Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Drogie leki

• Autor: ekkore Data: 2006-03-22 16:21:58

byłam dziś z córka u lekarza - odebrałam ją ze szkoły z bólem głowy (jest zdrowa, to reakcja na pogodę). Przy okazji poprosiłam o przypisanie leków na alergię. Z wydatkiem sporym się liczyłam (ale pamietając ostatnie takie zakupy liczyłam się z piećdziesiątką) - ale jak pani powiedziała mi ponad 100 zł (a jeszcze jedną receptę miałam w ręku) to zwątpiłam. Okazało się, że zlikwidowali zniżki na leki wziewne na alergię - ten co był kiedyś na ryczałt teraz jakieś 15 zł, a ten co był w cenie jakieś 13 "podrósł" do ponad 50. Na codzień tych leków nie używamy - są potrzebne tylko w razie przeziębienia - alergia zazębia się z chorobą - na wszelki wypadek. Często całe opakowania są wyrzucane, bo się przeterminowały a nie były potrzebne. I trochę szkoda tych wyrzuconych pieniędzy.

A może tylko zmieniły sie leki w grupie zniżkowej?
    Może Wy wiecie coś o zamiennikach budesonidu i berodualu?
    Przy następnej wizycie sie na pewno zapytam pani doktor, ale iść i siedzieć wśród chorych w tym okresie przeziębieniowym nie chce mi się.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-03-22 16:43:16

Ja nie mam zielonego pojecia ale mam koleżankę która jest farmaceutką to się jej dzisiaj zapytam, może coś pomoże.

Pozdrawiam

• Autor: alga Data: 2006-03-22 16:59:46

.. ja wiem tylko ,ze lista tych niegdyś refundowanych leków wciąz wzrasta a te tzw. ryczałty , które musimy za te leki dopłacać  stale rosną...
    Kiedys leki syna , kupowałam na  niebieską recepte , były całkowicie bezpłatne , od kilku lat , może 3 , wiecznie jakieś opłaty . Wiadomo musimy je kupować .... dlatego mają nas w ręku ... pozdrawiam .

• Autor: Wróbelek Data: 2006-03-22 16:54:05

A więc dowiedziałąm się tak: za berodual niestety nie ma zamienika tańszego a jeśli chodzi o budesonit to zależy czy mitte czy forte.

• Autor: ekkore Data: 2006-03-22 16:57:38

forte

• Autor: anna65 Data: 2006-03-22 19:17:34

wspolczuje wszystkim ktorzy musza kupowac leki wiem ze sa drogie. pol roku temu moja mama byla ciezko chora  na  leki wydawala pol emerytury wiem co to znaczy.my wydajemy kase a rzad nic sobie z tego nie robi.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-03-22 21:28:02

Niestety berodual kiedysbył refundowane a teraz jużnie jest, natomiast budesonid dalej jest refundowany przy przewlekłych choroach i kosztuje 3.20 Mam nadzieję że pomogłam.
    A co do leków to sama od siebie wiem jakie to jest kłopotliwe. Na szczęście leki które ja kiedyś musiałam brać były refundowane  gdyby nie to to miesięcznie płąciłąbym ok 300-400 zł.

• Autor: ekkore Data: 2006-03-22 19:24:18

najbardziej wkurza mnie  świadomość, że ostatnim razem (czyli jakieś poł roku, może ciut więcej temu) te leki nie były tak drogie. I nasza pani doktor przeważnie liczy się z portfelem pacjentów.

• Autor: Agapis Data: 2006-03-22 19:37:41

Właśnie o to chodzi, że nie każdy lekarz myśli o tym, czy pacjenta będzie stać na leki. Przepiszą i już. Mojemu dziecku pani doktor przepisała Zyrtec , więc pytam czy może być Aleric , bo mam go w domu.A ona, że absolutnie nie może i koniec.Nie to nie, trudno- pomyślałam i poszłam do apteki. W aptece pytam panią magister czy zamiast Zyrtecu może być Aleric i ona mi mówi,że owszem!!!! Dopiero w aptece przypomniałam sobie,że u pani doktor byli przedstawiciele z firmy farmaceutycznej (może właśnie z Zyrteca???). I co biedny pacjent ma myśleć???Nabijają sobie nami kieszeń i nic sobie z nas nie robią!!

• Autor: till Data: 2006-03-22 20:22:22

Aleric i  Zyrtec to dwa różne preparaty choć z tej samej grupy leków antyhistaminowych. Inne interakcje z różnymi lekami , w tym z antybiotykami i przeciwgrzybiczymi . Podobne , to nie znaczy takie same. Zamieniać mozna jedynie w obrębie tego samego preparatu .
    Byc moze Pani Farmaceutka usłyszła Allertec a nie Aleric , dlatego powiedziała o mozliwości zamiany .
    Pozdrawiam

• Autor: Agapis Data: 2006-03-23 13:36:21

Masz rację chodziło mi o Allertec.Zawsze mylę te dwa leki.

• Autor: Wróbelek Data: 2006-03-22 21:33:15

Ja tak miałam kiedyś przy wrzodach, wiadomo one mają tę tendencję, że potrafią na wiosne i jesień wracać. Ja miałam przy takiej okazji zawsze przepisywany jeden zestaw leków, który dodam mi pomagał. I za którymś razem przepisała mi zupełnie coś innego. No dobra to jest lekarz to się nie będę wychylać. Niestety zamiast mi pomóc te leki mi zaszkodziły, całe dnie w toalecie z głową w klozecie. Musiałam isćdo niej i przepisałą mi wreszcie to co zawsze. A przychodnia, co sięokazało, mialą podpisaną umowę i za przypisywanie tych leków miała swój interes. Szkoda, że zamiast o swoim interesie nie pomyśli czasem o zdrowiu swoich pacjentów.

• Autor: jasia Data: 2006-03-22 21:15:26

Na leki na cukrzycę dostaję osobną receptę z zaznaczeniem, że choroba przewlekła, a i tak są drogie ( jak dla mnie).
    Natomiast leki na alergię to cenowo mnie dobijają. Niestety czasami nie wykupuję, ze względu na cenę.
    Proszę lekarkę o maśći, bo są tańsze (ryczałt). Mam alergię skórną.
    Do tego leki na nadciśnienie - i miesięcznie ponad 100 zl wylatuje z kieszeni.
    Ale leczyć się trzeba, jak chce się jeszcze pożyć........niestety
    jasia

• Autor: Rosa Data: 2006-03-23 07:46:18

Wiem o czym mówisz -mam syna  w tej chwili 20letni(alergik,astmatyk).Tanszy jest Berotec niestety chyba w aptece nie dadzą ci go bez recepty ani nie zamienią trzeba po prostu miec nowa receptę.No i niestety masz rację że w  większości  leków na alergię zlikwidowano zniżki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu