Forum

Kuchenne porady

Marcepanowy dylemat

• Autor: haniac Data: 2006-03-19 18:44:13

Planuję, po raz pierwszy w życiu, przygotować tort pokryty w całości marcepanem. Czy ktoś mógłby może udzielić mi kilku wzkazówek jak się do tego zabrać ? Czy sa jakieś rodzaje marcepanu ? Jak go dobrze rozwałkować ? W jaki sposób połączyć z barwnikiem ? Dziękuję z góry !!!!! 

• Autor: Sweetya Data: 2006-03-19 21:39:59

Spróbuję może choc troszke odpowiedzieć...
    W sprzedaży spotkasz zwykle masę percepanową-zrobioną z wnętrz pestek moreli-ale z powodzeniem udającą ten prawdziwy marcepan.
    Ten prawdziwy dość ciężko trafić-ale można go zrobić samemu-mieląc drobno migdały,dodając cukier puder,kilka kropli olejku migdałowego i odrobinę białka-które skleja sypkie produkty.
    Jeśli dodasz barwnik w płynie-bedziesz musiała dołożyć nieco więcej cukru pudru....
    Przepis na marcepan-znajdziesz na stronie-zarówno ten prawdziwy-np. u Aleex,jak i ten sztuczny-np. u Basi19.
    Nie polecam dodawania gorzkich migdałów -jeśli bedziesz robić sama-lepiej dodać wspomniany olejek migdałowy.
    Zrobioną masę trzeba schłodzić,a przed rozwałkowaniem znów zagnieść-ewentualnie dosypując jeszcze cukru.
    Wałkować trzeba między dwoma płatami folii przeźroczystej-wtedy się do niczego nie przylepia-potem zdejmujemy wierzchnią warstwę folii,a na spodniej przenosimy na tort-odwracamy do góry nogami-przyklejamy marcepan i zdejmujemy z wierzchu folię...
    -ale się rozpisałam-mam nadzieję,że choć trochę pomogłam...pozdrawiam!

• Autor: lubczyk69 Data: 2006-03-20 09:38:05

Jeśli pokrywasz tort marcepanem po raz pierwszy w życiu, to skoncentruj się lepiej na samym marcepanie. Jak nabierzesz doświadczenia  to i barwienie będzie łatwiejsze.
    Aby się marcepan nie kleił podczas wałkowania można zamiast folii użyć cukru pudru, tak jak się to robi ze zwyłym ciastem, podsypując mąką.
    Masa, która powstaje na bazie zmiażdżonych ziaren pestek moreli to nie jest marcepan (choć go do złudzenia przypomina) tylko: PERSIPAN!
    Proponuję nabyć marcepan w zawodowej cukierni. Ja do potrzeb Domowej Kawiarenki kupowałem go na zamówienie w dużych supermarketach.

• Autor: dankarz Data: 2006-03-20 12:11:06

A ja uważam że powinno się zrobić samemu marcepan, niczym nie odbiega od tego kupnego a o ile tańszy!!!

• Autor: milusia Data: 2006-03-20 12:43:39

Masa marcepanowa jest żółtawa, jak zrobić żeby była biała?

• Autor: Sweetya Data: 2006-03-20 17:49:43

być może ktoś to potrafi....-jeśli tak to się może dopisze....
    ale biała jest napewno masa (pasta)cukrowa-zagnieciona z cukru pudru;)))można ją również barwić i nadawać kształty-jest twardsza od marcepanu.....

• Autor: milusia Data: 2006-03-21 14:39:23

A jak się tą pastę robi?

• Autor: skolopendra Data: 2006-03-21 22:50:05

http://wielkiezarcie.com/przepis15077.html to mój przepis na masę cukrową. Żeby przypominała marcepan należy dodać olejek migdałowy i oczywiście bez kwasku cytrynowego.

• Autor: haniac Data: 2006-03-22 18:50:49

Czy ta masa cukrowa będzie na tyle plastyczna,żeby ją rozwałkować i pokryć nią tort ??? Jeżeli tak, to  mam postępować tak jak z marcepanem, tzn. wałkować między warstwami folii ??

• Autor: skolopendra Data: 2006-03-23 21:28:09

Masa jest plastyczna. Nigdy nie próbowałam jej wałkować, ale myślę, że przez folię się uda.

• Autor: klio Data: 2006-03-23 22:03:50

Ja robiłam marcepan sztuczny i jestem bardzo zadowolona z efektu. Żółtawy wychodzi jak robisz na margarynie bo przechodzi kolorem tłuszczu. Białe to są masy cukrowe. Chyba, że użyjesz białego tłuszczu ale to już nie będzie takie zjadliwe. Ja barwiłam na końcu jak już klucha była gotowa. Wałkowałam normalnie podsypując cukrem pudrem na grubość 4-5 mm. Jest dość elastyczny, Jak nie wyjdzie możesz zagnieść go z powrotem i spróbować ponownie do skutku :D. Możesz sobie najpierw wyciać kształt na papierze i przymierzyć wielkość, ale możesz też odcinać kwałki już na torcie. Ja zrobiłam sobie najpierw takie 'krwieckie' szablony. Potem już tylko 'składałam' powicinane.

• Autor: haniac Data: 2006-03-28 22:32:58

Dzięki za rady!!! Skorzystam!! Macepan kupiony, masę cukrową też zrobię, bo to spory torcik. Trzymajcie kciuki !!! O rezultatach poinformuję w piątek wieczorem :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu