blachę.
Masa serowa
0,5 kg sera
12 dag margaryny
20 dag cukru pudru
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, roztopioną margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę. Wymieszać wylać na masę makową.
Masa orzechowa
4 jajka
10 dag orzechów
2 łyżki mąki
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na pianę dodać cukier, dodać po jednym żółtku, utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wymieszać, wylać na masę serową. Wszystkie warstwy piec ok.50 min. Ostudzić .
Tort przed upieczeniem można posypać startymi na dużych otworach jabłkami (30 dag). Można polać polewą.
Cygańska droga
30 dag maku
20 dag cukru pudru
15 dag margaryny
10 dag masła
3 dag kakao
10 dag bakalii (orzechy, rodzynki)
8 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 galaretki
Mak sparzyć przemielić 2 razy. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierając dodać mak, mąkę, wodę, kakao i bakalie, wymieszać na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części upiec 2 placki.
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
Upiec biszkopt. Ostudzony biszkopt pokroić na paski szerokości 2 cm
Masa orzechowa
20 dag zmielonych orzechów
1 szkl. gorącego mleka
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
25 dag masła
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce ostudzonych orzechów, ciągle ucierając.
Przekładanie placków
Na pierwszy blat makowy wyłożyć połowę masy, ułożyć na niej paski biszkopta w odległości ok. 2 cm. Do rowków wlać krzepnącą galaretkę, pozostawić do stężenia. Następnie posmarować drugą połowę masy i przykryć drugim plackiem makowym. Placek polać polewą.
Placek makowy (kolorowy)
Biszkopt:
8 żółtek
2 jaja całe
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i całe jaj ubić z cukrem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto makowe:
8 białek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
½ szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak.
Wymieszać i upiec.
Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Masa:
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
½ litra śmietany
Ugotować galaretki każdą osobno, każda w 1 szkl. wody. Ostudzić do lekkiego stężenia.
Ubić śmietanę, podzielić na połowę i wymieszać z galaretką.
Kolejność warstw:
1. Biszkopt
2. Galaretka czerwona
3. Ciasto z makiem
4. Powidła
5. Ciasto z makiem
6. Galaretka zielona
7. Biszkopt
Pozdrawiam
to nie to ale dzięki za pomoc :D