witam Poszukuje przepisu na ciasteczka z kaszy mannej. Przejrzałem archiwum i nic. Znalazłem tylko harisy, ale one to są pieczone w całości a potem krojone. A może ktoś zna przepis na takie, które można wałkować i wykrawać foremkami? A może jakiś pomysł jak takowe zrobić? Będę wdzięczny za wszystkie rady :) Pozdrawiam.
Z daktyli usunać pestki, bardzo drobno posiekać zmiksować z masłem. Kaszę manne na suchej patelni podpiec kilka minut cały czas mieszając. Przełożyc do masy daktylowej i utrzeć razem. Mase na folii rownomiernie rozprowadzić na grubosc 1 cm. Wyciać ciasteczka, przelożyć na talerz i pozostawić w chlodnym miejscu do wyschnięcia.
witam
Poszukuje przepisu na ciasteczka z kaszy mannej. Przejrzałem archiwum i nic. Znalazłem tylko harisy, ale one to są pieczone w całości a potem krojone. A może ktoś zna przepis na takie, które można wałkować i wykrawać foremkami? A może jakiś pomysł jak takowe zrobić? Będę wdzięczny za wszystkie rady :)
Pozdrawiam.
Znam tylko taki przepis:
225 g daktyli,
50 g masla,
125 g kaszy manny.
Z daktyli usunać pestki, bardzo drobno posiekać zmiksować z masłem.
Kaszę manne na suchej patelni podpiec kilka minut cały czas mieszając.
Przełożyc do masy daktylowej i utrzeć razem.
Mase na folii rownomiernie rozprowadzić na
grubosc 1 cm. Wyciać ciasteczka, przelożyć na talerz i pozostawić w chlodnym miejscu
do wyschnięcia.
No, dosyć fajny przepis :) akurat mam daktule pod ręka bo czekają na mazurka. Jeśli nie znajdę innego to kto wie...
Dzięki.