Forum

Kuchenne porady

nalewka miodowa - kto wie jak zrobic?

  • Autor: Glumanda Data: 2006-03-22 18:23:36

    marzy mi sie slodziutka nalewka miodowa! moze ktos mi podpowie jak sie do tego zabrac? czekam ze sloikiem miodu i apetytem!

  • Autor: lajan Data: 2006-03-22 19:43:51

    Proszę uprzejmie

    3 litry miodu,3 l wody źródlanej, 1 litr soku z porzeczek/ mogą być maliny, wiśni czy agrestu/, 10 dkg drożdży winiarskich, cukier waniliowy.
    Do emaliowanego garnka lub ze stali szlachetnej wlać wodę, dolać miód i stale mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy przestanie tworzyć siępiana, którą należy ostrożnie zdejmować. Płyn ostudzić w garnku, wlać sok z porzeczek/ najlepiej świeżo wyciśnięty/, dodać cukier waniliowy, a do letniego już płynu roztarte z cukrem drożdże. Przelać do gąsiorka i zakryć otwór jałową gazą lub wygotowaną lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Jeśli nie posiadamy dostatecznie ciepłego miejsca, możemy postawić gąsiorek na poduszce elektrycznej ustawionej na minimum- ważne, by fermentacja zakończy się, a płyn się ustoi i nabierze klarowności, przelać do butelek. Do picia nadaje się już po 4 tygodniach, ale im dłuzej będziemy przechowywać, tym będzie lepszy. Smacznego.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-03-22 20:53:41

    Dzieki za szybka pomoc! niestety nie mam gasiorka :( i co teraz? wszystko stracone! Mimo to fajnie ze, odpowiedziales! :)

  • Autor: cel Data: 2006-03-22 19:55:02

    Do słoja wlać litr jasnego miodu, dodać startą skórkę z dwóch umytych cytryn i 10 gramów korzenia imbiru. Wszystko zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym, ciemnym miejscu na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na kolejny miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-03-22 20:55:57

    Ciekawy przepis, musze koniecznie wyprobowac. Mam nadzieje ze wystarczy mi cierpliwosci w oczekiwaniu na plony z tego dziela ;) jutro zabieram sie do dzialania! :)

  • Autor: aryt Data: 2006-03-22 22:40:02

    Smocza nalewka miodowa z Mordoru
    Bardzo treściwy trunek do wykonania w przeciągu kilku dni z bardzo "podręcznych" produktów. Smakiem bardzo zbliżony do miodu fermentowanego choć słodszy.
    Potrzebujemy miodu, alkoholu, wody (źródlanej), cynamonu i wanilii w laskach, jagód jałowca, goździków i sok ze świeżej cytryny. W celu uzyskania 2.5l trunku o zbliżonym smaku do trójniaka (choć ciągle powiadam że słodszego) i procentowości o nominale 16 VOL należy robić w kolejności co następuje:

    • 1l alkoholu 40% zlewamy z mniejszych pojemników i dodajemy sok z cytrynu (byle bez pestek, może być z kawałkami miąższu) - odstawiamy do zimnego miejsca i szczelnie zakrywamy.
    • 0.7l miodu podgrzewamy (nie gotujemy!!!) aby stał się płynny i dobrze wymieszany (ma to znaczenie przy produkcji na większą skalę z kilku litrów miodu ;)) - odstawiamy
    • Dodajemy 0.8l wody do naszego alkoholu z cytryną
    • Do zimnej wody (0.2l) dodajemy laskę wanilii, cynamon, 6-8 goździków, 10 jagód jałowca i powoli doprowadzamy do wrzenia (koniecznie pod przykryciem) - gotujemy DELIKATNIE 10min. Płyn powinien mieć brązowy kolor (od cynamonu) i ładnie zabarwić nam trunek
    • Przestudzony wywar korzenny po odcedzeniu (gaza, sitko) dodajemy do miodu i dobrze mieszamy
    • Nadeszła pora na finał (uwaga na opary alkoholu! ;)), przestudzonego (acz ciągle ciepłego miodu) dodajemy 3-4 razy po 0.5 szklanki mieszanki alkoholowej, za każdym razem dokładnie mieszając (jeśli dodamy wszystko na raz miód się nazbyt schłodzi i nie połączy z alkoholem - lub będzie to bardzo trudne). Teraz możemy już dodać pozostały alkohol (z cytrynką ;)) i szybko wymieszać
    • Sporządzony trunek przelewamy do dużego, zamykanego naczynia (najlepiej glinianego gąsiora) i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni, następnie rozlewamy do mniejszych butelek.
    Wiśniówka na Miodzie

    Zestaw na 1 litr wódki.
    - 300 ml morsu wiśniowego o mocy 20%,
    - 10 ml zaprawy waniliowo-korzennej,
    - 20 ml nalewu wiśniowo-pestkowego,
    - 400 ml syropu cukrowo-miodowego,
    - 300 ml spirytusu o mocy 95%.

    Zaprawa waniliowo-korzenna:
    - 2 laseczki wanilii,
    - 2 goździki,
    - 1 kawałek cynamon wielkości 1 cm,
    - 100 ml spirytusu o mocy 95%
    Nalew wiśniowo-pestkowy:
    - 250 g wiśni,
    - 370 ml spirytusu o mocy 95%,
    - 145 ml wody.
    Syrop miodowo-cukrowy:
    - 250 g cukru,
    - 100 g miodu,
    - 5 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego,
    - 250 ml wody.

    1. Przygotować mors wiśniowy: wydrylować świeże, czarne, najlepiej sokowe wiśnie, wycisnąć z nich sok, nastepnie zakonserwować go, dodając na każdy litr soku 250 ml spirytusu o mocy 95%, dzięki czemu powstanie mors wiśniowy o zawartości 20% alkoholu.
    2. Przygotować nalew wiśniowo-pestkowy: wydrylować wiśnie, wrzucić je wraz z pestkami do słoja. Zmieszać 370 ml spirytusu o mocy 95% ze 145 ml przegotowanej wody i otrzymane 500 ml spirytusu o mocy ok. 70% wlać do owocow, po czym wiśnie i pestki macerować 4 tygodnie, nastepnie klarowny nalew przelać do czystej butelki.
    3. Przygotować zaprawę waniliowo-korzenną: rozdrobnić wanilię, goździki i cynamon, wrzucić do słoika lub butelki. 75 ml spirytusu o mocy 95% zmieszać z 30 ml przegotowanej wody i uzyskane ok. 100 ml spirytusu o mocy 70% wlać do naczynia z rozdrobnionymi surowcami. Macerować 3 tygodnie.
    4. W wysokim garnku podgrzać wodę. Gdy będzie gorąca, wsypać cukier, rozpuścić go i doprowadzić ciecz do wrzenia, po czym dodaą miód i znowu powoli gotować, uważając, by zawartość nie wykipiala. Zbierać i usuwać brudną pianę.
    5. Gdy powstawanie piany ustanie, dodać kwasu cytrynowego, gotować jeszcze 10-15 min. Otrzymany syrop przelać do słoika.
    6. Do morsu wiśniowego dodać nalew wiśniowo-pestkowy, zaprawę waniliowo-korzenną i syrop cukrowo-miodowy, dobrze wymieszać, a nastepnie powoli, ciagle mieszając, dodać spirytus.
    7. Otrzymany zestaw odstawić na 3-4 miesiace. Gdy się sklaruje, przefiltrować przez watę i rozlać do butelek.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-03-23 14:25:57

    bardzo dziekuje za przepisy! pozdrawiam Glumanda

  • Autor: MonikaK Data: 2006-03-23 12:20:10

    A może wypróbujesz nalewke tzw. "Krupnik" http://wielkiezarcie.com/przepis14831.html

  • Autor: Glumanda Data: 2006-03-23 14:26:57

    To chyba strzal w 10-tke! na pewno wyprobuje! pozdrowienia ! G.

Przejdź do pełnej wersji serwisu