Witam jadłam dziś bardzo pyszną kremówkę papieską z tym , ze na dole był krem a u góry jeszcze bita śmietana , była naprawdę rewelacyjna, moze ktoś ma taki przepis??
Dziękuję , powiedz mi tylko jakiej wielkosci ma być te ciasto francuskie (chodzi mi ile w paczce) i czy po upieczenie nie będzie problemu z przekrojeniem go na pół??
Przyznaje się szczerze, że ja tego ciasta nie robiłam mam tylko przepis. W przepisie jest , że ma być jedno opakowanie ciasta francuskiego. Ale jest zdjęcie i widać, że jest pieczone na dużej blaszce od piekarnika (która jest na wyposażeniu).
Jeśli chodzi o krojenie ciasta to jest tutaj taka rada: by ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nozyczek a resztę czyli krem i dolną warstwę ciasta pokroić nożem.
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam. Pozdrawiam:))
Witam jadłam dziś bardzo pyszną kremówkę papieską z tym , ze na dole był krem a u góry jeszcze bita śmietana , była naprawdę rewelacyjna, moze ktoś ma taki przepis??
Olusiu mam taki przepis. Może to ten:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
3 żółtka
750ml mleka
po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru
2 łyżki masła
bita śmietana (przygotujesz ją z 300ml śmietany kremówki, 3 łyżek cukru pudru i torebki cukru waniliowego.
cukier puder do posypania
Ciasto rozmrozić, przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 25 minut w 220 stopniach.
Ostudzić, podzielić na dwie równe części.
Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką, wlać do mleka.
Gotować 3 minuty mieszając.
Przestudzony budyń wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć bitą śmietaną i resztą ciasta. Schłodzić.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Kulinarnej Przyjaciółki.
Piękne dzięki , też szukałam tego przepisu.
Dziękuję , powiedz mi tylko jakiej wielkosci ma być te ciasto francuskie (chodzi mi ile w paczce) i czy po upieczenie nie będzie problemu z przekrojeniem go na pół??
Przyznaje się szczerze, że ja tego ciasta nie robiłam mam tylko przepis. W przepisie jest , że ma być jedno opakowanie ciasta francuskiego. Ale jest zdjęcie i widać, że jest pieczone na dużej blaszce od piekarnika (która jest na wyposażeniu).
Jeśli chodzi o krojenie ciasta to jest tutaj taka rada: by ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nozyczek a resztę czyli krem i dolną warstwę ciasta pokroić nożem.
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam. Pozdrawiam:))