Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pytanko

• Autor: nulka5 Data: 2006-03-25 10:12:52

Mam pytanie:
    czy mozna dodawac do swoich przepisow przepisy "zapozyczone" z innych stron internetowych, innych autorow? I co ze zdjeciami. Czy mozna tez zdjecia wklejac z innych stron? Czy to raczej jest nasza "dzialalnosc" i nasze wlasne przepisy i zdjecia? Czy moze nie ma co do tego zastrzezen jakichkolwiek?

Prosze o odpowiedz!
    Pozdrawiam

• Autor: dorota40 Data: 2006-03-25 10:34:05

Bardzo cięzkie pytanie.......Wrzuć do szukaj "prawa autorskie" to dopiero zobaczysz!A tak naprawdę sama jestem ciekawa jak to jest. Może w końcu zostanie to wyjaśnione. będzie znowu wesoło.

• Autor: nulka5 Data: 2006-03-25 10:46:21

Bedzie znowu weseolo? Co masz na mysli?

• Autor: dorota40 Data: 2006-03-25 11:09:32

Poczytaj to sama zobaczysz.Ja oczekuję odpowiedzi ze strony Szefów .

• Autor: nulka5 Data: 2006-03-25 11:16:15

No... poczytalam i juz mam dosc.
    Znalazlam kilka zdjec i przepisow, ktore wczesniej widzialam gdzie indziej. Pozniej poczytalam forum tutejsze i regulamin. Doszlam do wniosku, ze niech ludzie sobie robia co chca:P Mi sie w detektywa bawic nie chce... juz;)
    Wiec dziekuje za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam:)

• Autor: Pampas Data: 2006-03-25 12:20:27

Poczytaj dokładnie forum. Wielokrotnie wyrażałem swoje stanowisko w tej sprawie. Plagiatorom mówię NIE!!!

• Autor: Pampas Data: 2006-03-25 12:17:57

Zadaj sobie pytanie: Czy chciałbyś aby twoje przepisy i zdjęcia nad którymi się napracowałaś, ktoś bez twojej wiedzy zamieścił w innym miejscu i podpisał swoim imieniem?

Dla mnie sprawa jest jasna. Jeżeli uzyskasz zgode autora, to oczywiście możesz. W pozostałych przypadkach nie sądzę.
    Co do praw autorski, to w przypadku samego przepisu sprawa może być dyskusyjna, ale jeżeli chodzi o zdjęcie, to sprawa jest jsna i w skranym przypadku może się skończyć pozwem do sądu.

pozdrawiam
    Pampas

• Autor: nulka5 Data: 2006-03-25 13:43:33

Mi nie chodzilo o mnie:) Bo ja chce, zeby moje przepisy byly od poczatku do konca tylko moje, lacznie ze zdjeciem!:)
    Zreszta sprawa juz zamknieta! Dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam

• Autor: nanusia Data: 2006-03-25 17:42:35

Zawsze możesz być posądzona o plagiat.Przepisy i tak sa bardzo podobne do siebie.Jedna osoba doda brzoskwinie,inna ananasy i jest to plagiat czy nie? Tu bardzo często można spotkać przepisy,które są publikowane na innych stronach kulinarnych.Zdjęcie zrobione w twoim domu na twoim stole nie jest plagiatem,ale potrawa ......Lepiej dać sobie spokój.
    Pozdrawiam

• Autor: nanusia Data: 2006-03-25 17:43:55

Zawsze możesz być posądzona o plagiat.Przepisy i tak sa bardzo podobne do siebie.Jedna osoba doda brzoskwinie,inna ananasy i jest to plagiat czy nie? Tu bardzo często można spotkać przepisy,które są publikowane na innych stronach kulinarnych.Zdjęcie zrobione w twoim domu na twoim stole nie jest plagiatem,ale potrawa ......Lepiej dać sobie spokój.
    Pozdrawiam

• Autor: Janek Data: 2006-03-25 17:55:06

Może zamknieta, tam gdzie byłaś jest regulamin, przeczytaj go.. może tam znajdzesz odpowiedź. Zawsze dobrze jest wiedzes jaki jest regulamin w "domu "w którym jestesmy.
    Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu