Forum

Kuchenne porady

mleko słodzone!!!:) PoMoCy!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: magdalenka_012 Data: 2006-04-01 20:06:06

    Mam zamiar ugotowań mleko w puszce na karmel lecz nie wiem kilku rzeczy np. tego ile takie mleczko gotowaćby zbytnio nie ściemniało???
    w jakiej pozycji gotować puszke mleka by nie wybuchła:???????
    co zrobić by mleczko nie wybuchło??????
    i jeszcze jedno ile taki karmel po ugotowaniu może stać w puszce???
    Proszę o waszą pomoc!!!!!!!!!!!!
    magdalenka_012

  • Autor: EWA007 Data: 2006-04-01 20:21:58

    Zwykle gotuję od razu kila puszek: na stojąco, zalane wodą całkowicie. Gotuję je w tych srebrnych garach przez 1.5 godziny, po czym zostawiam w garze do wystudzenia, czyli przez noc. Puszki przechowuję w lodówce nie za długo, bo zawsze do czegoś wykorzystam, ale tak 2-3 miesiące spokojnie wytrzymały.

  • Autor: nina Data: 2006-04-02 09:57:54

    Ja gotuję 3 godziny na małym gazie / najlepiej 2 lub 3 puszki/. Trzeba pilnować aby woda się nie wygotowała. W razie potrzeby należy dolać wrzątku. Karmel w lodówce można przechowywać długo.

  • Autor: nutella Data: 2006-04-02 15:49:58

    A jakiej konsystencji jest wtedy karmel? Bo ja gotuję aż 5 godzin i karmel wychodzi gęsty, nie lejący.

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-03 16:33:01

    Nutello starsznie długo gotujesz ja maxymalnie 2,50 godziny i jest bardzo gęsty, puszkę zamkniętą  pozostawiam zawsze do drugiego dnia.

  • Autor: baryg Data: 2006-04-02 16:54:29

    1) to ze puszki wybuchaja to mit, jesli bedzie caly czas w w wodzie i bedziesz gotowac na wolnym ogniu to nie ma problemu
    2) to co wyjdzie to nie jest karmel (czyli usmazony plynny cukier) ale KAJMAK (czyli zgestniale mleko ze skarmelizowanym cukrem
    3) ja gotuje okolo 3h i zostawiam do wystudzenia w garnku, kajmak ma wtedy jasnobrazowy kolor i polplynna konsystencje

    Pzdr

  • Autor: till Data: 2006-04-02 20:17:57

    2 do 2,5 godziny na małym ogniu . Cały czas  mają być przykryte wodą , więc czasem uzupełniem z czajnika . Potem wylewam wrzątek , uzupełniam zimną wodą , czekam z 15 minut zmieniając wodę tak ze 2 razy , bo szybko sie nagrzewa od puszki , a następnie otwieram i przystępuje do robienia 3Bit . Polecam!!!!

  • Autor: bietka Data: 2006-04-03 16:06:35

    Gotuję na małym ogniu ok 3 godz,na ,,stojąco'' puszka musi być zakryta wodą,otwieram po przestudzeniu.

  • Autor: smakosia Data: 2006-04-04 08:13:43

    Użytkownik bietka napisał w wiadomości:
    > Gotuję na małym ogniu ok 3 godz,na ,,stojąco'' puszka musi być zakryta
    > wodą,otwieram po przestudzeniu.

    A ja gotuję na "leżąco" :-D

  • Autor: marynika Data: 2006-04-11 22:13:45

    JA KIEDYŚ OMYŁKOWO GOTOWAŁAM  PRZEZ 2 GODZ MLEKO W PUSZCE ALE NIE SŁODZONE.HE, HE

  • Autor: Elek Data: 2006-04-12 08:31:14

    A i ja taka zdolna też kiedyś byłam - ahahahahaha - baaardzo chciałam mieć karmel z mleka niesłodzonego!!
    Teraz to już pamietam,że mleko niebieskie jest niesłodzone a czerwone -słodzone(chodzi o etykiety na puszkach).
    A to czy podczas gotowania puszki będą stały , czy leżały to nie ma najmniejszego znaczenia-ważne aby były cały czas pod wodą zanużone!!
    Tak jak t już sugerowano - ja też gotuję więcej puszek od razu ( 3-4 )- i już ostudzone przechowuję w lodówce do wykorzystania w każdym momencie - kiedy najdzie Ciebie ochota na np. WAFLE.
    Pozdrawiam -  Elek.

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-05-04 20:04:37

    Ja pierwsze słyszę żeby mleko w puszce gotować aż 5 godzin ja gotuję 2,5 godziny.Co do wybuchnięcia puszki to oczywiście mleko wybuchnie z puszki jeżeli otworzymy gorącą puszkę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu