Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Poradzcie! - SYSTEM OPERACYJNY: Linux???

• Autor: nie_umiem_gotowac :-( Data: 2006-03-21 19:28:48

Witam wszystkich, dzisiaj tak "niekulinarnie", ale tak sie wczoraj z Agulina75 na czacie dogadalysmy, ze chcialybysmy (mysle, ze moge pisac, ze conajmniej nas dwie ;-) zmienic system operacyjny w swoich komputerach. Slowem juz nie mamy sily na Microsofta i chcialybysmy sprobowac cos nowego (no takie nowe danie, wiecie...hehehe) i chodzi o to, zeby to nie byl "klops".
    Czy ktokolwiek na tym forum ma doswiadczenie z czymkolwiek, co nie byloby Microsoftem??? Czy radzicie Linuxa? A moze cos innego? SKAD TO CUDO SCIAGNAC??? NO i w ogole wszelkie Wasze uwagi i przemyslenia na ten temat mile widziane :-)))

Serdecznie pozdrawiam,

(glodna nowych wrazen komputerowych, hehehe) Lidia

• Autor: krzys59 Data: 2006-03-21 19:33:42

Skontaktuj się na email, lub GG, coś tam się w tym temacie orientuję ale nie będziemy może mieszać kuchni z komputerem :-)
    krzysztof.gr@gmail.com
    GG 4139514
    Krzysiek

• Autor: nie_umiem_gotowac :-( Data: 2006-03-21 19:41:47

Ups, przepraszam, jezeli zasmiecilam forum; w sumie myslalam, ze jak to dzial "Rozmowy wolne...", to i o komputerach mozna...;-)
    Ale w takim razie juz przechodze na gg.

Agulina75, jezeli dasz mi jakis namiar na siebie, to przekaze Ci wszystko, co mi Krzys powie.

Pozdrawiam,
    Lidia

• Autor: mini.is Data: 2006-03-21 19:41:34

system Linux mozesz sciagnac z torentow....mininova.org uzywajac  do tego programu turbo torent
    Linux jest darmowy
    Ale z doswiadczenia uwazam ze Linux jest gorszy od Microsoftu.....z tym ze kazdy ma prawo do swojej oceny
    Pozdrawiam  mini:)

• Autor: nie_umiem_gotowac :-( Data: 2006-03-21 19:47:20

Użytkownik mini.is napisał w wiadomości:
    > sAle z doswiadczenia uwazam ze Linux
    > jest gorszy od Microsoftu....

Dziekuje mini za odpowiedz!

Kurcze, tez tak slyszalam...No ale czy to oznacza, ze nie ma zadnej alternatywy dla Microsoftu...:-( tj.zadnej normalnej, bez licencji, itp.
    A moze masz namiar na jakies zrodlo, gdzie moglabym sie wiecej dowiedziec na ten temat; szukalam w googlach, ale wiekszosc artykulow, ktore "wyskakuja" sa bardzo specjalistyczne. Mi chodzilo by raczej o takie podstawowe porownanie...

Pozdrawiam,

Lidia

• Autor: Pampas Data: 2006-03-21 19:50:21

Ja ma nieco inne spostrzeżenia. Używam linuxa na codzień chyba od 6 lat. Sprawdza się w wielu sytuacjach lepiej niż produkty microsofta. Ma też mniejsze wymagania sprzętowe.

Dla początkujących polecałbym dystrybucję Mandriva (http://http://wwwnew.mandriva.com/pl/community/users/download) lub Suse (http://en.opensuse.org/Welcome_to_openSUSE.org).

pozdrawiam
    Pampas

• Autor: nie_umiem_gotowac :-( Data: 2006-03-21 20:08:52

Pampas, bardzo dziekuje, ale czy mozesz cos wiecej powiedziec o roznicach pomiedzy ta Mandriva a Suse; ja poza nazwa "Linux" i "open source", to nie za wiele wiem na ten temat - niestety nie moja dzialka. No ale przynajmniej sie staram...;-)))

Pozdrawiam,

Lidia

Przejdź do pełnej wersji serwisu