Znalazłam przepis na gęś duszoną zjabłkami. Ponieważ w przepisie jest pół gęsi, podzielonej na kawałki, myslę że tak samo mozna zrobic udka. Przepis: pół gęsi, łyżka smalcu, 1 kg jabłek, cebula, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz. Podzielona na kawałki gęś nasolić, posypać pieprzem i gałką.Obsmażyć na smalcu z posiekana cebulą.Podlać niewielką ilościa wody i dusić na małym ogniu. Gdy mięso zmieknie, dodac obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posypać cynamonem i jeszcze chwile dusic. Może Ci się nada. Przepis z ,,Kuchni Francuskiej"
Ewent. do obsmażonych kawałków gęsi (tylko bez gałki), po uduszeniu dodać pokrajaną na kawałki główkę białej kapusty, posypać kminkiem i dodusić (aha, i bez cynamonu).W razie potrzeby podlać woda.
Ja często robię właśnie udka, a rzadziej całą gęś. Po prostu udka są w gęsi dwa, a amatorów na nie właśnie jest w rodzinie więcej.
Najpierw robię bejcę, którą zalewam udka i wkładam do lodówki na dobę lub nawet dwie. Oto jej skład (na 4 udka): 3 szklanki wody, 4 ziarenka jałowca i 6 ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, łyżeczka gorczycy, 1 cebula, 3/4 szklanki octu winnego albo jabłkowego. Jałowiec i pieprz należy grubo zmiażdzyć, cebulę obrac i pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem, przyprawami i cebulą. Wystudzić i płynem zalać udka. Bejca spowoduje, że mięso bedzie kruche i miękkie.
Następnego dnia udka wyjąć z marynaty, natrzeć solą. Włożyć do brytfanki, dołożyć kilka nieobranych ząbków czosnku, podlać kilkoma łyżkami bejcy, piec w gorącym piekarniku na rumiano i do miękkości, w miarę parowania dolewać kilka po łyżek bejcy. Udka powinny się ślicznie zarumienić, a na dnie brytfanki powinien sie zebrać dość tłusty sos.
Gdy mięso jest mięciutkie, należy odłożyć je na półmisek i w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego już, ciepłego piekarnika). Z dna brytfanki zlać sos do miseczki, pozbawić go tłuszczu za pomocą łyżki. Tłuszcz zachować. Sos odcedzić z czosnku i ewentualnych przypraw, wlać do rondelka i dodać pół słoika żurawin lub borówek do mięs, zagotować i ewentualnie doprawić.
Na kilku łyżkach odłożonego tłuszczu z gęsi, wlanego na patelnię, podsmażyć na mocnym ogniu na rumiano ósemki jabłek, ze skórką ale bez gniazda nasiennego (mają się podsmażyć do miękkości ale nie rozpaść). Posypać je majerankiem.
Podawać mięso z sosem z żurawin i smażonymi jabłkami, pyszne są do tego kluski śląskie lub inne delikatne kluseczki oraz zielona sałata z winegretem.
-4 udka gęsie, -20 dag cebuli, -400 ml rosołu drobiowego (z kostki), -łyżeczka majeranku, -2 duże jabłka, -1-2 łyżki mąki, sól, pieprz, -12 suszonych śliwek (bez pestek), -2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie), -2 łyżki tłuszczu do smażenia
Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki. Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut. 8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem. Sosem polać udka.
Sposób wykonania: Udka umyć ,usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć udka gęsi, postawić na noc w chłodnym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim szerokim garnku, udka gęsi obtaczać w mące i wkładać do rondla po 3-4 porcje. Smażyć aż będą rumiane, wyjmować na talerz i smażyć kolejne porcje. Następnie wsypać cebulę do tłuszczu, usmażyć na ciemnozłoty kolor, włożyć z powrotem udka gęsi, wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem około 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi jabłkami lub borówkami.
Gęsie udka pieczone w kapuście
gęsie udka 1,5 dag mąki tłuszcz gęsi majeranek mała główka kapusty 2 jabłka Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką iloścą wody. Przykryć i gotować. Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i dalej razem gotować. Następnie dodać starte jabłka i jeszcze chwilę poddusić. Przed podaniem doprawić potrawę stopionym tłuszczem gęsim, wymieszanym z łyżką mąki.
Sposób przyrządzania Udka natrzeć solą i zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Warzywa oczyścić, pokroić na duże kawałki, smażyć z mięsem posypanym pietruszką. Dodać rosół, ocet, sól i pieprz. Dusić udka pod przykryciem przez 40 min. następnie ostudzić. Wygotować rosół, żeby zostało 0,25 l wywaru. Brokuły ugotować wg przepisu, osączyć i ostudzić. Sok cytrynowy wymieszać z solą, cukrem i olejem, polać brokuły i odstawić pod przykryciem. Zimny, zastygający rosół odtłuścić i polać nim gęsie udka ułożone na półmisku. Mięso udekorować brokułami pomidorem i posypać pietruszką. Smacznego.
Składniki: Udka gęsie, sól, majeranek, 1 ząbek czosnku, 75 dag kapusty kwaszonej, 1 cebula, 4 łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi, 1 łyżka mąki, 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta kminku Wykonanie: Udka gęsie razem z przyległymi kawałkami mięśni i skóry brzucha na godzinę przed sporządzeniem natrzeć małą ilością soli i przypraw, a następnie razem z cebulą obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zalać wodą w takiej ilości, aby je pokryła, dodać kwaszoną kapustę, posypać szczyptą kminku, przykryć i dusić do miękkości. Potrawy nie mieszać w czasie gotowania. Miękkie mięso wyjąć ostrożnie z kapusty, podzielić na porcje. Kapustę podprawić zasmażką z mąki i tłuszczu, dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z pyzami lub kopytkami albo ziemniakami ugotowanymi na sypko.
W swieta mam zrobic gesie udka tylko ze nie wiem jak je zrobic (mroza sie w zamrazalniku)
Jesli ktos ma jakis dobry przepis bardzo prosze o podanie.
Wszedzie sa przepisy na cale gesi a tu mi sie trafily UDKA.
I co tu z nimi zrobic....
niestety nic nieznalazłem chyba że indycze robi się podobnie (niewiem)

jeśli tak to zajrzyj na strone Olusia1 lub Sweetya tam są przepisy na udka.
pozdrawiam
zajze i zobaczymy, ale i tak nadal bede szukac .
dzieki :)
Znalazłam przepis na gęś duszoną zjabłkami. Ponieważ w przepisie jest pół gęsi, podzielonej na kawałki, myslę że tak samo mozna zrobic udka.
Przepis: pół gęsi, łyżka smalcu, 1 kg jabłek, cebula, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz.
Podzielona na kawałki gęś nasolić, posypać pieprzem i gałką.Obsmażyć na smalcu z posiekana cebulą.Podlać niewielką ilościa wody i dusić na małym ogniu. Gdy mięso zmieknie, dodac obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posypać cynamonem i jeszcze chwile dusic. Może Ci się nada. Przepis z ,,Kuchni Francuskiej"
Ewent. do obsmażonych kawałków gęsi (tylko bez gałki), po uduszeniu dodać pokrajaną na kawałki główkę białej kapusty, posypać kminkiem i dodusić (aha, i bez cynamonu).W razie potrzeby podlać woda.
Ja często robię właśnie udka, a rzadziej całą gęś. Po prostu udka są w gęsi dwa, a amatorów na nie właśnie jest w rodzinie więcej.
Najpierw robię bejcę, którą zalewam udka i wkładam do lodówki na dobę lub nawet dwie. Oto jej skład (na 4 udka):
3 szklanki wody, 4 ziarenka jałowca i 6 ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, łyżeczka gorczycy, 1 cebula, 3/4 szklanki octu winnego albo jabłkowego. Jałowiec i pieprz należy grubo zmiażdzyć, cebulę obrac i pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem, przyprawami i cebulą. Wystudzić i płynem zalać udka. Bejca spowoduje, że mięso bedzie kruche i miękkie.
Następnego dnia udka wyjąć z marynaty, natrzeć solą. Włożyć do brytfanki, dołożyć kilka nieobranych ząbków czosnku, podlać kilkoma łyżkami bejcy, piec w gorącym piekarniku na rumiano i do miękkości, w miarę parowania dolewać kilka po łyżek bejcy. Udka powinny się ślicznie zarumienić, a na dnie brytfanki powinien sie zebrać dość tłusty sos.
Gdy mięso jest mięciutkie, należy odłożyć je na półmisek i w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego już, ciepłego piekarnika). Z dna brytfanki zlać sos do miseczki, pozbawić go tłuszczu za pomocą łyżki. Tłuszcz zachować. Sos odcedzić z czosnku i ewentualnych przypraw, wlać do rondelka i dodać pół słoika żurawin lub borówek do mięs, zagotować i ewentualnie doprawić.
Na kilku łyżkach odłożonego tłuszczu z gęsi, wlanego na patelnię, podsmażyć na mocnym ogniu na rumiano ósemki jabłek, ze skórką ale bez gniazda nasiennego (mają się podsmażyć do miękkości ale nie rozpaść). Posypać je majerankiem.
