Pewni strzelę ogromną gafę, ale tak naprawdę nie wiem do końca co to jest mazurek. U mnie w rodzinie i wśród znajomych nigdy się tego ciasta nie piekło. Czym ono się różni od innych?
U mnie w domu też nie było tradycji pieczenia mazurków, ale teraz już wiem i czasem piekę, choć nie jestem jakąś straszną ich entuzjastką. Mazurek - z reguły - to kruchy placek , na który po upieczeniu wykłada się różniaste masy, kremy badź polewy, w tym też z owocami, no i pięknie zdobiony. Czyli krótko mówiąc kruchy placek upieczony samodzielnie a na wierzch co kto pomyśli i wykombinuje.
Basienko to nie jest taka sama tradycja jak pisanki! Nie wydaje mi sie... pisanki sa w kazdym domu (chyba?), a mazurki nie. U mnie tez nigdy nie piecze sie mazurkow. I znam wiele domow, w ktorych mazurkow sie nie robi. Ale za to babka to chyba tradycja;)
No wlasnie. Z tymi ciastami to chyba to nie sa tradycje. Kazdy dom ma jakies tam "menu" na Swieta. Jedni tak a drudzy tak. Mazurki, babki cyz serniki:P Ale pisanki na pewno tradycja!:)
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie wyobrazam sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka czy babki wielkanocnej. Może nie być sernika, piernika, ale mazurek musi być u nas na święta. Jest to kruchy placek albo krucho drżdżowy polany polewą lub posypany bakaliami i polany polewą , dekorayjnie ozdobiony.
ktos, chyba izuś ,o ile dobrze pamiętam pytala mnie o wymiar formy na mazurki odpowiadam więc: forma ma rozmiary 29x24cm i jest to typowa forma na mazurki, wcześniej pieklam w zwyklej formie o rozmiarach 25x30cm , w sumie wyglądamój mazurek tak pozdrawiam inka21
Pewni strzelę ogromną gafę, ale tak naprawdę nie wiem do końca co to jest mazurek. U mnie w rodzinie i wśród znajomych nigdy się tego ciasta nie piekło. Czym ono się różni od innych?
U mnie w domu też nie było tradycji pieczenia mazurków, ale teraz już wiem i czasem piekę, choć nie jestem jakąś straszną ich entuzjastką. Mazurek - z reguły - to kruchy placek , na który po upieczeniu wykłada się różniaste masy, kremy badź polewy, w tym też z owocami, no i pięknie zdobiony. Czyli krótko mówiąc kruchy placek upieczony samodzielnie a na wierzch co kto pomyśli i wykombinuje.
no właśnie, podobno to takie wielkanocne ciasto a u mnie też tego nigdy nie było... :D co rodzina to tradycja
podobno można tez na waflach robic
hmmm to chyba jednak nie tylko rodzinne tradycje.....
to taka sama tradycja jak pisanki.....
Basienko to nie jest taka sama tradycja jak pisanki! Nie wydaje mi sie... pisanki sa w kazdym domu (chyba?), a mazurki nie. U mnie tez nigdy nie piecze sie mazurkow. I znam wiele domow, w ktorych mazurkow sie nie robi.
Ale za to babka to chyba tradycja;)
nulka-u mnie babki tez nie ma :D tylko sernik makowiec i ciasto owocowe, tak sie utarło :D
No wlasnie. Z tymi ciastami to chyba to nie sa tradycje. Kazdy dom ma jakies tam "menu" na Swieta. Jedni tak a drudzy tak. Mazurki, babki cyz serniki:P Ale pisanki na pewno tradycja!:)
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie wyobrazam sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka czy babki wielkanocnej. Może nie być sernika, piernika, ale mazurek musi być u nas na święta. Jest to kruchy placek albo krucho drżdżowy polany polewą lub posypany bakaliami i polany polewą , dekorayjnie ozdobiony.
ktos, chyba izuś ,o ile dobrze pamiętam pytala mnie o wymiar formy na mazurki odpowiadam więc: forma ma rozmiary 29x24cm i jest to typowa forma na mazurki, wcześniej pieklam w zwyklej formie o rozmiarach 25x30cm , w sumie wyglądamój mazurek tak
pozdrawiam inka21