Mam książkę z przepisami kulinarnymi narodów Jugosławii i tam jest taki przepis:
Zupa rumfordzka
----------------
Składniki:
12,5 dkg groszku
1,5 l wywaru z mięsa
włoszczyzna
1 cebula
3 dkg boczku
3 dkg kaszy
1 ziemniak
sól,pieprz
grzanki z chleba pokrojone w kostkę
Groszek doprowadzić do wrzenia w wodzie,w której był namoczony.Dodać do niego posiekaną cebulę,pokrojoną w kostkę włoszczyznę,ziemniaka,boczek,kaszę,do smaku pieprz i gotować na małym ogniu.
Zupę posolić,dodać inne przyprawy według własnego uznania i podawać z grzankami z chleba.
(Tutaj jest zdjecie i widac zielony groszek)
Czy ktoś jadł kiedyś zupę,która nazywa się j.w. no i oczywiście zna przepis na tę zupę?
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9372 Pod tym Adresem znalazlm przepis na zupe rumfordzka, prosze spojrzec moze to jest t czego pani szuka! Nigdy tego nie jadlam ale jakos ciekawo "smakuje" juz sama nazwa! Powodzenia -Glumanda
Mam książkę z przepisami kulinarnymi narodów Jugosławii i tam jest taki przepis: Zupa rumfordzka ---------------- Składniki: 12,5 dkg groszku 1,5 l wywaru z mięsa włoszczyzna 1 cebula 3 dkg boczku 3 dkg kaszy 1 ziemniak sól,pieprz grzanki z chleba pokrojone w kostkę Groszek doprowadzić do wrzenia w wodzie,w której był namoczony.Dodać do niego posiekaną cebulę,pokrojoną w kostkę włoszczyznę,ziemniaka,boczek,kaszę,do smaku pieprz i gotować na małym ogniu. Zupę posolić,dodać inne przyprawy według własnego uznania i podawać z grzankami z chleba. (Tutaj jest zdjecie i widac zielony groszek)
dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam