Wszyscy znacie na pewno oliwki w zalewie kwaśnej, czy to z papryką czy z czosnkiem czy też migdałami? Czym można je waszym gustem jeszcze udoskonalić? Myślę o oliwie z Oliwek (do Oliwek) ale jakie dodać przyprawy?
Moja rodzina we Francji robiła pyszne oliwki na wzór takich, jakie można tam kupić na każdym targu. Używano do tego celu dużych oliwek z pestkami, więc nie wiem, czy użycie innych, w tym na przykład nadziewanych da podobny efekt, ale spróbować można. OLIVES AUX EPICES: Po pierwsze do oliwy z pierwszego tłoczenia dodawano ziół prowansalskich i plasterki czosnku i tym zalewano zielone oliwki w słoiku. Drugi rodzaj to były oliwki zielone zalane marynatą z oliwy, świeżego tymianku, listków kolendry i posiekanych ostrych papryczek. Trzeci to marynata z soku cytrynowego, oliwy i kawałków cytryny ze skórką, które dawały wspaniały aromat. Po zalaniu takie oliwki marynowano przez tydzień. Wszystkie są wspaniałe, ale to i tak zależy od gustu próbującego. Pozdrawiam!
Bardzo dziekuje za fajny przepis, musze koniecznie wyprobowac. Widzisz ja myslalam ,ze do tego trzeby bedzie na pewno jakiegos drogiego oleju z oliwek! Czlowiek sie cale zycie uczy! Hej milego dnia! Glumanda
Wszyscy znacie na pewno oliwki w zalewie kwaśnej, czy to z papryką czy z czosnkiem czy też migdałami? Czym można je waszym gustem jeszcze udoskonalić? Myślę o oliwie z Oliwek (do Oliwek) ale jakie dodać przyprawy?
ja podaje je same ew jako dodatek do salatek.
Moja rodzina we Francji robiła pyszne oliwki na wzór takich, jakie można tam kupić na każdym targu. Używano do tego celu dużych oliwek z pestkami, więc nie wiem, czy użycie innych, w tym na przykład nadziewanych da podobny efekt, ale spróbować można. OLIVES AUX EPICES: Po pierwsze do oliwy z pierwszego tłoczenia dodawano ziół prowansalskich i plasterki czosnku i tym zalewano zielone oliwki w słoiku. Drugi rodzaj to były oliwki zielone zalane marynatą z oliwy, świeżego tymianku, listków kolendry i posiekanych ostrych papryczek. Trzeci to marynata z soku cytrynowego, oliwy i kawałków cytryny ze skórką, które dawały wspaniały aromat. Po zalaniu takie oliwki marynowano przez tydzień. Wszystkie są wspaniałe, ale to i tak zależy od gustu próbującego. Pozdrawiam!
Aha, jeszcze jedno, oliwę z marynaty do oliwek zużywa się do sosów sałatkowych i innych celów, jest bardzo aromatyczna.
Dziękuję za smaczne już w brzmieniu przepisy, na pewno wypróbuję. Potem dam znać, jak wyszło!
http://wielkiezarcie.com/przepis7678.html
Witam u gory masz moj wyprubowany przepis oliwki wychodza wysmienite.
Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za fajny przepis, musze koniecznie wyprobowac. Widzisz ja myslalam ,ze do tego trzeby bedzie na pewno jakiegos drogiego oleju z oliwek! Czlowiek sie cale zycie uczy! Hej milego dnia! Glumanda