Dopadło mnie tak zwane "kolano biegacza". Chodzę na rehabilitację, ale i chciałabym wzmocnić stawy niejako od środka. Słyszałam o mizernych rezultatach zajadania się glukozaminą i innymi tabletkowymi świństwami, nabijającymi kasę firmom farmaceutycznym. Ktoś poradził mi, żeby jeść dużo galarety z nóżek wieprzowych i innych potraw zawierających żelatynę. Ale dlaczego? Przecież chyba nie ma prostego przełożenia między składnikami świńskiej chrząstki przefiltrowanymi przez mój żołądek a moimi kolanami. :) Chyba, że wyrosną mi raciczki.
Może ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?
Ja słyszałam - nigdy nie musiałam jednak stosować, aby pić roztwór żelatyny (tzn rozpuszczoną żelatynę) - ale chyba niesmaczne. Już chyba lepiej zajadać się słodkimi galaretkami - i do tego kleks z bitej śmietany.
cos znalazlam "VITA GELATINE zawiera 81% żelatyny i hydrolizatu kolagenu uzyskanego z naturalnych tkanek. Poprzez wysoką zawartość aminokwasów: hydroxyproliny i hydroxylizyny, podobna jest do naturalnej skleroproteiny (kolagenu). Kolagen jest ważniejszą składową chrząstek i ścięgien, wchodzi też w skład kości, zębów i włosów. Dostarczany z odżywką hydrolizay kolagenu służy jako budulec chrząstki stawowej, włosów, paznokci. Zniszczone i ciężko obciążone wysiłkiem stawy potrzebują takiego dodatkowego budulca. Dzięki takiemu zaopatrzeniu będą chronione również zdrowe stawy. VITA GELATINE rozpuszcza się dobrze w wodzie i jest wolnym od tłuszczu niskokalorycznym napojem. Przeznaczona jest dla wszystkich, którzy uprawiają dyscypliny sportowe, obciążające stawy, wiązadła i ścięgna. Głównym składnikiem VITA GELATINE jest żelatyna i kolagen, dzięki czemu preparat ten jest biologicznie bardzo zbliżony do budowy ludzkiej chrząstki, ścięgien wiązadeł i wnętrza stawów. Białko kolagenowe ma w porównaniu z innymi rodzajami białek cechy charakterystyczne, polegające przede wszystkim na tym, że udział aminokwasów: glicyny, proliny i hydroksypoliny jest szczególnie wysoki. Do budowy i przebudowy kolagenu w obrębie stawów ważne jest, aby do dyspozycji była wystarczająca ilość budulca, czyli aminokwasów. Organizm sam tworzy kolagen z 20 różnych aminokwasów, który następnie zostaje wbudowany w chrząstki stawowe. Przy dużym obciążeniu może się zdarzyć, że organizm sam nie jest w stanie utworzyć wystarczająco dużo kolagenu, ponieważ będzie miał do dyspozycji zbyt mało aminokwasów. W takim przypadku pomoże VITA GELATINE. Hydrolizat kolagenu ma strukturę niskomolekularną. Odpowiada więc występującemu w stawach produktowi rozszczepienia kolagenu. Kombinacja żelatyny i hydrolizatu kolagenu gwarantuje dobre wykorzystanie VITA GELATINE. Poza tym preparat ten wspiera własną produkcję tzw. Mazi stawowej, niezbędnej do ""poślizgu"" stawu oraz odżywiania chrząstki, pozbawionej naczyń krwionośnych. Materiały budulcowe wspierają generalnie cały metabolizm chrząstek. W ten sposób VITA GELATINE zapobiega ich przedwczesnemu zużyciu się. Ponadto VITA GELATINE ma jeszcze inne pozytywne właściwości, gdyż jej czynne substancje zaopatrują i wzmacniają włosy oraz paznokcie. Można zauważyć wyraźny przyrost średnicy oraz wzrost długości włosa. Paznokcie stają się znacznie twardsze, a w skórze podczas stosowania tego preparatu lepiej będzie wiązana woda, dzięki czemu stanie się ona gładsza i jędrniejsza. Tak więc VITA GELATINE jest doskonałym uzupełnieniem dla osób, które chcą poprawić odżywianie swoich stawów i ścięgien, a równocześnie myślą o wzmocnieniu innych części ciała.
