Forum

Rozmowy wolne i frywolne

jak usunąć stare witraże???

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-04-10 15:35:32

Jak usunąć stare witraże z okien ,wykonane farbami witrażowymi ?Czy istnieje jakiś specyfik usuwający je ?Lucyna

• Autor: Janek Data: 2006-04-10 15:43:42

Jeśli sa to tzw. żelowe to dają sie ściagnąć z szyby... i denaturat...

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-04-10 15:59:43

nie chcą złazić kruszą sie i nie dają się odkleić !!nie wiem czy żelowe pisze na nich po niemiecku !!!

• Autor: Janek Data: 2006-04-10 17:34:41

...no właśnie...tu problem trzeba zeskrobywać delikatnie, żeby szyby nie porysowas. Nie żywaj lepiej płynów typu rozpuszczalnik...
    nie domyjesz porządnie, a jesli masz okna z plastików....
    A na przyszłośc ...moja córka chciała kolorowy witraż...kupiłem folię (są takie przeźroczyste), nalepiłem na szybe... Ona na to witraż... zdjęło sie bez problemu. Mam tak samo na drzwiach do pokoii w mieszkaniu...
    "Przyjemnego" ...skrobania

• Autor: ekkore Data: 2006-04-10 16:01:32

Jak były malowane na szkle to może rozpuszczalnikiem? jak naklejane to resztki kleju można usunąć preparatem do usuwania naklejek (tabliczek znamionowych) z urządzeń elektrycznych. Nasz znajomy używa tego płynu do usuwania etykiet z metkownicy z ksążek i okladkach lakierowanych i foliowanych.

• Autor: Glumanda Data: 2006-04-10 17:36:39

Zelowe farby mozna usumac latwiej jesli sie je podgrzeje np. suszarka ale to dotyczy tylko zelowych farb. Wlasciwie to ja z innym pytanie jeszcze do Ekkore: Dlaczego ten watek zawiera date 10.kwiecie i godzine juz 15:?? I 16:01 jesli to dopiero dzis jest 10.kwiecien i jest godzina 10:11 aktualnie? Skad jestescie? ;)Ach dopisuje; wyslalam wiadomosc i okazalo sie ze zrobilam to ogodz. 17:36 ..... maszyna czasu . czy co?

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-04-10 18:06:18

nie mam pojęcia czemu tak jest z tą godziną he he  pisałam to rano ok 8 jestem z POLSKI ha ha

• Autor: ekkore Data: 2006-04-10 18:18:08

śmieszna data i godzina to efekt awarii serwera. Wczoraj w pewnym momencie udało się opanować sytuację (tak mi się wydaje) bo komentarze wcześniejsze, ale z datą poźniejszą (10) znalazły się nie w kolejności dodawania. Wyglądało, jakby forum zamarło, bo na pierwszej stronie nie pojawiał się żaden nowy komentarz. Ale pewnie teraz z tym problemem walczy pampas. trzeba cierpliwości. 

• Autor: kikaGD Data: 2006-04-10 20:13:17

Często robię witraże i rzeczywiście czsami zdarza się, że te wykonane tańszymi farbami rwą się przy zdejmowaniu. U mnie skutkuje posmarowanie gąbką z wodą. Idealnie wtedy mi się odklejają w całości, przenosze je na folie i mam na następną okazję.

• Autor: lucyna 1 Data: 2006-04-10 20:38:51

Myślę że były one zbyt cieńkie ,będę próbować ,dzięki za rady !!!

• Autor: malbec Data: 2006-04-11 03:00:09

W sklepach z zaopatrzeniem dla plastyków mozna kupić środki do zmywania farb witrażowych. Ja używam np. Marabou Cleaner & Thinner, bo stosuję farby Marabou. Zapytaj w takim sklepie, powinni Ci cos poradzić. Pozdrawiam!

• Autor: lajan Data: 2006-04-12 06:54:00

Lucyna, zamiast zająć się jajami,
    bawi się witrażami,
    tyle ich naprzyklejała,
    teraz zmyć by je chciała.

• Autor: anna.kowalska1995 Data: 2016-07-10 15:28:05

Hej ! Polecam forum http://forum.barwyszkla.pl - jest tam poruszanych wiele tematów odnośnie witraży. Sama korzystałam z niego kiedy szukałam informacji jak taki witraż zrobić :-) polecam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu