25 dkg owoców czarnego bzu, 1/3 szkl wody, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 10 dkg suszonych śliwek, 6 jagód jałowca, szczypta cynamonu, szczypta ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżki armaniaku, 1 łyżka mleka, łyżka mąki, sól, biały pieprz. Należy zrobić najpierw : -zaprawę z maślanki , soli , pieprzu , listka laurowego i jagód jałowca - w tą zaprawę włożyć na dwa dni mięso -następnie jagody ugotować i przetrzeć przez sito -mięso posmarować miodem i polać sokiem z czarnego bzu , dodać śliwki , jagody , cynamon , ziele angielskie , listek laurowy i armaniak -mieso upiec -wyjąć z brytwanki , do sosu dodać masło rozgniecone z mąką i wymieszać
Sos do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej resztki dziczyzny 5 dag boczku 5 dag cebuli 20 jagód jałowca 25dag czarnego bzu 5 dag marchwi 2 dag selera 3 dag masła 2 dag mąki 0,25 l bulionu 0,125 l białego wina sól sok cytrynowy Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, drobno posiekaną cebulę i suszone jagody jałowca, czarny bez oraz drobno posiekaną marchew i seler poddusić chwilę w rondlu. Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać bulion i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu. Przyrządzić i przetrzeć przez sito. Teraz dodać do sosu pół szklanki białego wytrawnego wina, posolić do smaku i doprawić sokiem cytrynowym. Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów na gorąco.
Witam serdecznie. Poszukuje przepisu na sos z czarnego bzu do dziczyzny a zwlaszcza do przepiorek. Bardzo dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam.
Znalazłam następujący przepis :
25 dkg owoców czarnego bzu,
1/3 szkl wody,
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu,
10 dkg suszonych śliwek,
6 jagód jałowca,
szczypta cynamonu,
szczypta ziela angielskiego,
listek laurowy,
2 łyżki armaniaku,
1 łyżka mleka,
łyżka mąki,
sól,
biały pieprz.
Należy zrobić najpierw :
-zaprawę z maślanki , soli , pieprzu , listka laurowego i jagód jałowca - w tą zaprawę włożyć na dwa dni mięso
-następnie jagody ugotować i przetrzeć przez sito
-mięso posmarować miodem i polać sokiem z czarnego bzu , dodać śliwki , jagody , cynamon , ziele angielskie , listek laurowy i armaniak
-mieso upiec
-wyjąć z brytwanki , do sosu dodać masło rozgniecone z mąką i wymieszać
Sos do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej
resztki dziczyzny
5 dag boczku
5 dag cebuli
20 jagód jałowca
25dag czarnego bzu
5 dag marchwi
2 dag selera
3 dag masła
2 dag mąki
0,25 l bulionu
0,125 l białego wina
sól
sok cytrynowy
Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, drobno posiekaną cebulę i suszone jagody jałowca, czarny bez oraz drobno posiekaną marchew i seler poddusić chwilę w rondlu.
Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać bulion i gotować na malutkim ogniu przez godzinę, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
Przyrządzić i przetrzeć przez sito.
Teraz dodać do sosu pół szklanki białego wytrawnego wina, posolić do smaku i doprawić sokiem cytrynowym.
Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów na gorąco.
Bardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie.