Forum

Kuchenne porady

Wędzony węgorz

  • Autor: almad Data: 2006-03-21 05:36:47

    Witam serdecznie.
    Znajomy wczoraj obdarzył mnie olbrzymim wędzonym węgorzem. Widok był wspaniały! Mam tylko wrażenie, że jest on trochę jakby niedowędzony, bo mięso jest twardawe i ciężko odchodzi od kręgosłupa i ości. Co można zrobić z takim węgorzem?

  • Autor: lajan Data: 2006-03-21 06:44:52

    Sięgnąć do piwniczki i zaprosić kolegów.

  • Autor: Rosa Data: 2006-03-21 09:11:56

    Proponuję włożyż węgorza na na trochę do piekarnika ,oczywiście owiniętego w folię aluminiową. Można też go chwile pogotować i zrobić w galarecie.Pycha. smacznego

  • Autor: maria Data: 2006-03-21 11:13:38

    Użytkownik almad napisał w wiadomości:
    > Witam serdecznie. Znajomy wczoraj obdarzył mnie olbrzymim wędzonym węgorzem.
    > Widok był wspaniały! Mam tylko wrażenie, że jest on trochę jakby
    > niedowędzony, bo mięso jest twardawe i ciężko odchodzi od kręgosłupa i ości.
    > Co można zrobić z takim węgorzem?

     proponuję zrobić zalewę octową taką jak do śledzi i zalać nią pokrojonego w dzwonka węgorza, po pwenym czasie wytworzy się pyszna galareta

  • Autor: zwierz Data: 2006-03-21 11:25:31

    węgorz musiał być chyba mrożony (bo skąd o tej porze roku?)idlatego twardawy,chyba że chiński, jeśli jeszcze go masz to do mikrofali lub do piekarnika i dużo wody 40%(ale to nie do węgorza tylko do gardła)

  • Autor: almad Data: 2006-03-21 11:36:28

    Podobno "prosto z Mazur"!
    Spróbuje z piekarnikiem, a ten płynny dodatek też może się znajdzie...
    Dzięki za rady i pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu