Czy ktos z Was ma ten przepis? Bardzo prosze przeslijcie. Ciasteczka umocowane na szpilkach sosny wygladaja rewelacyjnie jak prawdziwe wisnie. Dziekuje i pozdrawiam.
Właśnie sobie przypomniałam że kiedys cos takiego robiłam i juz wklepałam przepis jako wisienki - czeresienki. Polecam, myslę że oto Ci chodziło. http://wielkiezarcie.com/przepis16178.html
Mlena jestes moim zbawieniem. Tak, wlasnie o ten przepis mi chodzilo. Dziekuje bardzo. A moze masz jeszcze jakies inne ciekawe przepisy w smaku i wygladzie _bede Ci bardzo wdzieczna. Pozdrawiam serdecznie_gwiazdka
Bardzo prosty przepis. Ciasteczka te robię przed każdymi Swiętami Bożego Narodzenia.
Składniki:
140 g masła
70 g cukru
100 g mąki
70 g drobnych delikatnych płatków owsianych
2 żółtka
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
kandyzowane wisienki do ciast (marmolada niestety rozpływa się!) lub skandyzowane kawałki skórki z pomarańczy
Przygotowanie:Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Uformować małe kulki (nabierać ciasto małą łyżeczką). Kulkę wylożyć na blachę i lekko ją spłaszczyć. Wcisnąć wisienkę (lub skandyzowaną pomarańczę) na środek (przy marmoladzie należy zrobić wgłębienie w cieście aby się nie rozlała).Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminem), aby się nie sklejały. W czasie pieczenia rosną.Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (normalny piec elektryczny 180-190°, piec elektryczny z obiegiem powietrza 170°). Ciasteczka te wspaniale nadają się do dłuższego przechowywania.
Ciasto 25 dag chudego twarogu, 25 dag masła, szczypta soli, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia...
... Ze zmielonego twarogu, masła i mąki z dodatkiem soli oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i na 3 godziny wstawić do lodówki. Po wyjęciu cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach 12x20 cm. Masa1/2 litra mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru, drylowane wiśnie (z kompotu lub świeże), białko oraz cukier puder do posypania upieczonych ciasteczekDo mleka wsypać 4 łyżki cukru i zagotować. Następnie wlać budyń (wymieszany w 6 łyżkach mleka) zagotować i wystudzić. Na środku każdego prostokąta ciasta ułożyć porcję budyniu i 4 wisienki. Brzegi ciasta posmarować białkiem, prostokąty złożyć i zlepić, najlepiej ozdobnie dociskając widelcem. Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka. Każde ciasteczko z wierzchu dwukrotnie równolegle naciąć (na ukos). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190ºC na złocisto-brązowy kolor. Po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Sposób przygotowania: 2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i posiekać z margaryną oraz śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie. Przełożyć ciasto do szprycy i formować ciastka na blachę posypaną cienko mąką. Na każdym ciastku ułożyć po połówce wisienki kandyzowanej. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić.
Aryt, dziekuje bardzo za ciekawe przepisy. Bardzo interesujaco wygladaja te z twarogiem. Wyprobuje wszystkie na Wielkanoc. Jak masz jakies inne ciekawe przepisy w smaku i wygladzie to przekaz mi prosze. Dziekuje bardzo i pozdrawiam_gwiazdka
Czy ktos z Was ma ten przepis? Bardzo prosze przeslijcie. Ciasteczka umocowane na szpilkach sosny wygladaja rewelacyjnie jak prawdziwe wisnie.
Dziekuje i pozdrawiam.
Właśnie sobie przypomniałam że kiedys cos takiego robiłam i juz wklepałam przepis jako wisienki - czeresienki. Polecam, myslę że oto Ci chodziło.
http://wielkiezarcie.com/przepis16178.html
Mlena jestes moim zbawieniem. Tak, wlasnie o ten przepis mi chodzilo. Dziekuje bardzo. A moze masz jeszcze jakies inne ciekawe przepisy w smaku i wygladzie _bede Ci bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam serdecznie_gwiazdka
(marmolada niestety rozpływa się!)
lub skandyzowane kawałki skórki z pomarańczy
Ciasteczka z wiśniami
Masa1/2 litra mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru, drylowane wiśnie (z kompotu lub świeże), białko oraz cukier puder do posypania upieczonych ciasteczekDo mleka wsypać 4 łyżki cukru i zagotować. Następnie wlać budyń (wymieszany w 6 łyżkach mleka) zagotować i wystudzić. Na środku każdego prostokąta ciasta ułożyć porcję budyniu i 4 wisienki. Brzegi ciasta posmarować białkiem, prostokąty złożyć i zlepić, najlepiej ozdobnie dociskając widelcem.
Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka. Każde ciasteczko z wierzchu dwukrotnie równolegle naciąć (na ukos). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190ºC na złocisto-brązowy kolor. Po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
- 1 kostka margaryny,
- 1 szkl. gęstej śmietany,
- mąka (ok. 3 szklanek),
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta,
- wiśnie kandyzowane.
Sposób przygotowania:
2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i posiekać z margaryną oraz śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie. Przełożyć ciasto do szprycy i formować ciastka na blachę posypaną cienko mąką. Na każdym ciastku ułożyć po połówce wisienki kandyzowanej. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić.
Aryt, dziekuje bardzo za ciekawe przepisy. Bardzo interesujaco wygladaja te z twarogiem. Wyprobuje wszystkie na Wielkanoc. Jak masz jakies inne ciekawe przepisy w smaku i wygladzie to przekaz mi prosze.
Dziekuje bardzo i pozdrawiam_gwiazdka