Swego czasu na innym forum wywolalem ten temat - ale - jakos oddzwieku nie bylo. Czy ktos potrafi w dosc jednoznaczny sposob okreslic na czym polega sarepskosc, kremskosc, dijonskosc w musztardzie???????? Nazwy sie powtarzaja, ale wg mnie nie nazwa decyduje o smaku a producent i jego techologia. Musztarda o tej samej nazwie u roznych producentow skamuje odmiennie. Co zatem decyduje o tych nazwach??????
Mnie się wydaje,że w tych nazwach chodzi o określenie smaku,np. ostra -sarepska,łagodna-stołowa itp. Receptury jednak są różne.Ja osobiście gustuję w musztardzie francuskiej, ale firmy Roleski. Ta sama nazwa, ale producent Kamis to już zupełnie co innego, jeśli chodzi o musztardę francuską - nie smakuje mi. Pozostaje nam tylko próbować....Pozdrawiam dorota40
1.MUSZTARDA KREMSKA . Jej cechy charakterystyczne to łagodny słodko-kwaśny smak z lekkim zaakcentowaniem przypraw ziołowo-korzennych. Jej struktura jest idealnie gładka, kremowa. Barwa jasno-kremowa do żółtawej o przyjemnym odcieniu. Do jej produkcji wymagane są wysokiej klasy urządzenia rozcierające.
2.MUSZTARDA SAREPSKA Podobnie jak musztarda kremska należy ona do kanonu dawnych musztard polskich. Jej cechy charakterystyczne to gruby przemiał, wyraźnie zaznaczone cząsteczki przypraw i dodatków, ciemna barwa, smak słono-kwaśny pikantny, piekący. 3.GRUPA MUSZTARD DELIKATESOWYCH Musztardy te charakteryzują się silnym roztarciem i kremową teksturą. Ich barwa jest jasna, smak łagodny, słodkawy. Posiadają wyraźnie zaznaczoną nutę korzenno - ziołową w różnych odcieniach. Np. klasyczna niemiecka musztarda estragonowa, musztarda kminkowa, musztarda prowansalska.
4.GRUPA MUSZTARD SPECJALNYCH W tej grupie możemy zaproponować cały szereg bardzo różnych nietypowych produktów: Musztardy z dodatkami smakowymi takie jak POMIDOROWA, PAPRYKOWA, CHRZANOWA ( możliwość dodatku naturalnego chrzanu, lub w przypadku braku urządzeń do obróbki chrzanu odpowiedniego wyciągu z korzeni chrzanu). Oryginalna, bardzo ekskluzywna MUSZTARDA W TYPIE DIJON oparta na oryginalnym importowanym francuskim zestawie przyprawowym oraz inne charakterystyczne MUSZTARDY FRANCUSKIE. Oryginalna również należąca do grupy musztard luksusowych MUSZTARDA BAWARSKA. Cieszące się dużym powodzeniem (ze względu na eksplozje grilli i wszelkich akcesoriów z nimi związanych) MUSZTARDY GRILLOWE I SZASZŁYKOWE.
OFERTA SPECJALNA TO DOSKONAŁA MUSZTARDA ŻYDOWSKA Jest to produkt bardzo łagodny w smaku o bardzo charakterystycznym dla kuchni żydowskiej słodkawym smaku i szczególnym, niepowtarzalnym bukiecie smakowo aromatycznym. Wymaga ona surowców bardzo wysokiej jakości.
Jadłem (a właściwie próbowałem) musztardę przywiezioną z Armenii robioną ze specjalnej (chyba czarnej) gorczycy...przy niej np. sos Tabasco to sosik dla bardzo wrażliwych na "ostrość" niemowląt. Bahus
Ja sie o tym przekonałam na własnej skórze. NIkt mnie nie ostrzegł w domu że taka ostra i posmarowałam sobie nią kanapki, przy jedzeniu to mi łezki leciały i wiele napoju opszło (ko każdym kęsie porząna porcja napoju) a rodzinka miala uba:)
a wiesz, żę ostrego się nie popija...wodą, co najwyżej ognistą. Lepiej zagryźć suchym chlebem, bo woda rozprowadza ostrosci po jamie ustnej (kubkach smakowych). Dotyczy to pikantnych papryczek - ale z samego chrzanu ostrości w musztardzie się nie osiągnie.
Swego czasu na innym forum wywolalem ten temat - ale - jakos oddzwieku nie bylo.
Czy ktos potrafi w dosc jednoznaczny sposob okreslic na czym polega sarepskosc, kremskosc, dijonskosc w musztardzie???????? Nazwy sie powtarzaja, ale wg mnie nie nazwa decyduje o smaku a producent i jego techologia. Musztarda o tej samej nazwie u roznych producentow skamuje odmiennie. Co zatem decyduje o tych nazwach??????
Mnie się wydaje,że w tych nazwach chodzi o określenie smaku,np. ostra -sarepska,łagodna-stołowa itp.
Receptury jednak są różne.Ja osobiście gustuję w musztardzie francuskiej, ale firmy Roleski. Ta sama nazwa, ale producent Kamis to już zupełnie co innego, jeśli chodzi o musztardę francuską - nie smakuje mi. Pozostaje nam tylko próbować....Pozdrawiam dorota40
1. MUSZTARDA KREMSKA
. Jej cechy
charakterystyczne to łagodny słodko-kwaśny smak z lekkim zaakcentowaniem
przypraw ziołowo-korzennych. Jej struktura jest idealnie gładka, kremowa. Barwa
jasno-kremowa do żółtawej o przyjemnym odcieniu. Do jej produkcji wymagane
są wysokiej klasy urządzenia rozcierające.
2. MUSZTARDA SAREPSKA
Podobnie jak musztarda kremska należy ona do kanonu dawnych musztard
polskich. Jej cechy charakterystyczne to gruby przemiał, wyraźnie zaznaczone
cząsteczki przypraw i dodatków, ciemna barwa, smak słono-kwaśny pikantny,
piekący.
3. GRUPA MUSZTARD DELIKATESOWYCH
Musztardy te charakteryzują się silnym roztarciem i kremową teksturą. Ich barwa
jest jasna, smak łagodny, słodkawy. Posiadają wyraźnie zaznaczoną nutę
korzenno - ziołową w różnych odcieniach. Np. klasyczna niemiecka musztarda
estragonowa, musztarda kminkowa, musztarda prowansalska.
4. GRUPA MUSZTARD SPECJALNYCH
W tej grupie możemy zaproponować cały szereg bardzo różnych nietypowych
produktów: Musztardy z dodatkami smakowymi takie jak POMIDOROWA,
PAPRYKOWA, CHRZANOWA ( możliwość dodatku naturalnego chrzanu, lub w
przypadku braku urządzeń do obróbki chrzanu odpowiedniego wyciągu z korzeni
chrzanu). Oryginalna, bardzo ekskluzywna MUSZTARDA W TYPIE DIJON
oparta na oryginalnym importowanym francuskim zestawie przyprawowym oraz
inne charakterystyczne MUSZTARDY FRANCUSKIE. Oryginalna również
należąca do grupy musztard luksusowych MUSZTARDA BAWARSKA. Cieszące
się dużym powodzeniem (ze względu na eksplozje grilli i wszelkich akcesoriów z
nimi związanych) MUSZTARDY GRILLOWE I SZASZŁYKOWE.
OFERTA SPECJALNA TO DOSKONAŁA MUSZTARDA ŻYDOWSKA
Jest to produkt bardzo łagodny w smaku o bardzo charakterystycznym dla kuchni
żydowskiej słodkawym smaku i szczególnym, niepowtarzalnym bukiecie smakowo
aromatycznym. Wymaga ona surowców bardzo wysokiej jakości.
Jest nawet muzeum musztardy w Napa Valley w Kaliforni gdzie jest kilkaset odmian musztardy
A rosyjska? Prawdziwa....mniam.
Jadłem (a właściwie próbowałem) musztardę przywiezioną z Armenii robioną ze specjalnej (chyba czarnej) gorczycy...przy niej np. sos Tabasco to sosik dla bardzo wrażliwych na "ostrość" niemowląt.
Bahus
kiedyś przywiozłem z Korei musztardę w proszku(należało do niej dolać wody) nigdy wcześniej, ani póżniej nie miałem w ustach czegoś tak ostrego
Dorota a prubowałaś angielskiej od Roleskiego? poniej to dopiero można zionąć ogniem.
Tak, Anglicy maja specyficzna musztarde. Jest to musztarda chrzanowa, baaardzo ostra. Chrzan wychodzi doslownie nosem. Ale i tak polskie sa najlepsze
Ja sie o tym przekonałam na własnej skórze. NIkt mnie nie ostrzegł w domu że taka ostra i posmarowałam sobie nią kanapki, przy jedzeniu to mi łezki leciały i wiele napoju opszło (ko każdym kęsie porząna porcja napoju) a rodzinka miala uba:)
a wiesz, żę ostrego się nie popija...wodą, co najwyżej ognistą. Lepiej zagryźć suchym chlebem, bo woda rozprowadza ostrosci po jamie ustnej (kubkach smakowych). Dotyczy to pikantnych papryczek - ale z samego chrzanu ostrości w musztardzie się nie osiągnie.
To jest tak jak z innymi produktami np.szynka wiejska od różnych producentów smakuje różnie.
Hey;-)) Ja tam nie wiem, ale najbardziej lubie sarepska:P:P Pozdrowionka;-)))