Forum

Gawędy o jedzeniu

Naleśniki

  • Autor: Kocica Data: 2006-03-27 22:12:11

    Witam.
    Czy zna ktoś może przepis na dobry farsz z białego sera do naleśników? Wszędzie tylko szpinakowe, pieczarkowe, parówkowe, a zwykłego farszu z białego sera na słodko nie ma, a chętnie bym takie naleśniki zrobiła.
    (Pewnie pytam o najprostszą rzecz pod Słońcem, ale cóż - nie od razu Rzym zbudowano :) )
    Pozdrawiam.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-03-27 22:21:36

    Po prostu rozgnieć widelcem twarożek, dodaj zółtko, cukru na oko. Jeśli lubisz, dodaj trochę cynamonu.

  • Autor: nutella Data: 2006-03-27 22:21:45

    Ja zawsze robię tak:
    - albo widelcem rozgniatam ser razem z jogurtem naturalnym i dodaję cukier waniliowy i normalny cukier
    - albo kupuję gotowy, waniliowy serek homogenizowany np. Danio

    Do tego możesz dodać ulubione dodatki- np. rodzynki, cynamon, zamiast wanilii możesz dodać też startą skórkę z cytryny (albo kilka kropli zapachu cytrynowego)

  • Autor: rynia2 Data: 2006-03-27 22:30:48

    Ja kupuję gotową masę serową do naleśników  w Biedronce sa naprawde dobre,waniliowe lub czekoladowe.Przewaznie sprzedają w wiadereczkach.

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-03-27 22:46:25

    ja rozgniatam biały serek widelcem, dodaje trochę śmietany, ale nie za dużo, cukier i cynamon.

  • Autor: emiloos Data: 2006-03-28 09:21:00

    Naleśniki francuskie z twarożkiem:

    - pół kg dobrego twarogu półtłustego
    - 2 żółtka
    - 2 białka ubite na pianę
    - cukier waniliowy
    - cukier do smaku (zależy jak kto lubi słodkie)

    Zemleć 2 razy biały ser przez maszynkę, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami i utrzeć na gładką masę. Dodać delikatnie pianę z białek, wymieszać i smarować grubo masą naleśniki (im cieńsze tym lepsze). Naleśniki składamy w kopertę i smażymy na maśle z obu stron aby masa się ścięła. Podajemy na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Pychotka.

  • Autor: MonikaK Data: 2006-03-28 10:23:24

    Ja zawsze masę robię mikserem niema wtedy takich grudek, kostka sera,  cukier waniliowy, trochę śmietany i miksować na puszysta masę. Można dodac pare kropli aromatu.  Surowych jajek bym się obawiała dodać mam przykre doświadczenia z salmonellą. pozdrawiam :)  A wczoraj na kolację robiłam naleśniki ze smażonymi jabłkami i z Czekodźemi

  • Autor: emiloos Data: 2006-03-28 12:37:14

    Surowe jajka się daje to prawda ale te naleśniki się smaży potem i masa całkowicie się ścina. Robi się takie coś w rodzaju i smaku serniczka.

  • Autor: Janek Data: 2006-03-28 12:19:52

    Czemuż tegoj nie ma w ... "rejestrze"...cooooooooooooo!!!!!!

  • Autor: Janek Data: 2006-03-28 12:20:20

    Czemuż tegoj nie ma w ... "rejestrze"...cooooooooooooo!!!!!!
    Chyba, że to "kradziony"?

  • Autor: emiloos Data: 2006-03-28 12:38:20

    Nie kradziony. Po tatusiu. Już wpisałam.

  • Autor: Janek Data: 2006-03-28 12:17:16

    Zjadłbym ....Kocicę na słodko w naleśniku ....tylko nie dała na siebie przepisu........

  • Autor: jasia Data: 2006-03-28 12:48:32

    Oj, Janek, Janek

    jasia

  • Autor: Janek Data: 2006-03-29 11:56:23

    Łoooooocoo chodzi???Po wietnamsku, na przykład...czy tam jakos, ...azjatycku...

  • Autor: jasia Data: 2006-03-29 12:37:23

    Po wietnamsku...? Jak bym wiedziała, że to z kota...? brrrrr
    Ale nie ściemniaj.....
    A dobrze ci tak !!!!! Kocica pazurki pokazała....
    jasia

  • Autor: Janek Data: 2006-03-29 12:43:29

    Która??????????? Wcale nie pazurki..powiedziała tylko "..wybacz kochanie, Kocica przy Kocurze zostanie...." A to nie kosz, tylko informacja!!!

  • Autor: Kocica Data: 2006-03-28 13:26:16

    Przykro mi, ale przepis na Kocicę to tajemnica Szefa Kuchni. :)
    Kocica jest już konsumowana przez innego męskiego amatora naleśników na słodko :)

  • Autor: Janek Data: 2006-03-29 12:01:22

    Zobacz co JASI odpowiedziałem. Czy Wy Dziewczyny tylko......o tym myślicie, w kuchni teeeeeeżżżżżż???!!!!
    Zbereźnice jedne.......jesteście w błędzie w takim razie.........
    Ale tok rozumowania mnie się nawet podoba, ....nawet , nawet....

  • Autor: Kocica Data: 2006-03-28 13:27:44

    Dzięki za przepisy i porady, w najbliższych dniach na pewno skorzystam.
    Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu