Forum

Kuchenne porady

buraczki z chrzanem ćwikła

  • Autor: viola68 Data: 2006-04-06 20:31:39

    kto ma dobry przepis na ćwikłe tj buraczki z chrzanem
    będe wdzięczna
    pozdrowienia viola68

  • Autor: Janek Data: 2006-04-06 21:02:02

    w wyszukiwarce wpisz: "buraczki, chrzan"  potem zaznacz "przepisy"...i po bólu...

  • Autor: aryt Data: 2006-04-06 23:36:30

    A oto kilka przepisów

    Ćwikła
    Składniki:
    ·                               1 kg buraków
    ·                               3 łyżki chrzanu
    ·                               2 winne jabłka
    ·                               1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
    ·                               1 cytryna
    ·                               kilka goździków
    ·                               sól, cukier
    ·                               gałązki natki pietruszki do dekoracji
    Sposób przygotowania:
    ·                               Buraki umyj i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok. Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce co buraki. Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki, zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj zieleniną.
     

    Ćwikła staropolska

    Przygotowanie:
    Buraki oczyścić, wyszorować i upiec w piekarniku, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Układać warstwami w słoiku, przekładając tartym chrzanem, przyprawić szczyptą soli i cukru. Zalać octem wymieszanym z winem. Zakręcić i zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Podawać jako przystawkę do zimnych pieczonych mięs i wędlin.
    Składniki:
    ok.1 kg buraków ćwikłowych, 350 g tartego chrzanu, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i cukier, 1/2 szklanki Octu winnego z czerwonego wina Kamis.

    Ćwikła z chrzanem
    Składniki:
    1,20 kg buraków czerwonych
    10 dag chrzanu
    1 dag kminku
    sól, cukier
    ocet (3%).
    Sposób wykonania:
    Buraki wyszorować szczoteczką, upiec do miękkości w piekarniku w temperaturze 1500C. Gdy są miękkie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Chrzan wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić octem. Buraki połączyć z chrzanem, dodać opłukany kminek. Przyprawić do smaku solą octem, cukrem, wlać 100 ml przegotowanej wody. Ćwikłę włożyć do słoja, ubić (powinny być pokryte płynem), zamknąć słój. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Ćwikła obiadowa
    Składniki:
    1 kg czerwonych buraków
    1-2 korzenie chrzanu
    1-2 łyżki cukru
    1-2 łyżki soku z cytryny
    sól
    Wykonanie:
    Buraki umyć, a następnie w skórce wrzucić do gotującej się wody i ugotować. Ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Korzenie chrzanu obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przelać wrzątkiem. Razem przełożyć do większego naczynia, dodać cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszać.
    Podawać z ziemniakami, dowolnym mięsem i sosem.
     

Przejdź do pełnej wersji serwisu