Forum

Kuchenne porady

Poszukiwany przepis

  • Autor: wuwu1975 Data: 2006-03-24 02:37:18

    Witam serdecznie. Poszukuje przepisu na sos z czarnego bzu do dziczyzny a zwlaszcza do przepiorek. Bardzo dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam.

  • Autor: aryt Data: 2006-03-24 08:58:51

    Znalazłam następujący przepis :

    25 dkg owoców czarnego bzu,
    1/3 szkl wody,
    2 łyżki masła,
    1 łyżka miodu,
    10 dkg suszonych śliwek,
    6 jagód jałowca,
    szczypta cynamonu,
    szczypta ziela angielskiego,
    listek laurowy,
    2 łyżki armaniaku,
    1 łyżka mleka,
    łyżka mąki,
    sól,
    biały pieprz.
    Należy zrobić najpierw :
    -zaprawę z maślanki , soli , pieprzu , listka laurowego i jagód jałowca - w tą  zaprawę włożyć na dwa dni mięso
    -następnie jagody ugotować i przetrzeć przez sito
    -mięso posmarować miodem i polać sokiem z czarnego bzu , dodać śliwki , jagody , cynamon , ziele angielskie , listek laurowy i armaniak
    -mieso upiec
    -wyjąć z brytwanki , do sosu dodać masło rozgniecone z mąką i wymieszać


    Sos do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej
    resztki dziczyzny
    5 dag boczku
    5 dag cebuli
    20 jagód jałowca
    25dag czarnego bzu
    5 dag marchwi
    2 dag selera
    3 dag masła
    2 dag mąki
    0,25 l bulionu
    0,125 l białego wina
    sól
    sok cytrynowy
    Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, drobno posiekaną cebulę i suszone jagody jałowca, czarny bez oraz drobno posiekaną marchew i seler poddusić chwilę w rondlu.
    Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać bulion i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
    Przyrządzić i przetrzeć przez sito.
    Teraz dodać do sosu pół szklanki białego wytrawnego wina, posolić do smaku i doprawić sokiem cytrynowym.
    Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów na gorąco.

  • Autor: wuwu1975 Data: 2006-03-25 02:04:00

    Bardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu