Forum

Kuchenne porady

Sos Jogurtowo - czosnkowy

  • Autor: mtomy Data: 2006-03-24 22:01:13

    hallo,
    na niedziele chcialam zrobic gyros w chlebkach pita.
    niestety nie wiem jak zrobic taki sos co to jest do tego podawany.
    moze ma ktos jakis przepis.
    u nas te podawane sosy sa czosnkowo jogurtowe ale  tez dosc ostre.
    Kto mi moze pomoc ???

    pozdrowniea
    m tomy

  • Autor: ABA Data: 2006-03-24 22:39:29

    Mtomy podaje Ci mój domowy przepis na sos czosnkowy.
    Syn dość często go robi do mini szaszłyczków na spotkania młodzieżowe.
    1 duża smietana 18%
    1 duzy naturalny jogurt
    3-4 główek utartego czosnku
    i 4 duze łyzki majonezu.
    Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą.

    ja natomiast robię taki sos ale zamiast
    czosnku daję chrzan. Dorosłym na moich przyjeciach lepiej smakuje.
    Więc spróbuj zrobić te dwa.
    Sama ocenisz, który będzie bardziej wziętym przez gości.
    Oba sosy są dość ostre, ale po chrzanowym nie ma się
    nieświeżego oddechu.
    Życzę smacznego Tobie i Twoim gościom.

  • Autor: Maddalena Data: 2006-03-24 22:42:39

    czesc tomy,

    ja mieszam philadelphie (lub inny bialy serek) z jogurtem naturalnym (sos na bazie samego jogurtu jest dla mnie za                                               
    rzadki), do tego dodaje ok. 1/2 swiezego ogorka startego na najmniejszych oczkach (startego ze skorka), kilka przetartych zabkow czosnku oraz vegete (lub tylko pieprz i sol). Pyszny!

    Pozdrawiam,M.

  • Autor: malbec Data: 2006-03-24 23:02:19

    No to jeszcze ja się skromnie dołączę : 1 serek homogenizowany naturalny, 1 mały jogurt naturalny, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, sól, szczypta cukru oraz spora szczypta suszonej mięty ( ja daję łyżeczkę). Wymieszać i zostawić na 15 minut. Lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Mięta daje temu sosowi doskonały posmak i komponuje się z pieczonym mięsem, a ten mały sekret zdradził mi Turek w pewnym barze. I ja zawsze stosuję go, oprócz sosu ostrego, do pity. Ostatnio w zeszłym tygodniu Jesli chcesz natomiast dressing czosnkowy, to zmieszaj pól na pół jogurt i dobry majonez, dodaj czosnek do smaku, przypraw szczyptą curry i papryki. Smacznego.

  • Autor: Uretan Data: 2006-03-24 22:59:44

    Słoneczko. Wrzuć tu na wyszukiwarkę TZATZIKI. I masz!

  • Autor: marinik Data: 2006-03-25 11:34:01

    kiedys w watku o founde podawalem rozniaste sosy - ale nie pamietam gdzie to bylo- poszukaj

  • Autor: majkaza Data: 2006-04-08 10:22:49

    1 jogurt naturalny
    1 smietana 18%
    2 zabki czosnku
    lyzka keczupu
    szczypta slodkiej papryki
    sol , pieprz do smaku
    przez dodatek keczupu i slodkiej papryki sos jest slodkawo ostry

Przejdź do pełnej wersji serwisu