Forum

Kuchenne porady

mazurek

• Autor: misiowa Data: 2006-04-03 11:59:52

Pewni strzelę ogromną gafę, ale tak naprawdę nie wiem do końca co to jest mazurek. U mnie w rodzinie i wśród znajomych nigdy się tego ciasta nie piekło. Czym ono się różni od innych?

• Autor: alman Data: 2006-04-03 12:16:27

U mnie w domu też nie było tradycji pieczenia mazurków, ale teraz już wiem i czasem piekę, choć nie jestem jakąś straszną ich entuzjastką. Mazurek - z reguły - to kruchy placek , na który po upieczeniu wykłada się różniaste masy, kremy badź polewy, w tym też z owocami, no i pięknie zdobiony. Czyli krótko mówiąc kruchy placek upieczony samodzielnie a na wierzch co kto pomyśli i wykombinuje.

• Autor: kinga_d Data: 2006-04-03 13:08:53

no właśnie, podobno to takie wielkanocne ciasto a u mnie też tego nigdy nie było... :D co rodzina to tradycja
    podobno można tez na waflach robic

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-04-03 13:46:15

hmmm to chyba jednak nie tylko rodzinne tradycje.....
    to taka sama tradycja jak pisanki.....

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-04 05:46:24

Basienko to nie jest taka sama tradycja jak pisanki! Nie wydaje mi sie... pisanki sa w kazdym domu (chyba?), a mazurki nie. U mnie tez nigdy nie piecze sie mazurkow. I znam wiele domow, w ktorych mazurkow sie nie robi.
    Ale za to babka to chyba tradycja;)

• Autor: kinga_d Data: 2006-04-04 06:41:46

nulka-u mnie babki tez nie ma :D tylko  sernik makowiec i ciasto owocowe, tak sie utarło :D

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-04 09:07:00

No wlasnie. Z tymi ciastami to chyba to nie sa tradycje. Kazdy dom ma jakies tam "menu" na Swieta. Jedni tak a drudzy tak. Mazurki, babki cyz serniki:P Ale pisanki na pewno tradycja!:)

• Autor: mlena Data: 2006-04-03 21:26:19

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie wyobrazam sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka czy babki wielkanocnej. Może nie być sernika, piernika, ale mazurek musi być u nas na święta. Jest to kruchy placek albo krucho drżdżowy polany polewą lub posypany bakaliami i polany polewą , dekorayjnie ozdobiony.

• Autor: inka21 Data: 2006-04-04 09:33:15

ktos, chyba izuś ,o ile dobrze pamiętam pytala mnie o wymiar formy na mazurki odpowiadam więc: forma ma rozmiary 29x24cm i jest to typowa forma na mazurki, wcześniej pieklam w zwyklej formie o rozmiarach 25x30cm , w sumie wyglądamój mazurek tak pozdrawiam inka21

Przejdź do pełnej wersji serwisu