cześć szukam przepisu na szrlotkę , jadłam taką kiedyś w bufecie uczelnianym, no nie musi byc taka sama ale podobvna. Składała sie z dwóch warstw ciasta (na biszkopt za bardzo kruche na kruche za miękkie) a między nimi były jabłaka smażone z cynamonem, na wierzchu lukier. Pomóżcie mi na miarę możliwości
może było to ciasto z amoniakiem?? a może drożdżowe???? Zerknij na przepyszną szarlotkę z migdałową skorki/autor borgia/, która naprawdę warto jest zrobić.
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy Składniki Ciasto: 35 dag mąki, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, łyżka gęstej kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek, szklanka cukru, płaska łyżeczka cynamonu, galaretka brzoskwiniowa, 2 białka. Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 30 dag masła, niepełna szklanka słodkiej śmietany, szklanka cukru, 2 jaja Sposób przyrządzania Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placek wielkości średniej tortownicy. Upiec osobno oba placki na jasnozłoty kolor. Jabłka obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla, wsypać cukier, cynamon i, mieszając, usmażyć. Pod koniec smażenia wymieszać masę z sypką galaretką, a gdy wystygnie - z pianą ubitą z 2 białek. Przygotować masę orzechową. Jaja ubić z cukrem, wymieszać z orzechami i powoli wlewaną śmietaną. Postawić na małym ogniu i, cały czas mieszając, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, porcjami dodawać chłodną masę orzechową. Na jednym wystudzonym placku równomiernie rozsmarować krem jabłkowy, a na nim - orzechowy i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch polukrować lub udekorować dowolną polewą. Przed podaniem dobrze schłodzić ciasto w lodówce.
Szarlotka Krysi Składniki Biszkopt: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (np. antonówek), galaretka owocowa, łyżka żelatyny, cukier. Krem: pół litra mleka, budyń cytrynowy, kostka masła, szklanka cukru. Polewa: pół kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao Sposób przyrządzania Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i - delikatnie mieszając - wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką wylać ciasto i piec je około 10 min. Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować!) i - ciągle mieszając - ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą.
ale mi chodzi o szarlotkę a nie ciasta z uzyciem jabłek dzięki jesdan za przepis bo chyba podobne ciasto jak to u góry jadłamkiedys u wierzynka w krakowie alezamiast ,masy jabłkowej była gruszkowa niebo w ustach na pewno zrobię;) ale szarlotki szukam nadal
Zajrzyj do przepisu marchewki007-Jabłka pieczone w ciescie.Robiłam to ciasto i przypomina twój opis.tzn.w przepisie są połówki jabłek,ale mozna je równiez zetrzeć na tarce. Jedne i drugie smakują dobrze.Polecam.
cześć szukam przepisu na szrlotkę , jadłam taką kiedyś w bufecie uczelnianym, no nie musi byc taka sama ale podobvna. Składała sie z dwóch warstw ciasta (na biszkopt za bardzo kruche na kruche za miękkie) a między nimi były jabłaka smażone z cynamonem, na wierzchu lukier. Pomóżcie mi na miarę możliwości
może było to ciasto z amoniakiem??
a może drożdżowe????
Zerknij na przepyszną szarlotkę z migdałową skorki/autor borgia/, która naprawdę warto jest zrobić.
Witaj zerkni u mnie na szarlktkę http://wielkiezarcie.com/przepis10791.html
albo u inki21pozdrawiam!
Ifasia co powoduje dodanie mąki ziemniaczanej do kruchego ciasta, bo nigdy nie dodawalam a chyba wyprobuje Twój przepis???????/
ale na jabłkach nie ma drugiej warstwy a mi na niej zależy bo chciałamja jakośładnie udekorować
Nie wiem dlaczego nie mogę znależć przepisu na szarlotkę Borgii ?
szkoda
Może zainteresuje Cię taki przepis

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Składniki
Ciasto: 35 dag mąki, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, łyżka gęstej kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek, szklanka cukru, płaska łyżeczka cynamonu, galaretka brzoskwiniowa, 2 białka. Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 30 dag masła, niepełna szklanka słodkiej śmietany, szklanka cukru, 2 jaja
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placek wielkości średniej tortownicy. Upiec osobno oba placki na jasnozłoty kolor. Jabłka obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla, wsypać cukier, cynamon i, mieszając, usmażyć. Pod koniec smażenia wymieszać masę z sypką galaretką, a gdy wystygnie - z pianą ubitą z 2 białek. Przygotować masę orzechową. Jaja ubić z cukrem, wymieszać z orzechami i powoli wlewaną śmietaną. Postawić na małym ogniu i, cały czas mieszając, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, porcjami dodawać chłodną masę orzechową. Na jednym wystudzonym placku równomiernie rozsmarować krem jabłkowy, a na nim - orzechowy i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch polukrować lub udekorować dowolną polewą. Przed podaniem dobrze schłodzić ciasto w lodówce.
Szarlotka Krysi
Składniki
Biszkopt: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (np. antonówek), galaretka owocowa, łyżka żelatyny, cukier.
Krem: pół litra mleka, budyń cytrynowy, kostka masła, szklanka cukru. Polewa: pół kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao
Sposób przyrządzania
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i - delikatnie mieszając - wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką wylać ciasto i piec je około 10 min. Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować!) i - ciągle mieszając - ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą.
ale mi chodzi o szarlotkę a nie ciasta z uzyciem jabłek dzięki jesdan za przepis bo chyba podobne ciasto jak to u góry jadłamkiedys u wierzynka w krakowie alezamiast ,masy jabłkowej była gruszkowa niebo w ustach na pewno zrobię;) ale szarlotki szukam nadal
http://wielkiezarcie.com/przepis7605.html a moze coś takiego? Ja w każdym razie ją uwielbiam.
Zajrzyj do przepisu marchewki007-Jabłka pieczone w ciescie.Robiłam to ciasto i przypomina twój opis.tzn.w przepisie są połówki jabłek,ale mozna je równiez zetrzeć na tarce. Jedne i drugie smakują dobrze.Polecam.