Forum

Kuchenne porady

Jak zrobic gesie udka?

  • Autor: Elys Data: 2006-04-04 16:12:47

    W swieta mam zrobic gesie udka tylko ze nie wiem jak je zrobic (mroza sie w zamrazalniku)

    Jesli ktos ma jakis dobry przepis bardzo prosze o podanie.
    Wszedzie sa przepisy na cale gesi a tu mi sie trafily UDKA.

    I co tu z nimi zrobic....

  • Autor: maniuś Data: 2006-04-04 19:02:40

    niestety nic nieznalazłem chyba że indycze robi się podobnie (niewiem)
    jeśli tak to zajrzyj na strone Olusia1 lub Sweetya tam są przepisy na udka.

    pozdrawiam

  • Autor: Elys Data: 2006-04-04 19:08:25

    zajze i zobaczymy, ale i tak nadal bede szukac .
    dzieki :)

  • Autor: Izuś Data: 2006-04-04 20:19:52

    Znalazłam przepis na gęś duszoną zjabłkami. Ponieważ w przepisie jest pół gęsi, podzielonej na kawałki, myslę że tak samo mozna zrobic udka.
    Przepis: pół gęsi, łyżka smalcu, 1 kg jabłek, cebula, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz.
    Podzielona na kawałki gęś nasolić, posypać pieprzem i gałką.Obsmażyć na smalcu z posiekana cebulą.Podlać niewielką ilościa wody i dusić na małym ogniu. Gdy mięso zmieknie, dodac obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posypać cynamonem i jeszcze chwile dusic. Może Ci się nada. Przepis z ,,Kuchni Francuskiej"

  • Autor: Izuś Data: 2006-04-04 20:23:25

    Ewent. do obsmażonych kawałków gęsi (tylko bez gałki), po uduszeniu dodać pokrajaną na kawałki główkę białej kapusty, posypać kminkiem i dodusić (aha, i bez cynamonu).W razie potrzeby podlać woda.

  • Autor: malbec Data: 2006-04-04 21:42:10

    Ja często robię właśnie udka, a rzadziej całą gęś. Po prostu udka są w gęsi dwa, a amatorów na nie właśnie jest w rodzinie więcej.

    Najpierw robię bejcę, którą zalewam udka i wkładam do lodówki na dobę lub nawet dwie. Oto jej skład (na 4 udka):
    3 szklanki wody, 4 ziarenka jałowca i 6 ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, łyżeczka gorczycy, 1 cebula, 3/4 szklanki octu winnego albo jabłkowego. Jałowiec i pieprz należy grubo zmiażdzyć, cebulę obrac i pokroić w plastry. Zagotować wodę z octem, przyprawami i cebulą. Wystudzić i płynem zalać udka. Bejca spowoduje, że mięso bedzie kruche i miękkie.

    Następnego dnia udka wyjąć z marynaty, natrzeć solą. Włożyć do brytfanki, dołożyć kilka nieobranych ząbków czosnku, podlać kilkoma łyżkami bejcy, piec w gorącym piekarniku na rumiano i do miękkości, w miarę parowania dolewać kilka po łyżek bejcy. Udka powinny się ślicznie zarumienić, a na dnie brytfanki powinien sie zebrać dość tłusty sos.

     Gdy mięso jest mięciutkie, należy odłożyć je na półmisek i w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego już, ciepłego piekarnika). Z dna brytfanki zlać sos do miseczki, pozbawić go tłuszczu za pomocą łyżki. Tłuszcz zachować. Sos odcedzić z czosnku i ewentualnych przypraw, wlać do rondelka i dodać pół słoika żurawin lub borówek do mięs, zagotować i ewentualnie doprawić.

    Na kilku łyżkach odłożonego tłuszczu z gęsi, wlanego na patelnię, podsmażyć na mocnym ogniu na rumiano ósemki jabłek, ze skórką ale bez gniazda nasiennego (mają się podsmażyć do miękkości ale nie rozpaść). Posypać je majerankiem.

    Podawać mięso z sosem z żurawin i smażonymi jabłkami, pyszne są do tego kluski śląskie lub inne delikatne kluseczki oraz zielona sałata z winegretem.

  • Autor: aryt Data: 2006-04-04 23:02:02

    Może zainteresują Cię takie przepisy:

    Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym




    -4 udka gęsie,
    -20 dag cebuli,
    -400 ml rosołu drobiowego (z kostki),
    -łyżeczka majeranku,
    -2 duże jabłka,
    -1-2 łyżki mąki, sól, pieprz,
    -12 suszonych śliwek (bez pestek),
    -2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie),
    -2 łyżki tłuszczu do smażenia

    Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.
    Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.
    Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.
    Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki.
    Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.
    8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.
    Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.
    Sosem polać udka.

    Duszone udka gęsi

     
    Składniki:
    • 3-8 duże udka z gęsi
    • 0.5 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1.5 łyżeczki pieprzu
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki gęsiego smalcu
    • 2 cebule
    • 2 szklanki wrzątku
    • 1 listek laurowy

    Sposób wykonania:
    Udka umyć ,usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć udka gęsi, postawić na noc w chłodnym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim szerokim garnku, udka  gęsi obtaczać w mące i wkładać do rondla po 3-4 porcje. Smażyć aż będą rumiane, wyjmować na talerz i smażyć kolejne porcje. Następnie wsypać cebulę do tłuszczu, usmażyć na ciemnozłoty kolor, włożyć z powrotem udka gęsi, wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem około 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi jabłkami lub borówkami.

    Gęsie udka pieczone w kapuście

    gęsie udka
    1,5 dag mąki
    tłuszcz gęsi
    majeranek
    mała główka kapusty
    2 jabłka Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką iloścą wody.
    Przykryć i gotować.
    Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i dalej razem gotować.
    Następnie dodać starte jabłka i jeszcze chwilę poddusić.
    Przed podaniem doprawić potrawę stopionym tłuszczem gęsim, wymieszanym z łyżką mąki.
     

    Udka gęsie z brokułami
    2 porcje


    Składniki
    §             olej, 3 łyżki
    §             ocet winny, 0,125 litra
    §             sok z cytryny, 2 łyżeczki
    §             sól, 0,5 łyżeczki
    §             seler naciowy, 1 łodyga
    §             pomidor, 1 sztuka
    §             pieprz biały , 0,25 łyżeczki
    §             natka pietruszki (posiekana), 1 łyżka
    §             Rosół drobiowy, 2 szklanki
    §             brokuły mrożone, 450 gramów
    §             marchew, 1 sztuka
    §             cebula, 1 sztuka
    §             cukier, 1 szczypta

    Sposób przyrządzania
    Udka natrzeć solą i zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Warzywa oczyścić, pokroić na duże kawałki, smażyć z mięsem posypanym pietruszką. Dodać rosół, ocet, sól i pieprz. Dusić udka pod przykryciem przez 40 min. następnie ostudzić. Wygotować rosół, żeby zostało 0,25 l wywaru. Brokuły ugotować wg przepisu, osączyć i ostudzić. Sok cytrynowy wymieszać z solą, cukrem i olejem, polać brokuły i odstawić pod przykryciem. Zimny, zastygający rosół odtłuścić i polać nim gęsie udka ułożone na półmisku. Mięso udekorować brokułami pomidorem i posypać pietruszką. Smacznego.

  • Autor: Elys Data: 2006-04-05 15:25:50

    aryt - no tak - jestem juz w pelni zadowolona . Mam przepisow na kilka obiadow :)


    BARDZO WSZYSTKIM DZIEKUJE
    wiosennie pozdrawiam

  • Autor: amcia Data: 2008-02-20 13:12:46

    Udka gęsie w kapuście
    Składniki:
    Udka gęsie, sól, majeranek, 1 ząbek czosnku, 75 dag kapusty kwaszonej, 1 cebula, 4 łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi, 1 łyżka mąki,
    1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta kminku
    Wykonanie:
    Udka gęsie razem z przyległymi kawałkami mięśni i skóry brzucha na godzinę przed sporządzeniem natrzeć małą ilością soli i przypraw, a następnie razem z cebulą obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zalać wodą w takiej ilości, aby je pokryła, dodać kwaszoną kapustę, posypać szczyptą kminku, przykryć i dusić do miękkości. Potrawy nie mieszać w czasie gotowania. Miękkie mięso wyjąć ostrożnie z kapusty, podzielić na porcje. Kapustę podprawić zasmażką z mąki i tłuszczu, dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z pyzami lub kopytkami albo ziemniakami ugotowanymi na sypko.
    życzę smacznego

  • Autor: Elys Data: 2006-04-05 15:22:33

    malbec - rany - od samego czytania zachcialo mi sie jesc....
    Na pewno wykorzystam - dzieki

  • Autor: Elys Data: 2006-04-05 15:20:01

    Izus dzieki, jak nie teraz to pozniej sprobuje :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu