Sposób przygotowania: · Buraki umyj i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok. Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce co buraki. Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki, zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj zieleniną.
Ćwikła staropolska
Przygotowanie: Buraki oczyścić, wyszorować i upiec w piekarniku, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Układać warstwami w słoiku, przekładając tartym chrzanem, przyprawić szczyptą soli i cukru. Zalać octem wymieszanym z winem. Zakręcić i zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Podawać jako przystawkę do zimnych pieczonych mięs i wędlin. Składniki: ok.1 kg buraków ćwikłowych, 350 g tartego chrzanu, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i cukier, 1/2 szklanki Octu winnego z czerwonego wina Kamis.
Ćwikła z chrzanem
Składniki: 1,20 kg buraków czerwonych 10 dag chrzanu 1 dag kminku sól, cukier ocet (3%). Sposób wykonania: Buraki wyszorować szczoteczką, upiec do miękkości w piekarniku w temperaturze 1500C. Gdy są miękkie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Chrzan wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić octem. Buraki połączyć z chrzanem, dodać opłukany kminek. Przyprawić do smaku solą octem, cukrem, wlać 100 ml przegotowanej wody. Ćwikłę włożyć do słoja, ubić (powinny być pokryte płynem), zamknąć słój. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ćwikła obiadowa
Składniki: 1 kg czerwonych buraków 1-2 korzenie chrzanu 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny sól Wykonanie: Buraki umyć, a następnie w skórce wrzucić do gotującej się wody i ugotować. Ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Korzenie chrzanu obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przelać wrzątkiem. Razem przełożyć do większego naczynia, dodać cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami, dowolnym mięsem i sosem.
kto ma dobry przepis na ćwikłe tj buraczki z chrzanem
będe wdzięczna
pozdrowienia viola68
w wyszukiwarce wpisz: "buraczki, chrzan" potem zaznacz "przepisy"...i po bólu...
A oto kilka przepisów
· 1 kg buraków
· 3 łyżki chrzanu
· 2 winne jabłka
· 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
· 1 cytryna
· kilka goździków
· sól, cukier
· gałązki natki pietruszki do dekoracji
· Buraki umyj i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok. Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce co buraki. Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki, zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj zieleniną.
Ćwikła staropolska
Buraki oczyścić, wyszorować i upiec w piekarniku, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Układać warstwami w słoiku, przekładając tartym chrzanem, przyprawić szczyptą soli i cukru. Zalać octem wymieszanym z winem. Zakręcić i zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Podawać jako przystawkę do zimnych pieczonych mięs i wędlin.
Składniki:
ok.1 kg buraków ćwikłowych, 350 g tartego chrzanu, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i cukier, 1/2 szklanki Octu winnego z czerwonego wina Kamis.
1,20 kg buraków czerwonych
10 dag chrzanu
1 dag kminku
sól, cukier
ocet (3%).
Sposób wykonania:
Buraki wyszorować szczoteczką, upiec do miękkości w piekarniku w temperaturze 1500C. Gdy są miękkie obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Chrzan wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić octem. Buraki połączyć z chrzanem, dodać opłukany kminek. Przyprawić do smaku solą octem, cukrem, wlać 100 ml przegotowanej wody. Ćwikłę włożyć do słoja, ubić (powinny być pokryte płynem), zamknąć słój. Przechowywać w chłodnym miejscu.
1 kg czerwonych buraków
1-2 korzenie chrzanu
1-2 łyżki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
Wykonanie:
Buraki umyć, a następnie w skórce wrzucić do gotującej się wody i ugotować. Ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Korzenie chrzanu obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przelać wrzątkiem. Razem przełożyć do większego naczynia, dodać cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszać.
Podawać z ziemniakami, dowolnym mięsem i sosem.