Forum

Kuchenne porady

pomocy !!!!!

  • Autor: josephine Data: 2006-04-06 12:59:12

    witam wszystkich i prosze o pomoc! pilnie poszukuje przepisu na takie prawdziwe kruchutkie muszelki przekopalam juz wszystkie przepisy jakie znalazlam i nic 

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-06 13:59:01

    Nie bardzo wiem o co Ci chodzi czy te muszelki z nadzieniem czy jakoś inaczej wygladają, popatrz na kasznaki może ciasto wykorzystasz z tego przepisu
    http://wielkiezarcie.com/przepis14153.html

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-04-06 14:30:59

    hi hi hi z ciekawości zajrzałam jakie jest ciasto do kaszanki, jedna zjedzona literka tylko....

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-07 11:10:01

    Faktycznie Basieńko miało być oczywiście kasztanki

  • Autor: josephine Data: 2006-04-06 15:06:11

    dzeki za tak szybkie odpowiedzi ale kaszanki to nie to chociaz wygladaja podobnie. muszelki sa jasne sklejone powidlami a koncowki oblane czekolada.

  • Autor: gwiazdka Data: 2006-04-06 19:31:03

    A moze to byl ten przepis?

    200g masła,
    150 g cukru pudru,
    6 jajek,
    200 g mąki,                   
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

    150-200 g.marcepanu,
    rum.
    (najlepszy marcepan zrobiony z migdałów mielonych ze skórką)
    czekolada.

    Utrzeć masło z cukrem pudrem.
    Ucierając dodawać po jednym jajku.
    Gdyby się masa warzyła dosypywać powoli przesianą mąkę z proszkiem.
    Wyciskać dowolne kształty na blaszkę wyłożoną papierem(ciasto rozlewa się podczas pieczenia dlatego wyciskać  w odstepach).
    Piec aż placuszki lekko się zezłocą.

    Utrzeć marcepan z taką ilością rumu-aby powstała gładka pasta-dajaca się rozsmarowywać.
    Smarować jeden placuszek-zlepiać z drugim.

    Zamaczać końcówki ciasteczek w roztopionej czekoladzie  lub polewie.

  • Autor: aryt Data: 2006-04-06 23:24:20

    A może taki przepis

    Muszelki rumowe


    Składniki na 30 sztuk:
    1 i 1/2 szklanki mąki (ok. 25 dag),
    9 czubatych łyżek cukru pudru (około 18 dag),
    6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag),
    4 czubate łyżki cukru,
    1 jajko,
    1 torebka cukru waniliowego,
    8 dag mielonych migdałów,
    3 dag rodzynek,
    1/3 buteleczki aromatu rumowego,
    3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki,
    1 łyżka rumu,
    mąka do posypania blatu,
    tłuszcz do blachy
    Zagnieść szybko mąkę z tłuszczem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem rumowym na jednolitą masę. Wstawić na pół godziny do lodówki. Podgrzać w rondelku marmoladę porzeczkową, wymieszać z mielonymi migdałami. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć z ciasta 30 kółek o średnicy 6-7 centymetrów. Na środku każdego kółka położyć trochę migdałowego nadzienia. Z trzech stron zawinąć brzeg do środka, a następnie udekorować każde ciastko rodzynką. Ułożyć muszelki na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy ostygną, posmarować lukrem z cukru pudru, rumu i łyżki wody.
    Czas gotowania: około 1 godziny


    Muszelki
    Składniki:
    - 30 dag mąki
    - 3 jaja
    - 2 czubate łyżki cukru
    - 2,5 dag masła
    - 5 łyżek słodkiej śmietanki
    - szczypta soli
    - tłuszcz do smażenia
    - cukier puder do posypania
    - herbatka turecka owocowa (czerwona, np. malinowa lub z owocu granatu)


    Wykonanie:
    Jaja utrzyj z cukrem i do utartej masy, mieszając, stopniowo dodawaj roztopione masło, śmietankę i mąkę z solą. Po dokładnym wyrobieniu wstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 2-2,5 cm. Pokrój go na półcentymetrowe kawałki, każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozciągnij. W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj po kilka placuszków naraz. Pofałdowane, usmażone na złoty kolor muszelki osącz na bibułce i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z owocową herbatką turecką.



    Duże muszle (np. Agnessi) podotowuję na lekko twardawo. Do naczynia żaroodpornego wrzucam na spód ze dwie puszki pomidorów dodając bazylię i czosnek. Muszelki nadziewam trzema rodzajami nadzienia układając w rzędach.
    • pierwsze nadzienie to z reguły szpinak czosnkiem i śmietaną na gęsto,
    • drugie to mielone z kurczaka
    • trzecie to ugotowany łosoś w kawałeczkach z pietruszką i kawałeczkami migdałów na wierzchu,
    Po ułożeniu posypuję całość parmezanem i do piekarnika wedle uznania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu