Kiedys u znajomej jadlam super ciasto bylo cale smietanowe a na gorze bylo polane owocami z malin lub boruwek wiem ze tego ciasta sie nie pieklo i na noc wkladala je do obreczy to bylo tak jakby ciasto twarogowe ale napewno nie sernik jezeli ktos zna przepis to prosze o odpowiedz od niej niestety nie moge wziasc bo nasze stosunki nie sa najleprze pozdrawiqam wszystkich Magda
SERNIK Z MLEKA Składniki: 2 l mleka, 8 żółtek, 25 dag (1 1/4 szkl.) cukru pudru, 2 szkl. śmietany, 25- 50 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie galaretki, 3-4 czubate łyżeczki kakao, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, bakalie, placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do odsiąknięcia. Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę. Dodać bakalie. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
BABKA BEZ PIECZENIA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE Składniki dla 8 osób: 6 listków żelatyny, 300 ml mleka, 80 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 20 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki rumu, spód biszkoptowy Sos: 125 ml śmietany kremówki, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej, 50 g cukru, 1 łyżka kakao, 20 g masła, 50 g prażonych płatków migdałowych Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondelku wymieszać 60 g cukru, mleko, żółtka i przyprawę piernikową. Masę ubijać w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje. Wymieszać z żelatyną i wstawić do lodówki. Z blatu biszkoptowego wyciąć krążek wielkości spodu babki, a czekoladę rozetrzeć. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Gdy masa piernikowa zacznie zastygać, wymieszać ją z czekoladą, rumem i bitą śmietaną. Opłukaną formę (z kominkiem) na babę wypełnić masą, przykryć biszkoptem, folią i włożyć do lodówki na ok. 4 h. SOS: 50 ml wody zagotować z cukrem i kakao, zdjąć z ognia, ostudzić dodać śmietanę. Czekoladę posiekać drobno rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, połączyć z sosem śmietanowo~kakaowym. Schłodzić. Formę z babką zanurzyć na chwilę w letniej wodzie, wyłożyć babę na paterę, posypać migdałami i polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.
Połowę żelatyny rozpuście w kilku łyżkach wrzątku i ostudzić. Kefir, 7,5 dag cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki soku i skórkę cytrynową wymieszać, dodać żelatynę, połączyć z ubitą śmietanka schłodzić. 40 dag truskawek zmiksować z 12 dag cukru. Resztę żelatyny rozpuścić i dodać do truskawek, schłodzić. Tężejącą masę truskawkową wymieszać z kremem z kefiru. Włożyć do okrągłej formy wyłożonej przeźroczystą folią i wstawić do zamrażalnika na 2 h. Resztę cukru utrzeć z resztą soku cytrynowego na gęsty lukier i wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Rozsmarować na wyciętym z folii kole wielkości formy Odstawić na 30 minut. Krem wyjąć z formy na kukurydziany spód i zdjąć folię. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Posmarować tort ciepłymi konfiturami i obłożyć truskawkami.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1 Składniki dla 4 osób: 500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl. słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków, adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną. Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo - jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów. Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2 Składniki na 4 porcje: 500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do udekorowania. Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru. Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki. Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.
Kiedys u znajomej jadlam super ciasto bylo cale smietanowe a na gorze bylo polane owocami z malin lub boruwek wiem ze tego ciasta sie nie pieklo i na noc wkladala je do obreczy to bylo tak jakby ciasto twarogowe ale napewno nie sernik jezeli ktos zna przepis to prosze o odpowiedz od niej niestety nie moge wziasc bo nasze stosunki nie sa najleprze pozdrawiqam wszystkich Magda
Może takie ciasta Cię zainteresują:
SERNIK Z MLEKA
Składniki:
2 l mleka, 8 żółtek, 25 dag (1 1/4 szkl.) cukru pudru, 2 szkl. śmietany, 25-
50 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie galaretki, 3-4 czubate łyżeczki
kakao, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, bakalie, placek
biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i
śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia
na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do
odsiąknięcia.
Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę.
Dodać bakalie.
Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z
cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema
warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w
tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
BABKA BEZ PIECZENIA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE
Składniki dla 8 osób:
6 listków żelatyny, 300 ml mleka, 80 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki przyprawy
do pierników, 20 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki
rumu, spód biszkoptowy
Sos:
125 ml śmietany kremówki, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej,
50 g cukru, 1 łyżka kakao, 20 g masła, 50 g prażonych płatków migdałowych
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondelku wymieszać 60 g cukru, mleko,
żółtka i przyprawę piernikową. Masę ubijać w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje.
Wymieszać z żelatyną i wstawić do lodówki.
Z blatu biszkoptowego wyciąć krążek wielkości spodu babki, a czekoladę
rozetrzeć. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
Gdy masa piernikowa zacznie zastygać, wymieszać ją z czekoladą, rumem i bitą
śmietaną.
Opłukaną formę (z kominkiem) na babę wypełnić masą, przykryć biszkoptem,
folią i włożyć do lodówki na ok. 4 h.
SOS: 50 ml wody zagotować z cukrem i kakao, zdjąć z ognia, ostudzić dodać
śmietanę. Czekoladę posiekać drobno rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,
połączyć z sosem śmietanowo~kakaowym. Schłodzić.
Formę z babką zanurzyć na chwilę w letniej wodzie, wyłożyć babę na paterę,
posypać migdałami i polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.
TRUSKAWKOWA BOMBA
Ciasto:
1/2 kg truskawek, 1 cukier waniliowy, 20 dag cukru, 6 łyżek soku cytrynowego,
10 łyżeczek żelatyny, 1,75 szklanki kefiru, 2 łyżki skórki cytrynowej, 1,25
szklanki bitej śmietany, 45 g płatków kukurydzianych, 2 łyżki truskawkowych
konfitur
Połowę żelatyny rozpuście w kilku łyżkach wrzątku i ostudzić. Kefir, 7,5 dag
cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki soku i skórkę cytrynową wymieszać, dodać
żelatynę, połączyć z ubitą śmietanka schłodzić. 40 dag truskawek zmiksować z
12 dag cukru.
Resztę żelatyny rozpuścić i dodać do truskawek, schłodzić. Tężejącą masę
truskawkową wymieszać z kremem z kefiru. Włożyć do okrągłej formy wyłożonej
przeźroczystą folią i wstawić do zamrażalnika na 2 h.
Resztę cukru utrzeć z resztą soku cytrynowego na gęsty lukier i wymieszać z
płatkami kukurydzianymi. Rozsmarować na wyciętym z folii kole wielkości formy
Odstawić na 30 minut. Krem wyjąć z formy na kukurydziany spód i zdjąć folię.
Resztę truskawek pokroić w plasterki. Posmarować tort ciepłymi konfiturami i
obłożyć truskawkami.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając
dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z
sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
Składniki na 4 porcje:
500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka
listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
udekorowania.
Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.