Podawać mięso z sosem z żurawin i smażonymi jabłkami, pyszne są do tego kluski śląskie lub inne delikatne kluseczki oraz zielona sałata z winegretem.
Może zainteresują Cię takie przepisy:
Składniki:
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
-4 udka gęsie,
-20 dag cebuli,
-400 ml rosołu drobiowego (z kostki),
-łyżeczka majeranku,
-2 duże jabłka,
-1-2 łyżki mąki, sól, pieprz,
-12 suszonych śliwek (bez pestek),
-2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie),
-2 łyżki tłuszczu do smażenia
Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.
Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.
Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki.
Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.
8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.
Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.
Sosem polać udka.
Duszone udka gęsi
• 3-8 duże udka z gęsi
• 0.5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 1.5 łyżeczki pieprzu
• 1-2 ząbki czosnku
• 3 łyżki gęsiego smalcu
• 2 cebule
• 2 szklanki wrzątku
• 1 listek laurowy
Sposób wykonania:
Udka umyć ,usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć udka gęsi, postawić na noc w chłodnym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim szerokim garnku, udka gęsi obtaczać w mące i wkładać do rondla po 3-4 porcje. Smażyć aż będą rumiane, wyjmować na talerz i smażyć kolejne porcje. Następnie wsypać cebulę do tłuszczu, usmażyć na ciemnozłoty kolor, włożyć z powrotem udka gęsi, wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem około 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi jabłkami lub borówkami.
Gęsie udka pieczone w kapuście
gęsie udka
1,5 dag mąki
tłuszcz gęsi
majeranek
mała główka kapusty
2 jabłka Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką iloścą wody.
Przykryć i gotować.
Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i dalej razem gotować.
Następnie dodać starte jabłka i jeszcze chwilę poddusić.
Przed podaniem doprawić potrawę stopionym tłuszczem gęsim, wymieszanym z łyżką mąki.
Udka gęsie z brokułami
2 porcje
Składniki
§ olej, 3 łyżki
§ ocet winny, 0,125 litra
§ sok z cytryny, 2 łyżeczki
§ sól, 0,5 łyżeczki
§ seler naciowy, 1 łodyga
§ pomidor, 1 sztuka
§ pieprz biały , 0,25 łyżeczki
§ natka pietruszki (posiekana), 1 łyżka
§ Rosół drobiowy, 2 szklanki
§ brokuły mrożone, 450 gramów
§ marchew, 1 sztuka
§ cebula, 1 sztuka
§ cukier, 1 szczypta
Sposób przyrządzania
Udka natrzeć solą i zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Warzywa oczyścić, pokroić na duże kawałki, smażyć z mięsem posypanym pietruszką. Dodać rosół, ocet, sól i pieprz. Dusić udka pod przykryciem przez 40 min. następnie ostudzić. Wygotować rosół, żeby zostało 0,25 l wywaru. Brokuły ugotować wg przepisu, osączyć i ostudzić. Sok cytrynowy wymieszać z solą, cukrem i olejem, polać brokuły i odstawić pod przykryciem. Zimny, zastygający rosół odtłuścić i polać nim gęsie udka ułożone na półmisku. Mięso udekorować brokułami pomidorem i posypać pietruszką. Smacznego.
aryt - no tak - jestem juz w pelni zadowolona . Mam przepisow na kilka obiadow :)
wiosennie pozdrawiam
BARDZO WSZYSTKIM DZIEKUJE
Udka gęsie, sól, majeranek, 1 ząbek czosnku, 75 dag kapusty kwaszonej, 1 cebula, 4 łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi, 1 łyżka mąki,
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta kminku
Wykonanie:
Udka gęsie razem z przyległymi kawałkami mięśni i skóry brzucha na godzinę przed sporządzeniem natrzeć małą ilością soli i przypraw, a następnie razem z cebulą obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zalać wodą w takiej ilości, aby je pokryła, dodać kwaszoną kapustę, posypać szczyptą kminku, przykryć i dusić do miękkości. Potrawy nie mieszać w czasie gotowania. Miękkie mięso wyjąć ostrożnie z kapusty, podzielić na porcje. Kapustę podprawić zasmażką z mąki i tłuszczu, dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z pyzami lub kopytkami albo ziemniakami ugotowanymi na sypko.
malbec - rany - od samego czytania zachcialo mi sie jesc....
Na pewno wykorzystam - dzieki
Izus dzieki, jak nie teraz to pozniej sprobuje :)