Forum

Kuchenne porady

czy ktos moze wie...

  • Autor: Magdzia20oe Data: 2006-04-04 19:09:39

    Kiedys u znajomej jadlam super ciasto bylo cale smietanowe a na gorze bylo polane owocami z malin lub boruwek wiem ze tego ciasta sie nie pieklo i na noc wkladala je do obreczy to bylo tak jakby ciasto twarogowe ale napewno nie sernik jezeli ktos zna przepis to prosze o odpowiedz od niej niestety nie moge wziasc bo nasze stosunki nie sa najleprze pozdrawiqam wszystkich Magda

  • Autor: aryt Data: 2006-04-04 22:48:20

    Może takie ciasta Cię zainteresują:

    SERNIK Z MLEKA
    Składniki:
    2 l mleka, 8 żółtek, 25 dag (1 1/4 szkl.) cukru pudru, 2 szkl. śmietany, 25-
    50 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie galaretki, 3-4 czubate łyżeczki
    kakao, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, bakalie, placek
    biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy

    Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i
    śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia
    na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do
    odsiąknięcia.
    Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
    Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę.
    Dodać bakalie.
    Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z
    cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema
    warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w
    tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.

    BABKA BEZ PIECZENIA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE
    Składniki dla 8 osób:
    6 listków żelatyny, 300 ml mleka, 80 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki przyprawy
    do pierników, 20 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki
    rumu, spód biszkoptowy
    Sos:
    125 ml śmietany kremówki, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej,
    50 g cukru, 1 łyżka kakao, 20 g masła, 50 g prażonych płatków migdałowych
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondelku wymieszać 60 g cukru, mleko,
    żółtka i przyprawę piernikową. Masę ubijać w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje.
    Wymieszać z żelatyną i wstawić do lodówki.
    Z blatu biszkoptowego wyciąć krążek wielkości spodu babki, a czekoladę
    rozetrzeć. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
    Gdy masa piernikowa zacznie zastygać, wymieszać ją z czekoladą, rumem i bitą
    śmietaną.
    Opłukaną formę (z kominkiem) na babę wypełnić masą, przykryć biszkoptem,
    folią i włożyć do lodówki na ok. 4 h.
    SOS: 50 ml wody zagotować z cukrem i kakao, zdjąć z ognia, ostudzić dodać
    śmietanę. Czekoladę posiekać drobno rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,
    połączyć z sosem śmietanowo~kakaowym. Schłodzić.
    Formę z babką zanurzyć na chwilę w letniej wodzie, wyłożyć babę na paterę,
    posypać migdałami i polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.


    TRUSKAWKOWA BOMBA
    Ciasto:
    1/2 kg truskawek, 1 cukier waniliowy, 20 dag cukru, 6 łyżek soku cytrynowego,
    10 łyżeczek żelatyny, 1,75 szklanki kefiru, 2 łyżki skórki cytrynowej, 1,25
    szklanki bitej śmietany, 45 g płatków kukurydzianych, 2 łyżki truskawkowych
    konfitur

    Połowę żelatyny rozpuście w kilku łyżkach wrzątku i ostudzić. Kefir, 7,5 dag
    cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki soku i skórkę cytrynową wymieszać, dodać
    żelatynę, połączyć z ubitą śmietanka schłodzić. 40 dag truskawek zmiksować z
    12 dag cukru.
    Resztę żelatyny rozpuścić i dodać do truskawek, schłodzić. Tężejącą masę
    truskawkową wymieszać z kremem z kefiru. Włożyć do okrągłej formy wyłożonej
    przeźroczystą folią i wstawić do zamrażalnika na 2 h.
    Resztę cukru utrzeć z resztą soku cytrynowego na gęsty lukier i wymieszać z
    płatkami kukurydzianymi. Rozsmarować na wyciętym z folii kole wielkości formy
    Odstawić na 30 minut. Krem wyjąć z formy na kukurydziany spód i zdjąć folię.
    Resztę truskawek pokroić w plasterki. Posmarować tort ciepłymi konfiturami i
    obłożyć truskawkami.


    TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
    Składniki dla 4 osób:
    500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
    śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
    mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
    słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
    adwokat, cukier puder do posypania

    Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
    utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając
    dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
    Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z
    sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
    jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
    Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
    truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
    śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
    migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.


    TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
    Składniki na 4 porcje:
    500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
    pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
    naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka
    listków mięty pieprzowej do dekoracji

    Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
    udekorowania.
    Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
    przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
    Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
    kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
    Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu