Forum

Kuchenne porady

Oliwki? czym je uszlachetnić?

• Autor: Glumanda Data: 2006-03-30 17:03:29

Wszyscy znacie na pewno oliwki w zalewie kwaśnej, czy to z papryką czy z czosnkiem czy też migdałami? Czym można je waszym gustem jeszcze udoskonalić? Myślę o oliwie z Oliwek (do Oliwek) ale jakie dodać przyprawy?

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-30 17:21:51

ja podaje je same ew jako dodatek do salatek.

• Autor: malbec Data: 2006-03-30 18:12:40

Moja rodzina we Francji robiła pyszne oliwki na wzór takich, jakie można tam kupić na każdym targu. Używano do tego celu dużych oliwek z pestkami, więc nie wiem, czy użycie innych, w tym na przykład nadziewanych da podobny efekt, ale spróbować można. OLIVES AUX EPICES: Po pierwsze do oliwy z pierwszego tłoczenia dodawano ziół prowansalskich i plasterki czosnku i tym zalewano zielone oliwki w słoiku. Drugi rodzaj to były oliwki zielone zalane marynatą z oliwy, świeżego tymianku, listków kolendry i posiekanych ostrych papryczek. Trzeci to marynata z soku cytrynowego, oliwy i kawałków cytryny ze skórką, które dawały wspaniały aromat. Po zalaniu takie oliwki marynowano przez tydzień. Wszystkie są wspaniałe, ale to i tak zależy od gustu próbującego. Pozdrawiam!

• Autor: malbec Data: 2006-03-30 19:04:07

Aha, jeszcze jedno, oliwę z marynaty do oliwek zużywa się do sosów sałatkowych i innych celów, jest bardzo aromatyczna.

• Autor: Glumanda Data: 2006-03-30 20:48:05

Dziękuję za smaczne już w brzmieniu przepisy, na pewno wypróbuję. Potem dam znać,  jak wyszło!

• Autor: milosnik Data: 2006-03-31 03:16:38

http://wielkiezarcie.com/przepis7678.html

Witam u gory masz moj wyprubowany przepis oliwki wychodza wysmienite.
    Pozdrawiam.

• Autor: Glumanda Data: 2006-03-31 09:36:29

Bardzo dziekuje za fajny przepis, musze koniecznie wyprobowac. Widzisz ja myslalam ,ze do tego trzeby bedzie na pewno jakiegos drogiego oleju z oliwek! Czlowiek sie cale zycie uczy! Hej milego dnia! Glumanda

Przejdź do pełnej wersji serwisu