zastanawiam się czy ktos z was zna moze przepis na taki ciemny, słodki chleb z rodzynkami który w Łodzi nazywa się "żulik" Zazwyczaj jest spłaszczony i długi, nie tak szeroki jak zwykly chleb. Ogólnie przypomina większą bagietę. Są też bułki żulikowe. Pytam bo po czytaniu forum i przepisów doszłam do wniosku że istnieje tu duże grono "wypiekaczy chleba" (bez urazy za tą nazwę), więc moze ktos wie...
We Wroclawiu tez byl kiedys do zdobycia,rowniez pod nazwa ''Chlebek turecki''.Gdzies i kiedys mialam taki przepis,ale nie mam pojecia,gdzie teraz jest.Jesli ktos z zarloczkow go ma,prosze o pomoc.Ten chlebek byl naprawde pyszny.
zastanawiam się czy ktos z was zna moze przepis na taki ciemny, słodki chleb z rodzynkami który w Łodzi nazywa się "żulik" Zazwyczaj jest spłaszczony i długi, nie tak szeroki jak zwykly chleb. Ogólnie przypomina większą bagietę. Są też bułki żulikowe. Pytam bo po czytaniu forum i przepisów doszłam do wniosku że istnieje tu duże grono "wypiekaczy chleba" (bez urazy za tą nazwę), więc moze ktos wie...
Jeżeli konsumowałaś ten chleb, to Wiesz co w nim było....przejrzyj przepisy i cos znajdziesz. Watpie czy to samo (plagiat)...Ale moze,.
Pozdro...
A to jesteś z Łodzi???
tak, z Bałut
Ten chlebek w Warszawie nazywa się "chlebek turecki"
Szukaj przepisu do tej nazwy.Pozdrawiam.
We Wroclawiu tez byl kiedys do zdobycia,rowniez pod nazwa ''Chlebek turecki''.Gdzies i kiedys mialam taki przepis,ale nie mam pojecia,gdzie teraz jest.Jesli ktos z zarloczkow go ma,prosze o pomoc.Ten chlebek byl naprawde pyszny.