ha - pewnie beda rozne opinie- nawet wsrod fachowcow-medykow. Z mojego doswiadzcenia to powie m tyle, ze i lekarze mi zalecali wcinanie galaretek i chrzastek, ale ten ktory mi kolano artroskopowal- powiedzial, ze to bzdury. i badz tu czlowieku mardy :(((((
Witam!Ja swego czsu też miałam problem z kolanem (zrewane więzadla krzyżowe boczne)i z moją chrząstka też cos tam było nie tak . Objadałam sie galaretą ale taka z nóżek bo taka rozpuszczalna slodka nic nie daje.Trudno stwierdzic czy pomogLo czy nie bo równocześnie brałam ARTHRYL (lek na odbudowę chrząstki stawowej) lek drogi (op kosztuje 70-80 zl) ale dzis nie mam juz problemu :-)Pozdrawiam.
Witam. Jakiś czas temu moja siostra miała problemy z kolanami i oprócz rehabilitacji objadała się galaretką ale z kurzych łapek. Taka samą galaretka żywiła się moja kuzynka po operacji kręgosłupa.
Dzięki. Chyba z nóżek kurzych szybciej przełknę - mniej tłusta. A za słodką galaretką i tak nie przepadam. mam nadzieję, że siostra i kuzynak już nie mają problemów ze stawami...
Dopadło mnie tak zwane "kolano biegacza". Chodzę na rehabilitację, ale i chciałabym wzmocnić stawy niejako od środka. Słyszałam o mizernych rezultatach zajadania się glukozaminą i innymi tabletkowymi świństwami, nabijającymi kasę firmom farmaceutycznym. Ktoś poradził mi, żeby jeść dużo galarety z nóżek wieprzowych i innych potraw zawierających żelatynę. Ale dlaczego? Przecież chyba nie ma prostego przełożenia między składnikami świńskiej chrząstki przefiltrowanymi przez mój żołądek a moimi kolanami. :) Chyba, że wyrosną mi raciczki.
Może ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?
Ja mam zlamana noge i radzono mi jesc zelatyne pod kazda postacia.
pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do formy:)
Ja słyszałam - nigdy nie musiałam jednak stosować, aby pić roztwór żelatyny (tzn rozpuszczoną żelatynę) - ale chyba niesmaczne. Już chyba lepiej zajadać się słodkimi galaretkami - i do tego kleks z bitej śmietany.
Dziękuję, ale nadal nie wiem w jaki sposób miałaby mi to pomóc. Cóż...pożywiom - uwidim.
picie żelatyny podobno (podobno bo nigdy mnie to dokładnie nie interesowało) ma pomagać w wytwarzaniu "galaretki" w stawach.
cos znalazlam
"VITA GELATINE zawiera 81% żelatyny i hydrolizatu kolagenu uzyskanego z naturalnych tkanek. Poprzez wysoką zawartość aminokwasów: hydroxyproliny i hydroxylizyny, podobna jest do naturalnej skleroproteiny (kolagenu). Kolagen jest ważniejszą składową chrząstek i ścięgien, wchodzi też w skład kości, zębów i włosów. Dostarczany z odżywką hydrolizay kolagenu służy jako budulec chrząstki stawowej, włosów, paznokci. Zniszczone i ciężko obciążone wysiłkiem stawy potrzebują takiego dodatkowego budulca. Dzięki takiemu zaopatrzeniu będą chronione również zdrowe stawy.
VITA GELATINE rozpuszcza się dobrze w wodzie i jest wolnym od tłuszczu niskokalorycznym napojem. Przeznaczona jest dla wszystkich, którzy uprawiają dyscypliny sportowe, obciążające stawy, wiązadła i ścięgna.
Głównym składnikiem VITA GELATINE jest żelatyna i kolagen, dzięki czemu preparat ten jest biologicznie bardzo zbliżony do budowy ludzkiej chrząstki, ścięgien wiązadeł i wnętrza stawów. Białko kolagenowe ma w porównaniu z innymi rodzajami białek cechy charakterystyczne, polegające przede wszystkim na tym, że udział aminokwasów: glicyny, proliny i hydroksypoliny jest szczególnie wysoki. Do budowy i przebudowy kolagenu w obrębie stawów ważne jest, aby do dyspozycji była wystarczająca ilość budulca, czyli aminokwasów. Organizm sam tworzy kolagen z 20 różnych aminokwasów, który następnie zostaje wbudowany w chrząstki stawowe. Przy dużym obciążeniu może się zdarzyć, że organizm sam nie jest w stanie utworzyć wystarczająco dużo kolagenu, ponieważ będzie miał do dyspozycji zbyt mało aminokwasów. W takim przypadku pomoże VITA GELATINE. Hydrolizat kolagenu ma strukturę niskomolekularną. Odpowiada więc występującemu w stawach produktowi rozszczepienia kolagenu. Kombinacja żelatyny i hydrolizatu kolagenu gwarantuje dobre wykorzystanie VITA GELATINE. Poza tym preparat ten wspiera własną produkcję tzw. Mazi stawowej, niezbędnej do ""poślizgu"" stawu oraz odżywiania chrząstki, pozbawionej naczyń krwionośnych. Materiały budulcowe wspierają generalnie cały metabolizm chrząstek. W ten sposób VITA GELATINE zapobiega ich przedwczesnemu zużyciu się. Ponadto VITA GELATINE ma jeszcze inne pozytywne właściwości, gdyż jej czynne substancje zaopatrują i wzmacniają włosy oraz paznokcie. Można zauważyć wyraźny przyrost średnicy oraz wzrost długości włosa. Paznokcie stają się znacznie twardsze, a w skórze podczas stosowania tego preparatu lepiej będzie wiązana woda, dzięki czemu stanie się ona gładsza i jędrniejsza.
Tak więc VITA GELATINE jest doskonałym uzupełnieniem dla osób, które chcą poprawić odżywianie swoich stawów i ścięgien, a równocześnie myślą o wzmocnieniu innych części ciała.
Teraz mi rozjaśniło. Dzięki, jesteście nieocenieni!
ha - pewnie beda rozne opinie- nawet wsrod fachowcow-medykow.
Z mojego doswiadzcenia to powie m tyle, ze i lekarze mi zalecali wcinanie galaretek i chrzastek, ale ten ktory mi kolano artroskopowal- powiedzial, ze to bzdury. i badz tu czlowieku mardy :(((((
Ale ....nie zaszkodzi, a może pomóc.
jasia
Witam!Ja swego czsu też miałam problem z kolanem (zrewane więzadla krzyżowe boczne)i z moją chrząstka też cos tam było nie tak . Objadałam sie galaretą ale taka z nóżek bo taka rozpuszczalna slodka nic nie daje.Trudno stwierdzic czy pomogLo czy nie bo równocześnie brałam ARTHRYL (lek na odbudowę chrząstki stawowej) lek drogi (op kosztuje 70-80 zl) ale dzis nie mam juz problemu :-)Pozdrawiam.
Witam. Jakiś czas temu moja siostra miała problemy z kolanami i oprócz rehabilitacji objadała się galaretką ale z kurzych łapek. Taka samą galaretka żywiła się moja kuzynka po operacji kręgosłupa.
Dzięki. Chyba z nóżek kurzych szybciej przełknę - mniej tłusta. A za słodką galaretką i tak nie przepadam. mam nadzieję, że siostra i kuzynak już nie mają problemów ze stawami...