Forum

Kuchenne porady

jakie to ciasto?

  • Autor: kinga_d Data: 2006-03-18 16:22:31

    dziś przypomniało mi się takie pyszne ciasto ktore kiedys kupowałam ...opiszę je, moze ktos z Was zna podobny przepis??
    A więc
    -spód cienki biszkoptowy ale to najmniej wazne, na tym  takie warstwy:
    -coś jakby mak  z lukrem wymieszany ( i moze z wiórkami kokosowymi?) to tworzy taką masę
    -jakis dżem najprawdopodobniej wisniowy lub czeresniowy bo byly kawałki owoców w tym
    -na to jeszcze taka jakby pianka  czy gładka masa serowa aczkolwiek nic płynnego-niestety nie moge sobie przypomniec smaku
    -na górze to chyba biała czekolada i posypka z orzechów mielonych

    Jak byłam młodsza to bawiłam się w "rozkładanie" tego ciasta na części perwsze bo te warsztwy odchodziły od siebie łatwo i trzymały się :D

    Z góry dzięki!!

  • Autor: iza2 Data: 2006-03-18 19:26:44

    Oj!!! to coś dla Sweetya ( chyba źle napisałam ale nie mam pojęcia jak to odmienić??). Ona jest specjalistką w tych sprawach...

  • Autor: Sweetya Data: 2006-03-18 21:14:16

    Izuńka-;)))przeceniasz mnie...To bardzo miłe-ale nie potrafię chyba....-niestety nie wiem również jak się to ciacho nazywa...
    Kingo-ale dokładnie pamiętając warstwy-może spróbuj połączyć je na własną rękę?;)))-bardzo prawdopodobne ,że stworzysz to o co Ci chodzi

  • Autor: kinga_d Data: 2006-03-18 21:34:32

    spróbuję, tylko jak narazie brak mi koncepcji na tą masę z makiem i niby lukrem ale.. po błędach do celu :D

  • Autor: aryt Data: 2006-03-18 23:07:51

    Znalazłam trzy następujące przepisy , występują w nich podane przez Ciebie składniki , może z nich skorzystasz

    Tort makowo-orzechowy
    Masa makowa:
    1,5 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 dag rodzynek
    2 łyżki orzechów
    20 dag cukru pudru
    1,5 łyżki miodu
    4 jajka
    20 dag maku
    Utrzeć żółtka z cukrem i miodem, dodać sparzony i 2 razy przekręcony mak, mąkę z proszkiem, rodzynki, posiekane orzechy, wymieszać dodać ubitą pianę. Wyłożyć na posmarowaną blachę.
    Masa serowa
    0,5 kg sera
    12 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, roztopioną margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę. Wymieszać wylać na masę makową.

    Masa orzechowa
    4 jajka
    10 dag orzechów
    2 łyżki mąki
    5 łyżek cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Białka ubić na pianę dodać cukier, dodać po jednym żółtku, utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wymieszać, wylać na masę serową. Wszystkie warstwy piec ok.50 min. Ostudzić .
    Tort przed upieczeniem można posypać startymi na dużych otworach jabłkami (30 dag). Można polać polewą.
    Cygańska droga
    30 dag maku
    20 dag cukru pudru
    15 dag margaryny

    10 dag masła
    3 dag kakao
    10 dag bakalii (orzechy, rodzynki)
    8 jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 galaretki
    Mak sparzyć przemielić 2 razy. Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierając dodać mak, mąkę, wodę, kakao i bakalie, wymieszać na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części upiec 2 placki.
    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    Upiec biszkopt. Ostudzony biszkopt pokroić na paski szerokości 2 cm
    Masa orzechowa
    20 dag zmielonych orzechów
    1 szkl. gorącego mleka
    1 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    25 dag masła
    Orzechy zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce ostudzonych orzechów, ciągle ucierając.
    Przekładanie placków
    Na pierwszy blat makowy wyłożyć połowę masy, ułożyć na niej paski biszkopta w odległości ok. 2 cm. Do rowków wlać krzepnącą galaretkę, pozostawić do stężenia. Następnie posmarować drugą połowę masy i przykryć drugim plackiem makowym. Placek polać polewą.


    Placek makowy (kolorowy)
    Biszkopt:
    8 żółtek
    2 jaja całe
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Żółtka i całe jaj ubić z cukrem, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto makowe:
    8 białek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    ½ szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak.
    Wymieszać i upiec.
    Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć powidłami.
    Masa:
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
    ½ litra śmietany
    Ugotować galaretki każdą osobno, każda w 1 szkl. wody. Ostudzić do lekkiego stężenia.
    Ubić śmietanę, podzielić na połowę i wymieszać z galaretką.
    Kolejność warstw:
    1. Biszkopt
    2. Galaretka czerwona
    3. Ciasto z makiem
    4. Powidła
    5. Ciasto z makiem
    6. Galaretka zielona
    7. Biszkopt

    Pozdrawiam

  • Autor: kinga_d Data: 2006-03-19 12:20:40

    to nie to ale dzięki za pomoc :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu