Forum

Kuchenne porady

Pieczone paczki

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-07 08:49:51

Hej. Ostatnio zaczelam sie zastanawiac, czy mozna zamiast smazenia, piec paczki?! Nigdy nie slyszalam tak naprawde, o pieczeniu paczkow... ale moze znacie jakis przepis? Zaintrygowalo mnie to po prostu :) Pozdrowionka

• Autor: ekkore Data: 2006-04-07 09:07:53

ale zamiast pączków wyjdą Ci bułeczki z dżemem (drożdżówki). cechą pączków jest smażenie.

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-07 09:49:31

tak? czyli nie ma sposobu na pieczone paczki? ;) a mialam nadzieje, ze moze cus ;)

• Autor: ekkore Data: 2006-04-07 11:05:20

zrób z przepisu  nutelli, zamiast usmażyć upiecz - wtedy będziesz wiedziała co wyszło

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-07 11:20:04

Ok. Tak zrobie:) Po powrocie do Polski... :( Na WZ znalazlam przepis na pieczone paczki. Moze sprobuje obu:) Dziekuje za odpowiedz

• Autor: zosia-k Data: 2006-04-07 12:13:12

Ja piekłam pączki są super!!!! ale to zlenistwa bo już mi się niechciało smażayć i upiekłam  polecam

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-04-07 12:11:56

Ja mam pzepis z książki M. Musierowicz na pączusie, które wprawdzie mało przypominają tradycyjne, ale są genialne w smaku i pieczone.

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-07 16:51:15

A mozesz podac mi ten przepis!? Bylabym BARDZO wdzieczna:) Pozdrawiam

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-04-07 19:03:33

Ok, zaraz poszukam i wpiszę, tylko chyba na forum, bo nie wiem, czy mogę przepis z ksiazki udostępnić jako własny..

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-04-07 19:43:40

CIASTO:
    - 5 dkg drożdży
    - 1 łyzka cukru
    - 2 łyzki wody
    - 2 czubate szklanki mąki
    - 2 łyżki cukru
    - 1/2 kostki masła
    - 2 całe jaja
    - szczypta soli
    - 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - paczka cukru waniliowego
    NADZIENIE:
    kawałki jabłka, cząstki mandarynki, konfitura (np. z róży), dżem, czekolada, nutella, rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy, budyń itp.
    LUKIER: cukier puder, słodka śmietanka, sok z cytryny (mieszać aż zgęstnieje i zbieleje)

------------------------
    Drożdże należy rozetrzeć w kubeczku z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło (można margarynę), jajka, sól, cynamon, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i zagnieść to wszystko na zwarte elastyczne ciasto. Odrywać po kawałeczku i oblepiać ciastem jakieś nadzienie. Uformowane sgrabne kulki kładziemy na natłusczonej, lub pokrytej folią aluminiową blasze. Piec je należy w temp. 185 stopni, aż urosną i zarumienią się pieknie, wydzielając rozkoszny zapach. PO upieczeniu, kiedy ostygną, polukrować i posypać skórką pomarańczową, lub orzechami (niekoniecznie)

Ja dla mojej czteroosobowej rodzinki robię z podwójnej porcji, ale nie jest to konieczne, ponieważ pączusie najlepsze są pierwszego dnia.
    Smacznego!:)

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-08 13:21:16

Ale SUPER! Dziekuje Ci bardzo!:) Po powrocie do Polski na pewno je upieke!:D Ale mi pomoglas:) Pozdrowionka

• Autor: kinga_d Data: 2006-04-08 14:41:57

mam pytanie do ciebie, nulko. Dlaczego wszystkie przepisy zamierzasz wypróbować dopiero po powrocie do Polski? Czy Korea to aż tak "egzotyczny" kraj, że nie da się w nim znaleźć np. niektórych produktów? A może mogłabyć podzielić się z nami przepisami kuchni regionalnej?

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-08 16:18:34

Niestety tak jak pisalam, w sklepach nie ma zbyt wielu produktow;( Ciezko bedzie z cukrami (pudrem czy waniliowym, aromatami), budyniami, galaretkami, smietana i innymi potrzebnymi skladnikami. A poza tym, chyba wazniejszy powod, bo skladniki jakos zawsze da sie wykombinowac lub zastapic, nie mam tutaj piekarnika:/ Wiec kicha jedna WIELKA:(

A co do kuchni regionalnej, to tez juz pisalam, ze nie wiem za bardzo co oni jadaja w domach, a tak to sushi, sushi, sushi (za ktorym nie przepadam) i ryz.

• Autor: jasia Data: 2006-04-08 16:59:56

Nula, a co ty jadasz?
    Czy sama gotujesz?
    jasia

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-08 20:03:48

Ehhh... ryz:P Kupuje owocki i warzywa, mleko, no i piersi z kurczaka. I to wszystko co kupuje. Mam ze soba gorace kubki i zupki "chinskie". Wiec na tym zyje... Mozecie sobie wyobrazic, jak bardzo tesknie za NORMALNYM jedzonkiem i pichceniem, nie wspominajac juz nic o Swietach:(

• Autor: jasia Data: 2006-04-08 21:13:22

No to co współczuję, życzę wytrwałości.
    Ale na takich zupkach i kubkach  daleko nie zajedziesz. Może z tych warzywek sama zupki gotuj.
    A ryż? Cóż,  ryż jest zdrowy....
    jasia

• Autor: kinga_d Data: 2006-04-08 20:32:07

ojej to naprawde niezbyt przyjemna sytuacja...

• Autor: nulka5 Data: 2006-04-09 03:13:01

Eee tam;) Ja nie narzekam! Tylko podkreslam jak bardzo chce juz wracac, by moc cos upichcic!:D A poza tym jest dooobrze:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu