Forum

Gawędy o jedzeniu

garnek - patelnia tytanowa

  • Autor: ekkore Data: 2006-03-22 08:53:34

    Mam wypożyczony (w zasadzie to już przejęty przez zasiedzenie) garnek. To dosyć drogie ustrojstwo - ale podobno miało być nie zniszczalne. Użytkowany już kilka lat z okładem (u mnie samej ponad 2 lata) i to non stop do smażenie, duszenia i pieczenia w piekarniku. Ale na obrzeżach to super tworzywo zaczęło się "łuszczyć". Co może być tego przyczyną? Może ktoś zna odpowiedź?

  • Autor: aga9999 Data: 2006-03-22 11:11:45

    To co udało mi sie tak na szybko odszukać..
    Patelnia zeliwna z tytanowa powloka jest idealna do krotkiego pieczenia jak
    rowniez w piekarniku (oczywiscie w przypadku ognioodpornego uchwytu), trzyma
    doskonale cieplo, jedyna ich wada to ze czasami moga byc naprawde ciezkie.
    Wymagaja rowniez odpowiedniego mycia, najlepiej pozbawionego stosowania
    detergentow. Jesli juz to powinno sie ja po takim myciu nasmarowac tluszczem
    inaczej bedzie rdzewiec. Od czasu do czasu usuwa sie z niej spalone
    pozostalosci np. bialka, na goraca patelnie wsypuje sie 2-3 lyzki stolowe soli
    i wciera recznikiem papierowym. Wowczas patelnia spelnia swoja role 10 i wiecej
    lat.
    Tytan koroduje w warunkach domowych!

    www.luxnaczynia.com.pl

    To są informacje z forum internetowego. Pozdrawiam papa

  • Autor: ania71 Data: 2009-06-06 19:04:51

    Witam, kupiłam garnki tytanowe, ale nie mam przepisów i czasów gotowania, gdzie mogę je znaleźć?

  • Autor: kokliko Data: 2009-06-07 03:05:10

    Piec lat temu zainwestowalam w trzy takie ustrojstwa, patelnia bardzo gleboka, ciut plytsza i normalnie plytka. W domu w czasie wakacji przemieszkiwali przyjaciele i nieznajomi, jak rowniez moi synowie i ich aktualne narzeczone. Niestety nie pochowalam patelni do piwnicy, a domownicy obchodzili sie z nimi jak z patelniami obejsc sie nalezy, czyli szorowanie, detergenty itd.
    Wszelakie walory (powlokowe) juz z nich zostaly zmyte na zawsze, ale pozostal jednak jeden niezaprzeczalny,: grube ciezkie zeliwo,
    zaden gulasz sie w nim nie przypali.
    Jesli zdecydujecie sie na taki wydatek, to pilnujcie go jak oka w glowie. Ja nie upilnowalam, a mogly te patelnie, zgodnie z zalozeniem sluzyc ze dwadziescia lat.

Przejdź do pełnej wersji serwisu